• Κοινωνία

    Δίκη Energa-Hellas Power: Μηλιώνης, Φλώρος και λοιποί παίρνουν πίσω τραπεζικές καταθέσεις, αυτοκίνητα και… όπλα!

    Μηλιώνης Φλώρος

    Βασίλης Μηλιώνης – Άρης Φλώρος


    Για τον Βασίλη Μηλιώνη, τον Άρη Φλώρο και τους υπόλοιπους 9 καταδικασθέντες και αθωωθέντες στην πολύκροτη δίκη των Energa-Hellas Power, ο… Άγιος Βασίλης έφτασε πρόωρα φέτος. Κατέβηκε, όχι από την καμινάδα του τζακιού τους, αλλά από την έδρα ενός δικαστηρίου κι άφησε πίσω του πλούσια δώρα.

    Εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πολυτελή αυτοκίνητα, συμβόλαια ακινήτων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι και… όπλα!

    Το δικαστικό «παραμύθι» των δύο νεαρών επιχειρηματιών μπορεί στην αρχή να είχε δράκους και κακούς λύκους (συνελήφθησαν και παρέμειναν επί έτη ο ένας, επί μήνες ο άλλος στη φυλακή), ενδιάμεσα ασύλληπτες τραγωδίες (ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ποτέ δεν θα χαρεί τη δικαίωση των νομικών επιλογών του), ο επίλογος, όμως, είχε τη ζυγαριά της θέας Θέμιδας γεμάτη «νεραϊδόσκονη».

    Μετά την πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας επί της ενοχής ή όχι των 11 κατηγορουμένων (αθώωσε τον Βασίλη Μηλιώνη και άλλους 4 από κάθε κατηγορία και καταδίκασε τον Άρη Φλώρο και 5 συγκατηγορουμένους του, επιβάλλοντας ποινές 1 έως 5 ετών, με αναστολή), οι δικαστές έριξαν οριστική αυλαία στη δίκη, επιστρέφοντας στους εμπλεκόμενους όλα όσα τους είχαν κατάσχει.

    Μετρητά, αυτοκίνητα, κινητή και ακίνητη περιουσία, προσωπικά αρχεία που είχαν δεσμευτεί 8 χρόνια πριν, όταν «έσκασε» η υπόθεση με τις υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειες Energa και Hellas Power, τώρα επιστρέφουν στους κατόχους τους.

    Τι παίρνουν πίσω Μηλιώνης – Φλώρος

    Με σειρά αποφάσεων τους, οι δικαστές αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν το σύνολο των κατασχεθέντων για τους 5 που κηρύχθηκαν αθώοι ενώ για τους 6 που κηρύχθηκαν ένοχοι, όλα πλην των 72 εκατομμυρίων που κρίθηκαν ως υπεξαιρεθέντα και παραμένουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι οι Δήμοι και το Δημόσιο να τα εισπράξουν.

    Για όλα τα κατασχεθέντα που αποδεσμεύονται, το δικαστήριο διέταξε να αποδοθούν στους κατόχους τους και να επιστραφούν τα χρηματικά ποσά που είχαν δοθεί ως εγγυήσεις από τους κατηγορουμένους μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή ή τις αποφυλακίσεις τους.

    Για τον Βασίλη Μηλιώνη αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις του σε αυτούς τους περίπου 10 προσωπικούς λογαριασμούς δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

    Στον άλλοτε επικεφαλής της Hellas Power αποδίδονται όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικό και έντυπο αρχείο που κατασχέθηκαν κατά τις αστυνομικές έρευνες, αλλά και δύο όπλα που αποδείχθηκε ότι κατείχε νόμιμα.

    Το μόνο που δεν θα πάρει πίσω ο νεαρός επιχειρηματίας είναι το taser του (όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης), το οποίο κατείχε παράνομα.

    Ο Άρης Φλώρος, εκτός από την ανεκτίμητη ελευθερία του, παίρνει πίσω όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Αποδεσμεύονται σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομοίως οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις δεν είναι υψηλές.

    Αποδεσμεύονται, επίσης, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο «αμαρτωλών» εταιρειών.

    Στον επικεφαλής της Energa αλλά και στον αθωωθέντα πατέρα του θα αποδοθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προσωπικά τους αρχεία που κατασχέθηκαν στα σπίτια τους.

    Ένα από τα πιο… εντυπωσιακά κατασχεθέντα είναι αναμφίβολα η οικοδομική άδεια για την ανακαίνιση του πατρικού σπιτιού του πατέρα Φλώρου. Επιστρέφεται κι αυτή…

    Για τον Άρη Φλώρο, τα τρία αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν φέρονται να ανήκουν στην εταιρεία του. Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα τύπου τζιπ κι ένα μικρού κυβισμού.

    Ωστόσο, «πρωταθλητές» των αποδεσμεύσεων μάλλον δεν είναι οι δύο νεαροί επιχειρηματίες αλλά δύο συγκατηγορούμενοι τους.

    Για τον ένα, αποδεσμεύονται τραπεζικές καταθέσεις ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ !

    Για τον άλλο, αποδεσμεύεται η Porsche του !

    Θεωρητικά είναι και πάλι δικιά του. Στην πράξη, ωστόσο, μάλλον τα κλειδιά του αυτοκινήτου δεν θα επιστρέψουν στα δικά του χέρια.

    Πουλήθηκαν τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα

    Τόσο το πολυτελές ΙΧ του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, όσο και τα υπόλοιπα κατασχεθέντα αυτοκίνητα, οδηγήθηκαν στον ΟΔΔΥ και σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης, πλέον έχουν πουληθεί !

    Τα κατασχεθέντα φέρονται να βρίσκονται πια στην κατοχή άλλων ιδιοκτητών και οι παλιοί τους ιδιοκτήτες προφανώς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν από τον ΟΔΔΥ να τους αποδώσει το τίμημα της εξαγοράς. Όποιο κι αν είναι αυτό !

    Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοινώθηκε σε δύο συνεδριάσεις, μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας στη δικαστική αίθουσα. Οι δικαστές φρόντισαν να ικανοποιήσουν (σχεδόν) το σύνολο των αιτημάτων των κατηγορουμένων και όλοι αποχώρησαν ικανοποιημένοι.

    Αυτό που πρωτίστως μέτρησε είναι ότι τα (τελικά) 72 εκατομμύρια ευρώ που, κατά τη δικαστική απόφαση, υπεξαίρεσαν οι εταιρείες Energa-Hellas Power Δήμους και Δημόσιο, βρίσκονται εδώ και χρόνια, έτοιμα προς επιστροφή στους δικαιούχους τους, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Προφανώς και δεν είναι υπαιτιότητα των κατηγορουμένων που αυτά τα εκατομμύρια ακόμα δεν έχουν εισπραχθεί από τους Δήμους και το Δημόσιο.

    Πρόκειται για ποσά που κατασχέθηκαν κυρίως σε εταιρικούς λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό ωστόσο που έχει δεσμευτεί και έχει μεταφερθεί στο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ακόμα μεγαλύτερο. Περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ, λένε οι δικηγόροι.

    Όταν, επομένως, τα 72 εκατομμύρια ευρώ εισπραχθούν από τους δικαιούχους τους, τότε τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει κι αυτά να επιστραφούν σε εκείνους από τους οποίους κατασχέθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ