• Portraits.gr

    Ελευθερία Ντεκώ: Η γυναίκα πίσω από το νέο φωτισμό της Ακρόπολης

    • Στεφανία Παπαδημητρίου


    Όταν πήγε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακό στο Performance και τη Χορογραφία, δε φανταζόταν το δρόμο που θα έπαιρνε η ζωή της. Είχε ήδη σπουδάσει Φιλολογία και μπαλέτο, άλλωστε. Στο Πανεπιστήμιο επέλεξε το μάθημα Σχεδιασμού Φωτισμού, όμως, και μπροστά της ανοίχτηκε ένας νέος, πολύχρωμος κόσμος. Τώρα, έπειτα από τριάντα χρόνια στο χώρο, περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ένα βραβείο ΕΜΜΥ και τον τίτλο της Γυναίκας Καλλιτέχνη της Χρονιάς 2009, η Ελευθερία Ντεκώ ανέλαβε το σχεδιασμό του νέου φωτισμού της Ακρόπολης.

    Ήταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας», δήλωσε για το έργο αυτό. Εν μέσω πανδημίας, βέβαια, δεν ήταν μόνο δύσκολο, αλλά σχεδόν άθλος. «Ωστόσο οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού. Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο νιώθω ότι ξαναβαπτίστηκα».

    Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στο About Tinos, η Ελευθερία Ντεκώ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δυσκολίες που δεν της περνούσαν καν από το μυαλό.

     

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr



    ΣΧΟΛΙΑ