• Πολιτική

    Είναι πράγματι η οικονομία, ανόητοι

    Αντώνης Κεφαλἀς

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος


    Σε εικονική πραγματικότητα ζει η κυβέρνηση. Αυτοπαγιδευμένη μεταξύ ιδεοληψίας και ανικανότητας επιδίδεται σε τακτικισμούς με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι, στην Ελλάδα των τριών μνημονίων το παιγνίδι δεν παίζεται πλέον στην πολιτική αρένα (όπως οι καταβολές της την πειθαναγκάζουν να πιστεύει) αλλά στην οικονομία. Και στην οικονομία η ήττα της είναι ήδη, τελεσίδικα, ολοκληρωτική.

    Η στήλη αυτή δεν πρωτοτυπεί ισχυριζόμενη με βεβαιότητα ότι το 2016 θα είναι μία ακόμη χρονιά ύφεσης—ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει με όρους… ευνοϊκούς(!) για τη χώρα. Ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει διότι οι εγχώριοι πόροι δεν υπάρχουν και οι ξένοι δεν έρχονται – με τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν. Ότι τα περίφημα «ενδεχόμενα» μέτρα θα αποτελέσουν μία ακόμη ταφόπετρα στην οικονομία—διότι θα επιτείνουν την αβεβαιότητα. Και ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Για το λόγο αυτόν ακόμη κι αν μας δώσουν τη δόση μας τώρα, για να μην πνιγούμε, σε λίγους μήνες θα ξαναρχίσουμε τις «διαπραγματεύσεις».

    Αυτός θα είναι και ο ιστορικός επιτάφιος της κυβέρνησης Πρώτη Φορά Αριστερά: «Ο Διαπραγματευτής».

    Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται στη μέση μάχης ελεφάντων: οι ΗΠΑ στηρίζουν το ΔΝΤ πρώτον λόγω ιδεολογίας, δεύτερον διότι διαφωνούν κάθετα με τις πολιτικές λιτότητας του Σόιμπλε και, τρίτον, διότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Στη μάχη των ελεφάντων τα μικρά ζώα που βρίσκονται ανάμεσα φροντίζουν να φύγουν. Όσα μένουν ποδοπατούνται.

    Ο λαός είναι απηυδισμένος. Δεν πιστεύει σε κανέναν και σε τίποτα. Θα στηρίξει χωρίς ιδεοληψία όποιον βάλει ξανά, άμεσα και καθαρά το νερό στο αυλάκι της οικονομίας. Διαφορετικά, το πολιτικό τοπίο θα παραμένει αδιέξοδο και η οικονομία στα τάρταρα.



    ΣΧΟΛΙΑ