Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Καθαρό το μήνυμα των πολιτών: Αυτοδυναμία ΝΔ στις δημοσκοπήσεις τρεις ημέρες πριν από την κάλπη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις, των εταιρειών Alco και Metron Analysis, που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ και προβλέπουν καθαρή αυτοδυναμία.

Τρεις ημέρες πριν από το νήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να είναι ο καθαρός νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με το αίτημά του για ισχυρή εντολή με σκοπό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, που θα φέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας με προστασία των εργαζομένων.

«Ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. […] Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τη ΝΔ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας χθες το βράδυ στον Alpha στις ερωτήσεις δέκα δημοσιογράφων.

Η αυτοδυναμία της ΝΔ φαίνεται να επιτυγχάνεται ακόμη κι αν τα τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% πετύχουν την είσοδό τους στην Βουλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να εμποδίζει πιθανή αυτοδυναμία.

Η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται καθαρά και στις δύο δημοσκοπήσεις, με τη διαφορά επί του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 9,4% και 9,7%. ost.

Η δημοσκόπηση της Alco

Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων (με αναγωγή στα έγκυρα) δίνει η νέα δημοσκόπηση της Alco η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκεντρώνει άνετα ποσοστό αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή) η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1% ο ΣΥΡΙΖΑ 22,3% (διαφορά 8,8%), το ΚΙΝΑΛ 6,3%, το ΚΚΕ 3,9%, η ΧΑ 3,3%, η Ελληνική Λύση 2,8% και η ΜέΡΑ25 2,4%.

Με αναγωγή στα έγκυρα, η ΝΔ συγκεντρώνει 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,3%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 4,3%, η ΧΑ 3,6%, η Ελληνική Λύση 3,1% και το ΜέΡΑ25 2,6%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Open Mind με την Έλλη Στάη η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 9,2%.

Τα στατιστικά όρια στα ποσοστά των κόμματων δίνουν:

Για τη ΝΔ, από 31,1% έως 36,9%,

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από 21,6% έως 27%

Για το ΚΙΝΑΛ, από 5,4% έως 8,6%

Για το ΚΚΕ, από 3,5% έως 6,1%

Για τη ΧΑ, από 2,4% έως 4,8%

Για την Ελληνική Λύση, από 2% έως 4,2%

Για το ΜέΡΑ25, 1,6% έως 3,6%.

Με βάση τα παραπάνω, η εκτίμηση των εδρών που συγκεντρώνει η ΝΔ είναι από 155 έως 165, ο ΣΥΡΙΖΑ από 74 έως 84, το ΚΙΝΑΛ από 21 έως 24, το ΚΚΕ από 14 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 12, η Ελληνική Λύση από 0 έως 11 και η ΜέΡΑ25 από 0 έως 11.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία με 155 έδρες και διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9,4 μονάδες δίνει από την πλευρά της η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ειδικότερα, μεσοσταθμικά η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει για τη ΝΔ ποσοστό 38,6% στον ΣΥΡΙΖΑ 29,2%, το ΚΙΝΑΛ 7,5%, το ΚΚΕ στο 5,2% 4 η Ελληνική Λύση 3,4% και η ΜέΡΑ25 στο 4,5%

Η Metron δίνει επτακομματική βουλή με την Ένωση Κεντρώων να μένει εκτός Κοινουβουλίου Επίσης:

– Το 91% δηλώνει πρόθυμο να πάρει μέρος στις εκλογές

– Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 28% και ακολουθεί ο Τσίπρας με 25%. Ο «κανένας» βρίκεται στο 31%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση και στις θετικές γνώμες με 45%

– Φαίνεται ότι η αρνητική ψήφος υποχωρεί και η επιλογή θα γίνεςι με βάση την προσδοκία. Ο βασικός υποδοχές της δυσαρέσκειας είκναι το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 7,4 μονάδες . Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24.2% η ΝΔ 31,6%, το ΚΙΝΑΛ 6,2%, το ΚΚΕ 4,2%, η ΧΑ 3,3%