• Portraits.gr

    Ασπασία Μάλλιου: Πολλές φορές τα στερεότυπα τα κουβαλάμε εμείς οι ίδιες οι γυναίκες μέσα μας

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου


    “Σήμερα η πλειοψηφία των εισακτέων στις Νομικές Σχολές της χώρας είναι γυναίκες. Έτσι, περισσότερες νεαρές γυναίκες αναζητούν εργασία και αποφασίσουν την εξειδίκευση τους στο φορολογικό δίκαιο, την απασχόληση τους με πάγια αμοιβή σε μεγάλες ελεγκτικές και δικηγορικές εταιρείες και την απορρόφηση του στο δικαστικό κλάδο. Οι φορολογικοί δικαστικοί σχηματισμοί ιδίως των πρωτοδικείων αλλά και των εφετείων αποτελούνται πλέον αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Παρά τις εξελίξεις αυτές, ακόμη και σήμερα, όσο στενεύει η πυραμίδα, τόσο μικρότερη είναι η ποσόστωση των γυναικών στα ανώτερα επίπεδα“.

    Αυτά δηλώνει στο portraits η Ασπασία Μάλλιου που έχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια εξειδίκευση στην παροχή συμβουλών σχετικά με τη φορολογική νομοθεσία και την εκπροσώπηση πελατών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει μεγάλη εμπειρία στην παροχή συμβουλών σχετικά με το φόρο εισοδήματος, κληρονομιάς, δωρεάς και κεφαλαιουχικών κερδών που επιβάλλονται σε ιδιώτες και εταιρείες, τον φόρο που προκύπτει από ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών και έμμεσης φορολογίας. Οι σπουδές της στα οικονομικά της έδωσαν μια επιχειρηματική προσέγγιση στην πρακτική του δικαίου.

    Η κυρία Ασπασία Μάλλιου ήταν μεταξύ των ομιλητριών στο φετινό Delphi Forum και απάντησε στις ερωτήσεις του portraits για τη θέση της γυναίκας στους συνήθως ανδροκρατούμενους χώρους της οικονομίας και της πολιτικής.

    Η κυρία Μάλλιου συμμετείχε σε επιτροπές που συστάθηκαν για την εξέταση της φορολογικής νομοθεσίας στο πλαίσιο δημόσιων διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και ομάδων εργασίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Είναι Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Φορολογικού Δικαίου και Φορολογικών Σπουδών, υπό την ιδιότητα που έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια και ομάδες εργασίας για την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει μαθήματα φορολογικού δικαίου στο ALBA Graduate Business School και σεμινάρια στη Νομική Εταιρεία Αθηνών και το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εξελίξεις στον φορολογικό κώδικα. Έχει δημοσιευθεί ευρέως σε εφημερίδες και περιοδικά και διεξάγει έρευνα για εκδόσεις φορολογικού δικαίου.

    Όπως δηλώνει «η πρακτική της φορολογικής νομοθεσίας με προσέλκυε πάντα. Σε μια δημοκρατία, η φορολογία δεν επιβάλλει μόνο υποχρεώσεις: αντίθετα, προτείνει το σημείο στο οποίο κάθε κεντρικά κυβερνημένη κοινωνία κατανοεί και συνειδητοποιεί την ελευθερία του ατόμου και του κράτους πρόνοιας. ”

    Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr



    ΣΧΟΛΙΑ