• Πολιτική

    Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) στο MONONEWS: Το καλάθι του νοικοκυριού πρέπει να ικανοποιεί τον πελάτη και όχι την αισχροκέρδεια

    Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

    Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


    Το ΠΑΣΟΚ, αν και υπερψήφισε τη διάταξη για το «καλάθι του νοικοκυριού» δε θα γίνει «διαφημιστής» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των προσφορών των μεγάλων για να ανεβάσει την κερδοφορία των πέντε αλυσίδων.

    Το μέτρο αυτό πρέπει να ικανοποιεί τον πελάτη και όχι την αισχροκέρδεια, δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι ώστε «οι μικροί» να εξαφανιστούν με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφερθείς στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, εκτιμά ότι στην εξεταστική επιτροπή PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα όσοι δεν το έκαναν ως μάρτυρες στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που παραιτήθηκαν από τον Πρωθυπουργό, όπως δηλώνει.

    Και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έγινε καμία έρευνα για την εταιρεία Intellexa. Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ακολουθεί η συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη

    1. Το «καλάθι του νοικοκυριού» έκανε «πρεμιέρα» πριν από λίγες μέρες. Γιατί το χαρακτηρίζετε «market pass» και «επικοινωνιακό παιχνίδι»; Δεν αποτελεί ένα βήμα για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας;

    Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το καλάθι του νοικοκυριού για να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα γίνει «διαφημιστής» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των προσφορών των μεγάλων για να ανεβάσει την κερδοφορία των πέντε αλυσίδων.

    Το καλάθι του νοικοκυριού πρέπει να ικανοποιεί τον πελάτη και όχι την αισχροκέρδεια. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα είναι πρόταση προς όφελος της κοινωνίας. Προσοχή, το καλάθι της νοικοκυριού δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι ώστε «οι μικροί» να εξαφανιστούν με τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

    2. Σε ποια στοιχεία στηρίζετε τη θέση σας σύμφωνα με την οποία «εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός και το κράτος επιδοτούν τα κέρδη των παραγωγών και των διαχειριστών ενέργειας»; Υπάρχει υλοποιήσιμη εναλλακτική;

    Εμείς εδώ και καιρό έχουμε προτείνει το κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας. Ο μέσος όρος του τιμολογίου στη λιανική τον Αύγουστο ήταν 606 ευρώ ανά MWh. Το Σεπτέμβριο ήταν 790 και τον Οκτώβριο ήταν περίπου 600 ευρώ. Για τη χονδρεμπορική ο μέσος όρος για το τιμολόγιο τον Αύγουστο ήταν 430 ευρώ, δηλαδή το περιθώριο κέρδους της εταιρείας ήταν στο 40%.

    Το Σεπτέμβριο το τιμολόγιο είναι στα 414 ευρώ. Το Σεπτέμβριο το περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στο 90%. Για τον Οκτώβριο ήταν στα 233 ευρώ. Δηλαδή το περιθώριο κέρδους είναι 166%. Άρα υπάρχει μόνο μία λύση. Πρέπει να εφαρμοστεί πλαφόν στη λιανική – που μόνο το ΠΑΣΟΚ προτείνει – για να σταματήσει η αισχροκέρδεια.

    3. Στο θέμα της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση τονίζει ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια; Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, τι διαφορετικό θα κάνατε και με ποια εργαλεία θα το υλοποιούσατε;

    Τα δημόσια έσοδα τα τελευταία χρόνια αυξάνονται πρωτίστως μέσα από το σκέλος των φόρων κατανάλωσης, που ξεκίνησαν τη ραγδαία άνοδο τους από το 2015 λόγω του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φόροι αυτοί είναι από του υψηλότερους της Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά αν συνυπολογιστεί το ύψος των φορολογικών συντελεστών με τις άλλες χώρες προκύπτει ξεκάθαρα ότι και σε αυτό το πεδίο υπάρχει έντονη φοροδιαφυγή.

    Άλλωστε το θέμα που αναδείξαμε πριν από λίγες μέρες με την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων καταρρακώνει την εικόνα για τη λειτουργία της ΑΑΔΕ αφού αφορά στην απόκρυψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών του ποσού που καταβλήθηκε τον Μάιο του 2022 στον Προϋπολογισμό της ΕΕ από το ελληνικό κράτος, ύστερα από τις σχετικές έρευνες της OLAF, για απώλειες από δασμούς λόγω υποκοστολόγησης μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παπουτσιών από την Κίνα.

    Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε στον πυρήνα των φορολογικών μας προτάσεων την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όχι όμως με την τιμωρητική λογική που ισχύει σήμερα αλλά με σοβαρά κίνητρα για καταναλωτές και επιχειρηματίες. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόμαστε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    4. Διατελέσατε Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τη Βιομηχανία. Πως σχολιάζετε το κυβερνητικό έργο στους σχετικούς τομείς;

    Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς, όπου της το επιτρέπουν οι κανονισμοί. Στην ενέργεια, επέλεξε τα χρήματα να δοθούν στους πέντε μεγάλους παίκτες και όχι να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις. Ας έκανε τουλάχιστον αυτό που έκανε η Γερμανία, όπου ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυτονομία στην ενέργεια.

    Για την κοινωνική στέγη, ας ελπίσουμε ότι θα υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη και ενώ έχουν εντάξει μόνο 100 κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης θα τις κάνουν 20.000 για νέα ζευγάρια και φοιτητές. Μία δράση που θα αντιμετωπίσει και το δημογραφικό πρόβλημα.

    5. Τι παραπάνω θα επιδιώξετε στην υπόθεση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη; Γιατί το θέμα δεν απασχολεί τους πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις; Και σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η στάση της κυβέρνησης επί του ζητήματος αιτία για τον αποκλεισμό κάθε πιθανότητας μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

    Στην εξεταστική επιτροπή PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα όσοι δεν το έκαναν ως μάρτυρες στην Ελλάδα. Θα κληθούν οι άνθρωποι που παραιτήθηκαν από τον Πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο: ερευνούμε τον κ. Ανδρουλάκη για την «ευθύνη» που έχει επειδή τον παρακολουθούσαν! Δεν έγινε καμία έρευνα για την εταιρεία Intellexa, δεν γνωρίζουμε ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα. Το θέμα της παρακολούθησης είναι θέμα δημοκρατίας και ως τέτοιο πρέπει να διαλευκανθεί ακόμα κι αν κάποιους τους «κουράσαμε».

    Για την επόμενη μέρα των εκλογών, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Πορευόμαστε αυτόνομα, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να εφαρμοστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τσακώνονται με ποιον θα συνεργαστούμε. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στόχο να πάρει μέρος στο μοίρασμα καρεκλών. Έχουμε μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα.

    6. Πως σκοπεύετε να διεμβολίσετε τον δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια της συσπείρωσης των ψηφοφόρων, φαίνεται ότι ενισχύεται; Γιατί, παρά την αρχική αύξηση των ποσοστών του, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται με σταθερά ή και μειωμένα ποσοστά; Είναι θέμα προσώπων, πολιτικών ή… δημοσκοπήσεων; Πρέπει να διαφοροποιήσετε το πολιτικό σας μήνυμα ενόψει των εκλογών; Και πως αυτό θα καταστεί δυνατό, χωρίς να πέσετε στην «παγίδα» της ενίσχυσης της τοξικότητας και της πόλωσης; 

    Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει το δρόμο της αυτόνομης πορείας που οδηγεί στην διακυβέρνηση της χώρας. Θυμίζω ότι από το 4% πήγαμε στο 6,7% έπειτα στο 8,1% και τώρα να έχουμε αύξηση της δυναμικής μας πάνω από 50%,  μεταξύ 12% και 15%. Συνεχίζουμε σταθερά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ