• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Συζητεί με τη Μόσχα και άλλες κυβερνήσεις μια διευρυμένη σύνοδο της G7

    Τραμπ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ


    Οι ΗΠΑ εξετάζουν με τη Ρωσία τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμμετοχής της στην διευρυμένη σύνοδο κορυφής της G7 με πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ συζητούν επίσης έναν αποδεκτό για την ίδια ρόλο σ’ αυτή τη συνάντηση, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RBK.

    «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και συζητούμε με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και κυβερνήσεις των άλλων χωρών που συμμετέχουν (στην G7), το ζήτημα της ύπαρξης ενός αποδεκτού ρόλου για τη Ρωσία σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Σάλιβαν.

    Ο Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι ο Τραμπ θα ήθελε να δει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση των ηγετών της G7, καθώς η Ρωσία εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής.

    Στις 30 Μαΐου ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι μεταθέτει την σύνοδο κορυφής της G7 για τον Σεπτέμβριο και ότι σχεδιάζει να προσκαλέσει σ’ αυτή τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Ινδία. Την 1η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Τραμπ τον ενημέρωσε για την πρόθεση του να τον προσκαλέσει στην σύνοδο κορυφής.

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Τραμπ, είχε δηλώσει ότι η πρόταση «βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση», αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας δεν θα υπάρξει οικουμενική εκπροσώπηση στην σύνοδο αυτή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα ήθελε να ενημερωθεί περισσότερο για την επικείμενη σύνοδο της G7 μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς προς τα παρόν υπάρχουν πολλές ασάφειες.



    ΣΧΟΛΙΑ