• Πολιτική

    Σκέψεις για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα μετά τις νέες εικόνες συνωστισμού – Το στοίχημα του Πάσχα

    • Νένα Σώκου
    πέτσας petsas

    Στέλιος Πέτσας


    Αν και η πλειονότητα των πολιτών κατανοεί την αναγκαιότητα των αυστηρών μέτρων, που έχουν ληφθεί για να ανακόψουν την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, όμως οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται βάζουν στο τραπέζι την επιλογή για ακόμη πιο «σφιχτό» πλαίσιο απαγορεύσεων.

    Οι ουρές ηλικιωμένων έξω από τράπεζες που περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους από τα γκισέ χωρίς να τηρούν κανέναν προστατευτικό μέτρο προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά αφού πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Δεν έλειψαν, μάλιστα, και περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένοι από όσους βρίσκονταν στην ουρά μπήκαν ανά δύο στο κουβούκλιο εισόδου στην τράπεζα. Την ώρα μάλιστα που πολλές τράπεζες για λόγους ασφαλείας έχουν μειώσει το προσωπικό τους μέσα στα καταστήματα.

    Η κατάσταση ήταν τέτοια που επενέβησαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για να κάνουν αυστηρές συστάσεις και να ελέγξουν απαραίτητα δικαιολογητικά των πολιτών που βρίσκονταν έξω από την τράπεζα.

    Εξάλλου, και οι εικόνες συνωστισμού από την παραλία της Θεσσαλονίκης, που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της πρόσβασης με 400 σιδερένια κιγκλιδώματα και σκοινί, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας.

    Παρά την διαβεβαίωση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, σήμερα ο κ. Πέτσας επανήλθε δηλώνοντας ότι εξετάζεται η χρονική οριοθέτηση των εξόδων των πολιτών.

    Για την συγκεκριμένη πρόθεση προϊδέασε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει έξω για απεριόριστο χρόνο ή πολλές φορές την ημέρα.

    «Το έντυπο μετακίνησης δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε έξι φορές την ημέρα» είπε σήμερα ο κ. Πέτσας μιλώντας στον Σκάι και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να τεθεί χρονικό όριο στις εξόδους.

    Αυτό θα ελέγχεται από την ώρα αποστολής του μηνύματος στο 13033, στο πλαίσιο ενός χρονικού περιορισμού που θα επιβληθεί για την διάρκεια της εξόδου του κάθε πολίτη.

    Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στο να περιορίσει και τις άσκοπες μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία, καθώς η εφαρμογή του θα καταργήσει την γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι, στην οποία δεν μπορεί να φαίνεται ο χρόνος που συντάχθηκε.

    Το στοίχημα του Πάσχα

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τις απόπειρες πολιτών να «αποδράσουν» από την πρωτεύουσα σε χωριά και νησιά τις ημέρες του Πάσχα.

    Χθες, ο Στέλιος Πέτσας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα άλλα, δεν θα ταξιδέψουμε στο χωριό ούτε θα ψήσουμε το αρνί παρέα με συγγενείς και φίλους.

    «Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάσουμε. Γιατί καμία μέρα δεν θα είναι πια ίδια, αν από επιπολαιότητα χάσουμε κάποιον δικό μας» είπε χαρακτηριστικά.

    Το μήνυμα για αυστηρό περιορισμό στις μετακινήσεις εν όψει Πάσχα αναμένεται να ενταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό να ατονήσουν τα μέτρα εκείνο το διάστημα, όταν αναμένεται μάλιστα και κορύφωση της επιδημίας.

    Παρόμοια ανησυχία υπάρχει και στην Ευρώπη. Πολλά κράτη προχωρούν στην λήψη μέτρων, απαγορεύοντας την προσέλευση πιστών στις εκκλησίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βαθιά θρησκευόμενη Ρωσία με τον Πούτιν να καλεί τους πολίτες να «πάρουν στα σοβαρά» τον περιορισμό που επιβλήθηκε και να παραμείνουν στα σπίτια τους, κάτι που έκανε και ο Πατριάρχης Κύριλλος.

    «Η ισχυρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο ποίμνιό της να προσεύχεται σπίτι. Μπορείτε να σωθείτε χωρίς να προσέρχεστε στην εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά.

    Και το Βατικανό ενημέρωσε, προ ημερών, πως όλες οι Λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς πιστούς.

    Συνολικά περί τα 3,4 δισ. πολιτών παραμένουν σε καραντίνα λίγο πριν από την έλευση του Πάσχα, με τις κυβερνήσεις των κρατών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν τους πολίτες τους μακριά από τις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας.

    Αλλωστε, αρκετές χώρες που γιορτάζουν το Καθολικό Πάσχα (12 Απριλίου) έχουν παρατείνει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας ως εκείνη την ημέρα, ελπίζοντας πως οι πολίτες τους θα συμμορφωθούν και δεν θα επιχειρήσουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα.



    ΣΧΟΛΙΑ