• Portraits.gr

    11 + 1 φράσεις σπουδαίων κυριών για τη Γυναίκα

    • Βίκυ Βενιού


    Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα της Γυναίκας και είναι αφιερωμένη στους αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα.

    Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη. Η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές καταρρίπτουν αυτό το σενάριο ως μύθο.

    Αργότερα, το 1910 προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών η 8η Μαρτίου, οπότε και καθιερώθηκε.

    Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες.

    Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

    Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία.

    Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.

    Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

    Ίσως σε κάποιους φαντάζει παράξενο ότι, εν έτει 2020, μιλάμε ακόμη για γυναικεία δικαιώματα, σαν να αποτελεί κάποιο ειδικό θέμα και όχι ένα αυτονόητο κεκτημένο.

    Κι όμως, δυστυχώς, η ύπαρξη του γυναικείου φύλου σε όλες τις κοινωνικές πτυχές της σύγχρονης ζωής δεν εκλαμβάνεται ως κάτι αυτονόητο και φυσικό, στον βαθμό που θα έπρεπε, παρά το γεγονός των μεγάλων υποσχέσεων και διατρανώσεων για αυτή την πολυπόθητη ισότητα.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ