• Κοινωνία

    Συγκλονιστική μαρτυρία για τη σφαγή στο Bataclan: «Τόνοι αίματος παντού»


    Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε κατά την αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο Bataclan του Παρισίου την περασμένη Παρασκευή διηγήθηκε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας που κλήθηκε να φέρει σε πέρας την επιχείρηση, μιλώντας στο NBC News.

    Παρά τη μεγάλη εμπειρία του σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, ο Jeremy φάνηκε συγκλονισμένος όταν αναφέρθηκε σε αυτό που είδε όταν μπήκε στο Bataclan, περιγράφοντάς το ως «κόλαση επί γης».

    «Κάπου 7-8 χιλιάδες άνθρωποι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Τόνοι αίματος παντού. Κανένας ήχος. Κανείς δε φώναζε», δήλωσε.

    Κατόπιν, διηγήθηκε πώς προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους τρομοκράτες, όμως αντί για διαπραγματεύσεις οι τρομοκράτες στην πραγματικότητα ήθελαν απλώς να «ροκανίσουν» το χρόνο για να προετοιμαστούν για την τελική επίθεση.

    Ύστερα, η ομάδα του έλαβε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην επιχείρηση: «Μόλις ανοίξαμε την πόρτα, ένας από τους τρομοκράτες έριξε περίπου 25 με 30 σφαίρες καλάσνικοφ. Αμέσως, ο άνθρωπος στη μέση της ομάδας τραυματίστηκε στο χέρι και έπεσε κάτω από τον πόνο», ανέφερε, και συνέχισε: «Πρώτα είδαμε τον τύπο να πυροβολεί και περίπου 20 ομήρους ανάμεσα στον ένοπλο και εμάς. Οπότε δεν μπορούσαμε να πυροβολήσουμε εκείνη την ώρα, θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο για τους ομήρους. Στο τέλος του διαδρόμου, βρήκαμε τους δύο τρομοκράτες. Ήταν σαν αδιέξοδο γι’ αυτούς. Και ο πρώτος ανατινάχθηκε με το γιλέκο του, και ο δεύτερος προσπάθησε να κάνει το ίδιο, αλλά πυροβολήθηκε».

    Περιγράφοντας τη σκηνή, πρόσθεσε: «Για μας ήταν τόσο έντονο, η επίθεση, οι σφαίρες, η έκρηξη, όλα αυτά. Ήμασταν όμως πολύ προσηλωμένοι σε αυτό που κάναμε. Για να είμαι ειλικρινής, περίπου μισή ώρα μετά, είδαμε το περιβάλλον και ήταν πολύ, πολύ σκληρό»

    Σημείωσε ακόμα πως όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση συγκεντρώθηκαν στο γραφείο τους και μιλούσαν ως τις 7 το πρωί, ενώ παραδέχθηκε πως ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάποια μετατραυματικά προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες. «Αλλά για την ώρα, μέχρι τώρα είναι ακόμα εντάξει», επεσήμανε.



    ΣΧΟΛΙΑ