• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Όχι μόνο δεν καταργήσαμε το μνημόνιο αλλά υπογράψαμε νέο

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Κείμενο… αυτοκριτικής συνέταξαν τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αναφέρουν αλλά και να καταδείξουν τα λάθη τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας τους στο τιμόνι της χώρας.

    Το κείμενο το κυβερνητικού απολογισμού το οποίο συνέταξαν οι κύριοι Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Α. Μπαλτάς και που παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο το οποίο έφεραν στον ελληνικό λαό το 2015 περιελάμβανε πρόσθετους «δυσβάσταχτους όρους» πράγμα το οποίο προέκυψε από κακή  εκτίμηση, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

    Πρόσθετοι δυσβάσταχτοι όροι

    Στο προαναφερθέν κείμενο, στο οποίο γίνεται αναφορά των πεπραγμένων της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία χρεώσεων αλλά και πιστώσεων, στα έργα και τις ημέρες του πρώην κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει ρητή αναφορά ότι «η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».

    Στο κείμενο του απολογισμού γίνεται αναφορά και στο γεγονός πως από κάποιες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι η Ρωσία ίσως και η Κίνα θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Καμία πλευρά ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει στρατηγικά της συμφέροντα «προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης».

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο εγκαλεί το εν λόγω κείμενο ως φέροντα «ιδιάζουσα ευθύνη» για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε το πρώτο 6μηνο του 2015 η Κυβέρνηση με τους εταίρους.

    Στο κείμενο το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί και επικοινωνιακές ελλείψεις αφήνοντας αιχμές για ελλιπής επικοινωνιακή πολιτική

    «Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί “τάξης και ασφάλειας”, όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ