• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί – Τι συζητούν να ανοίξει, τι θα γίνει με το Πάσχα

    • NewsRoom
    διόδια


    Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, με στόχο να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των ειδικών καλείται να κάνει αυτή τη συνεδρίαση για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο 24ωρο πάνω από τις 4.000. Την ίδια ώρα σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων, οι οποίοι έφτασαν τους 802.

    Στην επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

    Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα για άνοιγμα κέντρων αισθητικής, πολυκαταστημάτων και φροντιστηρίων, ωστόσο μόνο για μαθητές Λυκείου. Παράλληλα, θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Σημειώνεται ότι η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο, 24 Απριλίου.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

    Τι θα γίνει με το Πάσχα

    Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα του Πάσχα και της πιθανής άρσης των μετακινήσεων εκτός Νομού, οι αποφάσεις αναμένονται την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί θα δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να δείχνει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα δια στόματος Στέλιου Πέτσα.

    Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα θα ληφθούν κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε: «Πάντως, 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα».

    Αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς το Πάσχα, για τρεις κατηγορίες πολιτών.

    Αυτοί θα είναι:

    • Όσοι κάνουν self test και είναι αρνητικοί. Θα πρέπει να το καταχωρούν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.

    • Όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι να επιτραπεί ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

    • Τέλος, μια ακόμη σκέψη είναι να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν αναρρώσει.

    Μετά το Πάσχα η εστίαση

    Θετικά είναι τα σημάδια και για την εστίαση, η οποία αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, εφ’ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

    Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου, δρομολογείται και το άνοιγμα των εστιατορίων, με τραπέζια εκτός καταστήματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα.

    «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Γ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, δεν αποκλείεται η εστίαση να ανοίξει ακόμη και από την Τρίτη του Πάσχα.

    Σημειώνεται τέλος ότι, εκτός της εστίασης, μετά το Πάσχα αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα στα σχολεία για τα γυμνάσια και τα δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσει ο τουρισμός στις 14 Μάϊου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Moderna: Το εμβόλιο της κατά της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα 90%

    Ολλανδία: Νέα παράταση του Lockdown έως 28 Απριλίου

    Επιχείρηση Ελευθερία: Ξεπέρασαν τους 1,5 εκατ. οι εμβολιασμένοι – Πάνω από 750.000 ολοκλήρωσαν και τη δεύτερη δόση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ