• Portraits.gr

    Κορονοϊός: Ανδροκρατούμενο το 85% των επιτροπών ειδικών παγκοσμίως

    • Βίκυ Βενιού

    πηγή: Unsplash


    Ακόμη μία περίπτωση, όπου ο κόσμος αποδεικνύει περίτρανα ότι οι χρόνιες ανισότητες που βασίζονται στο φύλο δεν έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς

    Αριθμητική κυριαρχία ανδρών παρουσιάζεται στο 85% των επιτροπών ειδικών και επιστημόνων, που είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό αναδεικνύει μία νέα διεθνής μελέτη, που διεξήγαγε έρευνα σε μία σειρά κρατών, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήγαγε η έρευνα, οι γυναίκες παρουσιάζουν πλειοψηφία μόνο στο 11,5% των αρμόδιων επιτροπών για τον κορονοϊό. Από την άλλη, αριθμητική ισότητα υπάρχει στο υπόλοιπο 3,5%.

    Επιπροσθέτως, στο 81% των περιπτώσεων, επικεφαλής των επιτροπών που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη ήταν ένας άνδρας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Kim Van Daalen του Πανεπιστημίου του Cambridge, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέφεραν ότι πρόκειται για «ένα ενοχλητικά αποδεκτό πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας», το οποίο υποσκάπτει αφανώς την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στην πανδημία και τελικά μπορεί να κοστίσει ζωές.

     

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr



    ΣΧΟΛΙΑ