• Κοινωνία

    Απόψε η Πανσέληνος Απριλίου ή αλλιώς ανοιξιάτικο «ροζ φεγγάρι» (pic)

    • NewsRoom


    Ένα γεμάτο «ροζ» φεγγάρι θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε απόψε στον ουρανό. Η πανσέληνος του Απριλίου θα είναι ορατή στις 2 και 12 τα ξημερώματα.

    Η ροζ πανσέληνος που συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

    Το ροζ φεγγάρι έχει πάρει το όνομά του από το λουλούδι Wild Ground Phlox, ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την Άνοιξη. Το Wild Ground Phlox αποκτά ένα λαμπερό ροζ χρώμα και συνδέεται με την πανσέληνο του Απριλίου.

    Από που προέρχεται η ονομασία κάθε φεγγαριού όμως; Σε άλλα σημεία του κόσμου η πανσέληνος αυτή ονομάζεται Egg Moon ή Fish Moon, λόγω της εισροής ψαριών που κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

    Το όνομα του φεγγαριού το μήνα Ιανουάριο ονομάζεται Wolf Moon (Old Moon, Moon After Yule), τον μήνα Φεβρουάριο Snow Moon (Hunger Moon), τον Μάρτιο Worm Moon (Crow Moon, Sap Moon), τον Μάιο Flower Moon (Milk Moon, Planting Moon), τον Ιούνιο Strawberry Moon (Flower Moon, Rose Moon), τον Ιούλιο Buck Moon, τον Αύγουστο Sturgeon Moon (Grain Moon, Green Corn Moon), τον Σεπτέμβριο September: Harvest Moon (Fruit Moon), τον Οκτώβριο Hunter’s Moon, τον Νοέμβριο Beaver Moon (Frosty Moon) και τέλος τον Δεκέμβριο Cold Moon (Full Long Nights Moon). 

    Το χρώμα του φεγγαριού θα είναι από κίτρινο έως πορτοκαλί ή κόκκινο. Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στην σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, «μεταφέροντας» τα χρώματα αυτά στα μάτια μας.



    ΣΧΟΛΙΑ