• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Παρακολουθεί στενά τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία


    Στενά παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.

    Όπως τόνισε ο επίτροπος Oliver Várhelyi σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την Τουρκία και κυρίως όσον αφορά την διάθεση των οχημάτων που απέκτησε με ευρωπαϊκούς πόρους για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

    Η ερώτηση είχε κατατεθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «την καταγραφή σε βίντεο τεθωρακισμένου οχήματος περιπολίας της Τουρκίας να επιχειρεί να σπάσει το φράχτη». Επίσης, από την απάντηση διαφαίνεται ότι «η Τουρκία έχει προμηθευτεί σημαντικό εξοπλισμό και σύγχρονα οχήματα με κοινοτικά κονδύλια για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης και τη σχετική ανακοίνωση της κ. Σπυράκη, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), «αγοράστηκαν 82 οχήματα Cobra II και 57 τεθωρακισμένα και μη τεθωρακισμένα οχήματα Hizir με προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων για τις χερσαίες δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση και την προστασία των συνόρων».

    Επιπλέον, σύμφωνα με την απάντηση, «δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί με σαφήνεια το όχημα στην αναφερόμενη υπόθεση, αλλά από τις εικόνες που διατίθενται στα Μέσα Ενημέρωσης προκύπτει ότι πρόκειται για οχήματα που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ».

    Ακόμα, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες για τη χρήση των προενταξιακών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης τις οποίες και καλείται να εφαρμόσει. Αυτές ορίζουν ότι «σκοπός της στήριξης της ΕΕ είναι η αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης με την εγκατάσταση και την αποτελεσματική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και η μείωση των διασυνοριακών εγκλημάτων, ιδιαιτέρως της εμπορίας και λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

    Τέλος, ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επιχειρησιακή και χρηματοδοτική εφαρμογή του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ)” και ότι “όλες οι συμβάσεις στο πλαίσιο διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τον ΜΠΒ ανατίθενται σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ».



    ΣΧΟΛΙΑ