Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Μια νέα εμπειρία η επίσκεψη στον Μυστρά – Έργα ανάδειξης

Το παλάτι του Μυστρά

Ταξίδι στο χρόνο. Ταξίδι στον κόσμο των Δεσποτών του Μυστρά και των Παλαιολόγων υπόσχεται το υπουργείο Πολιτισμού με τις νέες επεμβάσεις που δρομολογούνται στο μνημειακό σύνολο της καστροπολιτείας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν έτσι, να περιηγηθούν και να απολαύσουν τόσο αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας όσο και με τη χρήση νέων τεχνολογιών να βιώσουν τη καθημερινότητα στο Βυζάντιο, ειδικά στην τελευταία και κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη και την εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων με προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ.

Από τη ζωή των βυζαντινών αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με το Δεσποτάτο του Μυστρά ως την ανάδειξη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που έμελλε να γίνει ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αλλά και ως την απλή καθημερινότητα, που βίωναν οι άνθρωποι –την αμφίεση αλλά και τη διατροφή τους– όλα θα έχουν στόχο την καλύτερη προσέγγιση του χώρου και της ιστορίας.

Η καστροπολιτεία του Μυστρά

Το έργο περιλαμβάνει τρία μέρη και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση των εργασιών στο Παλάτι (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου), την εξασφάλιση προσβασιμότητας και δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ), και τέλος το εκθεσιακό πρόγραμμα που προσβλέπει στην εμπειρία των επισκεπτών.

Το ισχυρό τείχος και κάστρο είχε κτισθεί αρχικά από τον Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο, πρίγκιπα των Φράγκων, το 1249. Μερικά χρόνια αργότερα όμως οι Φράγκοι εκδιώχθηκαν και ο Μυστράς έγινε έδρα βυζαντινού στρατηγού. Ώσπου, το 1348 δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο του Μορέως, με πρώτο δεσπότη τον Μανουήλ Καντακουζηνό, γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού.

Το 1443 δεσπότης του Μυστρά έγινε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος που έμεινε στη θέση του για λίγα χρόνια αφού χρίσθηκε το 1448 αυτοκράτορας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία όμως είχε ήδη συρρικνωθεί πληθυσμιακά και εδαφικά και παρά τις προσπάθειές του να οργανώσει καλύτερα και να ενισχύσει την άμυνα της Κωνσταντινούπολης πόλης και παρά τις εκκλήσεις του για βοήθεια από τη Δύση, δεν τα κατάφερε.

Στο μεταξύ όμως ο Μυστράς είχε βιώσει μια μεγάλη άνθηση πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής αναγέννησης, στο πλαίσιο της «Παλαιολόγειας Αναγέννησης», όπως ονομάζεται αυτή η τελευταία περίοδος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από το 13ο ως το 15ο αιώνα. Χαρακτηριστικό μάλιστα, μεταξύ άλλων ήταν η επιστροφή σε αξίες της κλασικής αρχαιότητας, που εκφράσθηκε με την νατουραλιστική αναπαράσταση του φυσικού κόσμου, αλλά και με αποτύπωση του συναισθηματικού κόσμου στις μορφές.

Το παλάτι του Μυστρά

Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας, του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά, προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Για την συνολική θωράκισης του αρχαιολογικού χώρου, ο Μυστράς έχει περιληφθεί στο ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην παρακολούθηση, ψηφιοποίηση, και στον συστηματικό έλεγχο των επιπτώσεων στον αρχαιολογικό χώρο».

Να σημειωθεί επίσης ότι η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το έργου «Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά», είναι ενταγμένες στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-20120.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μια ελεγεία στη ζωγραφική – Η έκθεση Σόρογκα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή