• Διεθνής πολιτική

    Τα καπρίτσια της Ρουμάνας επιτρόπου Corina Cretu

    • NewsRoom

    Corina Cretu . Eπίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης


    Οι μισοί από τους στενούς συνεργάτες της Ρουμάνας επιτρόπου Corina Cretu, υπεύθυνης για θέματα περιφερειακής πολιτικής, παραιτήθηκαν μαζικά από το γραφείο της, τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε τα καθήκοντα της. Πρώην και νυν υπάλληλοι δήλωσαν ότι το γραφείο της είναι εντελώς ανοργάνωτο και καταγγέλουν την ίδια για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο, έχουν φύγει 8 από τους 19 υπαλλήλους του ιδιωτικού της γραφείου μεταξύ των οποίων ο διευθυντής , ο υποδιευθυντής και ο εκπρόσωπος τύπου. Όσοι έφυγαν μίλησαν για μία κατάσταση που δύσκολα την πιστεύει κανείς για εκπρόσωπο της Comission.

    Όπως λένε η επίτροπος έχει τόσο χαλαρό πρόγραμμα που κανείς από τους στενούς της συνεργάτες δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και τι κάνει.’Εχει συχνά την τάση να συνδυάζει τις επαγγελματικές αποστολές με ταξίδια αναψυχής και το πιο εξωφρενικό; Συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους σαν το προσωπικό του σπιτιού της ζητώντας τους πολλές φορές να κάνουν τα ψώνια της ή να μεταφέρουν με το αυτοκίνητο της , την ίδια ή μέλη της οικογενείας της. Προς επίρρωση των λεγομένων τους οι υπάλληλοι φωτοτύπησαν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της επιτρόπου τους τελευταίους 12 μήνες, στο οποίο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει σημειώσει καμία συνάντηση Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έκανε τα ραντεβού που όφειλε να κάνει σαν επίτροπος αλλά δεν πήγαινε καν στο γραφείο.

    Οι αστείες δικαιολογίες της Cretu

    H ίδια δεν τόλμησε όχι μόνο να διαψεύσει τις κατηγορίες αλλά προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι εκείνες τις ημέρες δεν πήγαινε στο γραφείο γιατί μελετούσε στο σπίτι της.

    ” Δεν πήγαινα για ψώνια ούτε για καλλωπισμό. Δε δουλεύω λιγότερο από 10 έως 8 ώρες την ημέρα” αντέδρασε η επίτροπος. Τα στοιχεία ωστόσο είναι αμείλικτα εναντίον της.Μεταξύ των 28 επιτρόπων έχει τις περισσότερες απουσίες στις συνεδριάσεις της Comission όλη την εβδομάδα. Δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο νομοθετικό έργο ενώ άσπονδοι φίλοι και πρώην συνεργάτες μαρτύρησαν ότι κάπνιζε αρειμανίως στο γραφείο της ,  πράξη που θεωρείται σχεδόν επιλήψιμη στις Βρυξέλλες.

    Corina Cretu during a hearing by the committee on regional development

    Ποιά είναι τελικά η Corina Cretu

    Διορίστηκε από τον Βίκτορ Πόντα, τον πρώην πρωθυπουργό της Ρουμανίας,  ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Η σύζυγός του είναι από τις στενές φίλες της Creţu. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η Creţu έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να  θέσει υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα στην πατρίδα της και γιαυτό δεν ενδιαφέρεται για το πόστο της στην Κομισιόν. Την ίδια στιγμή όμως , ως επικεφαλής περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, είναι υπεύθυνη για ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαικής Επιτροπής. Κάτω από τον δικό της έλεγχο είναι οι δαπάνες  άνω των 350 δις € για έργα οικονομικής ανάπτυξης στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του μπλοκ. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει επίσημες καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά της  ή έρευνες που να  σχετίζονται με θέματα του προσωπικού της Creţu, σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς την υπερασπίστηκε λέγοντας  ότι “είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη της ομάδας Juncker και κάνει πολύ καλή δουλειά ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική για την απασχόληση και την ανάπτυξη”

    Τα παραδέχθηκε όλα αλλά με τον δικό της τρόπο

    Σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, Creţu υπερασπίστηκε τις συνήθειες της εργασίας της, λέγοντας ότι διατηρεί ένα πλήρες επαγγελματικό πρόγραμμα για ταξίδια.” Δε λέω ποτέ όχι και έχω ήδη επισκεφθεί 24 χώρες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιχειρησιακά προγράμματα”  λέει η ίδια.

    Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν της αρέσουν τα πολλά meeting , ότι προτιμά να διαβάζει για να είναι προετοιμασμένη όταν χρειαστεί να συμμετέχει σε επιτροπές και συνεδριάσεις και ότι πράγματι δεν πηγαίνει στο γραφείο από το πρωί , γιατί δεν είναι πρωινός τύπος.

    Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις κατηγορίες που τη θέλουν να εξαναγκάζει το προσωπικό της σε ρόλο υπηρετικού προσωπικού.Το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι ότι δε θέλει να ρίξει το επίπεδο της συζήτησης..Ούτε, βέβαια, θέλησε να απαντήσει γιατί άλλαξε συνεχώς το πρόγραμμα της τελευταία στιγμή και έτσι φαινόταν ασυνεπής στους ανθρώπους, που έπρεπε να συναντήσει.

    Η απάντηση της Cretu στο Facebook στα ..ρουμάνικα

    cretu corinaΣτην απάντηση που δίνει η Ρουμάνα επίτροπος στο Facebook όλως παραδόξως στη γλώσσα της , η οποία δε θεωρείται μία από τις τρεις επίσημες τις οποίες οφείλουν να μιλούν οι επίτροποι λέει μεταξύ άλλων:

    ” To τελευταίο διάστημα δέχομαι έναν ανελέητο πόλεμο λάσπης χωρίς πραγματική βάση.Επειδή σέβομαι την αλήθεια και την υπερασπίζομαι με κάθε ευκαιρία αποφάσισα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα:

    Το πρώτο έτος ανάληψης των καθηκόντων μου είχα μία  ιδιαίτερα φορτισμένη ατζέντα, με πάρα πολλές συνεδριάσεις και εργασίες που είχαν ανατεθεί στα κράτη μέλη. Για παράδειγμα: ‘Εχω επισκεφτεί 24 χώρες, είχα επίσημες συναντήσεις με πάνω από 40 Προέδρους της περιφέριας , έλαβα μέρος σε πάνω από 10 συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδικές επιτροπές ή στις συνόδους ολομέλειας, στο Στρασβούργο,  και παρακολούθησα 6 συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

    Όπως είχα υποσχεθεί στην αρχή της θητείας μου, εγκρίθηκαν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Καθ ‘όλη αυτή την χρονιά, εγώ και η ομάδα μου επικεντρωθήκαμε σε αυτό το στόχο και σήμερα είμαι υπερήφανη για όσα έχουμε επιτύχει.

    Είμαι περήφανη που έχω μια ομάδα από επαγγελματίες με εμπειρία και εντυπωσιακά επιτεύγματα. Μαζί, καταφέραμε να έχουμε καλά αποτελέσματα φέτος. Οι συχνές αλλαγές προσώπων στα ιδιαίτερα γραφεία των Επιτρόπων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος της θητείας, όταν πολλοί συνειδητοποιούν ότι ο ρυθμός της δουλειάς είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που φαντάζονταν όταν δέχθηκαν την πρόκληση.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω,  ότι η εντιμότητα και ακεραιότητα είναι η  βάση για όλη τη δραστηριότητα μου, κατά τα τελευταία 25 χρόνια και ότι ποτέ δε θα παραιτηθώ από αυτές τις αρχές.

    Σας ευχαριστώ!”



    ΣΧΟΛΙΑ