• Κοινωνία

    Δίκη Energa: Επεστράφησαν τα χρήματα – Ποινές φυλάκισης με αναστολές σε Φλώρο κι άλλους 5 – Αθώος ο Μηλιώνης

    Φλώρος

    Άρης Φλώρος


    Τα 72 εκατομμύρια ευρώ που υπεξαίρεσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειες Energa-Hellas Power έχουν επιστραφεί σε Δήμους και Δημόσιο, εδώ και χρόνια. Και η Δικαιοσύνη, 8 χρόνια μετά, αποφάσισε ότι οι εμπλεκόμενοι αξίζουν της αναγνώρισης ελαφρυντικών και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

    Ο επικεφαλής της Energa, Άρης Φλώρος και 5 συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν ένοχοι αλλά οι καταδίκες τους, από τα επαπειλούμενα ισόβια του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα, έγιναν φυλακίσεις με αναστολές.

    Ο επικεφαλής της Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης, ο πατέρας Φλώρος και ακόμα 3 συγκατηγορούμενοι τους αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

    Τελικώς, απαιτήθηκαν οκτώ χρόνια για να κριθεί τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη ότι το αποκαλούμενο «σκάνδαλο» των εταιρειών Energa-Hellas Power, τελικά δεν ήταν σκάνδαλο.

    Το ποσό των 236 εκατομμυρίων ευρώ που αρχικά αποδιδόταν ως υπεξαίρεση από τις δύο εταιρείες, αποδείχθηκε ότι ήταν 72 εκατομμύρια.

    Και οι κατηγορίες ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων μπήκε στις τσέπες των δύο νεαρών επιχειρηματιών και σπαταλήθηκε σε dolce vita, αποδείχθηκε ότι βρισκόταν εξαρχής δεσμευμένο σε τράπεζες της Ελλάδας και της Ελβετίας.

    Αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και σήμερα, δεν το έχει εισπράξει! Και όχι με ευθύνη των εμπλεκομένων προσώπων.

    Το ανεξίτηλο στίγμα που αφήνει πίσω της αυτή η υπόθεση δεν είναι η δικαστική απόφαση: είναι οι παράπλευρες δικογραφίες που άνοιξαν με αφορμή τη διερεύνηση της υπεξαίρεσης των δύο εταιρειών. Με τραγικότερη, τη δολοφονία ενός ανθρώπου. Του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, δικηγόρου του Άρη Φλώρου, που δολοφονήθηκε από Αλβανούς συγκρατούμενους του επιχειρηματία που τον εκβίαζαν για να τους δώσει χρήματα.

    Η απόφαση

    Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ομόφωνα αποφάσισε σήμερα να αθωώσει τους 5 από τους 11 κατηγορουμένους.

    Αθώοι κηρύχθηκαν οι Βασίλης Μηλιώνης, Αχιλλέας Φλώρος (πατέρας του Αρη Φλώρου), Νίκος Δεκόλης, Κωνσταντίνος Κωνστάντος και Βασίλης Δημήτρακας.

    Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν:

    Ο Άρης Φλώρος για υπεξαίρεση 72 εκατομμυρίων ευρώ από Δήμους και Δημόσιο, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και λαθρεμπορία. Του αναγνωρίστηκαν τρία ελαφρυντικά: του προτέρου εντίμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

    Και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την αναγνώριση ενός ή δύο ελαφρυντικών, οι:

    Στέφανος Σιαφάκας
    Χαράλαμπος Σμυρλιάδης
    Μαρία Σκλαβάκη
    Χρήστος Σιαφάκας
    Πέτρος Νικολοθανάσης

    Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης από 1 έως 2 έτη.

    Σε όλους τους κατηγορουμένους δόθηκε τριετής αναστολή.

    Ωστόσο, ο Φλώρος ήδη έχει εκτίσει και παραπάνω χρόνια από την τελεσίδικη ποινή του. Έχει παραμείνει 3 χρόνια και 11 μήνες στη φυλακή και έχει 2 χρόνια μεροκάματα. Για αυτό το λόγο έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

    Στον Άρη Φλώρο το δικαστήριο αναγνώρισε ότι από το στάδιο της ανάκρισης (8 χρόνια πριν) είχε προσφέρει περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ που παρέμειναν δεσμευμένα σε λογαριασμούς σε Ελλάδα και Ελβετία και ότι από την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης του (σχεδόν 5 χρόνια πριν) είχε ανέγκλητα προσφέρει τα χρήματα.

    Ο επιχειρηματίας αθώωθηκε από την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βάρος ΑΔΜΗΕ- ΛΑΓΗΕ. Οι δικαστές έκριναν ότι η όποια αξίωση οφειλής αποτελεί αντικείμενο των αστικών δικαστηρίων.

    Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά 72 εκατομμύρια ευρώ που κατά την απόφαση αποτελούν το ποσό της υπεξαίρεσης, υπερκαλύπτουν τα 88 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (από τα συνολικά 127 εκατομμύρια που είχαν δεσμευτεί σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες).

    Το ασύλληπτο είναι ότι τα 88 εκατομμύρια παραμένουν εδώ και πολύ καιρό στο Ταμείο Παρακαταθηκών! Δήμοι και Δημόσιο δεν τα έχουν εισπράξει!

    Είναι ενδεικτικό ότι το Πενταμελές Εφετείο δεν επέβαλε χρηματική ποινή σε όσους καταδικάστηκαν (σε αντίθεση με τα εκατομμύρια που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο), εφαρμόζοντας, και σε αυτή την περίπτωση, τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για όσους επιστρέφουν πίσω τα κλεμμένα.

    Δηλώσεις

    Ο Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου δήλωσε μετά την απόφαση:

    «Η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

    Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

    Ο Μανώλης Τρούλης, συνηγόρος του Βασίλη Μηλιώνη:

    «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη ΜΗΛΙΩΝΗ (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».



    ΣΧΟΛΙΑ