• Real Estate

    Μύκονος: Οι νέες business των Αράβων, ο κυβερνητικός παράγοντας που βοηθάει και ο πόλεμος με τον Δήμαρχο

    • Contributor
    Κωνσταντίνος Κουκάς-Δήμαρχος Μυκόνου

    Κωνσταντίνος Κουκάς-Δήμαρχος Μυκόνου


    To μεγάλο αραβικό fund AGC που βρίσκεται πίσω από την επένδυση του «Αστέρα Βουλιαγμένης-Four Season» το γνωρίζετε ή τουλάχιστον το έχετε ακουστά.

    Οι βαθύπλουτοι Σαουδάραβες του Λονδίνου λοιπόν, έχουν πάρει μία πρώτη «κρυάδα» στη χώρα μας από το φιλόδοξο επενδυτικό-τουριστικό σχέδιο «Blue Iris» στην Άνω Μερά της Μυκόνου που όταν υλοποιηθεί πλήρως θα έχει κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Πρόκειται για την τουριστική επένδυση δυναμικότητας 192 κλινών, σε οικόπεδο περίπου 60 στρεμμάτων που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Μυκόνου στη θέση «Καραπέτης» στην Άνω Μερά.

    Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Φεβρουάριο στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αλλά καθυστερεί και πάλι, κατ’ άλλους καρκινοβατεί, αφού έχει αντιδράσει σφόδρα ο Δήμος της Μυκόνου.

    Εν μέρει δικαιολογημένα, όπως μας λέει φίλος αρχιτέκτονας που παλαιότερα παραθέριζε στη Μύκονο και τώρα την αποκαλεί με σκληρότητα «ξένο κράτος μέσα στην Ελλάδα».

    Μαθαίνω πάντως από δικηγορικές πηγές πως το μεγάλο αραβικό fund, μετά από πολλές συσκέψεις στην βρετανική πρωτεύουσα και πλήθος επενδυτικών παλινδρομήσεων, αποφάσισε οριστικά όχι μόνο να προχωρήσει δυναμικά το project  της Μυκόνου αλλά και να επεκταθεί και άλλο στη χώρα μας.

    O κυβερνητικός παράγοντας

    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η διαβεβαίωση κυβερνητικού παράγοντα που βρίσκεται δίπλα στον Πρωθυπουργό, πως οι σαουδαραβικές επενδύσεις τους θα έχουν αμέριστη κυβερνητική υποστήριξη.

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε τί αποφάσισαν οι Άραβες:

    Πρώτον, συνεχίζουν φουλ στη Μύκονο και ό,τι γίνει, ακόμη και με σκληρή κόντρα με το δήμαρχο Μυκόνου τον δημοφιλή κ. Κουκά.

    Δεύτερον και πολύ σημαντικό, προσπάθεια εξαγοράς  μίας μεγάλης έκτασης στη Βουλιαγμένη που ουσιαστικά συνορεύει με τον «Αστέρα» και ανήκει -φυσικά- στην Εκκλησία που θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία της.

    Μαρτίνος και Προκοπίου εναντίον Αράβων

    Εδώ πάντως, οψέποτε γίνει η κίνηση πώλησης, οι Άραβες θα βρουν απέναντί τους τους εφοπλιστές Θανάση Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου που είναι αποφασισμένοι να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους αλλά και με όλους τους άλλους για την πολυπόθητη έκταση.

    Τρίτον, οι Άραβες έχουν εντοπίσει το δικό τους «μικρό Ελληνικό» στην Αττική.

    Υπήρχαν φήμες πως πρόκειται για τη μεγάλη έκταση στη Σαρωνίδα, όπου ο Συνεταιρισμός Υγεία, μέσω της εταιρείας Vita Development, θέλει να εκμεταλλευτεί.

    Όμως οι αραβικοί κύκλοι του Λονδίνου το διαψεύδουν οπότε οι «υποψίες» στρέφονται στις Αλυκές Αναβύσσου όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από κάποιους γείτονες που -σημειωτέον- έχτισαν τις βίλες τους μάλλον παράνομα και τώρα κόπτονται για τη νομιμότητα!.

    Παλαιότερα οι Άραβες είχαν ψάξει και το νησί του Πατρόκλου αλλά όταν έμαθαν την… αρχαιολογική διάσταση του θέματος εγκατέλειψαν την ιδέα.

    Και τέταρτον, λέγεται πως αθόρυβα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν την εξαγορά φιλέτου πάνω από 100 στρέμματα σε νησί των Νοτίων Κυκλάδων (πρόκειται προφανώς για γνωστή έκταση στη Μήλο) όπου θα εκπονήσουν σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Άνω Μεράς στη Μύκονο.

    Ας προσέξουν όμως διότι μία άλλη «αθόρυβη» κίνηση που πήγε να γίνει στην Πάρο, στη χερσόνησο του  Άη Γιάννη του Δέτη κοντά στη Νάουσα σε 300 στρέμματα από την ΕΚΤΕΡ βγήκε ξαφνικά στο φως της δημοσιότητας πολύ αρνητικά.

    Μάλιστα μαθαίνω πως η διαρροή έγινε από τοπικούς παράγοντες που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και γι΄ αυτό όλοι έμπλεξαν προς το παρόν.

    Φαίνεται πως στην Πάρο, οι τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, «δεν είχαν λάβει γνώση» των λεπτομερειών του έργου…



    ΣΧΟΛΙΑ