• Πολιτική

    Άρθρο παρέμβαση: Η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης ή πώς ο Μητσοτάκης τους έπιασε στον ύπνο

    • Νένα Σώκου

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έπιασε στον ύπνο. Είτε λόγω παρατεταμένης θερινής ραστώνης είτε λόγω εσωστρέφειας, η αντιπολίτευση δείχνει να υπολείπεται σε αντανακλαστικά, την ώρα που η κυβέρνηση τρέχει κατοστάρι.

    Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές, ανοίγει όλα σχεδόν τα μέτωπα, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, με ρυθμούς πρωτόγνωρους για ελληνική κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να βρει βηματισμό στον νέο του ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με ειδήσεις που φανερώνουν φάση εσωστρέφειας.

    Τα σχέδια Τσίπρα για ανασυγκρότηση του κόμματος και μετασχηματισμού του σε κάτι νέο, πιο κεντροαριστερό, φέρνει στην επιφάνεια εσωκομματικές αντιδράσεις και ανακατατάξεις, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι σχέσεις Τσίπρα – Σκουρλέτη έχουν θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και η απομάκρυνσή του από την γραμματεία του κόμματος είναι πολύ πιθανή.

    Από την άλλη, η κυβέρνηση μέσα σε διάστημα 45 ημερών προχωράει ακάθεκτη. Από την πρώτη στιγμή η επένδυση στο Ελληνικό μπήκε πρώτη προτεραιότητα και χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήρε έναν σημαντικό περιορισμό για την επένδυση.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει μπαράζ επαφών στο εξωτερικό. Σήμερα επισκέπτεται το Παρίσι με στόχο να πείσει τον Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησής του και τους Γάλλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Την άλλη εβδομάδα με το ίδιο αντικείμενο θα δει και την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

    Εξάλλου, πριν από το ταξίδι ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Τα ταξίδια αυτά μπορεί να αποφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια συμφωνία των εταίρων για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δίνοντας ανάσα στην χώρα και στην οικονομία.

    Στο ίδιο διάστημα, μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό, η κυβέρνηση νομοθέτησε για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανακοίνωσε σήμερα τον αντικαταστάτη της. Πρόκειται για τον 44χρονο Ιωάννη Λιανό, Καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανταγωνισμού. Το προφίλ του, όπως το είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης, χωρίς κομματική ταυτότητα, με βαθειά γνώση του αντικειμένου.

    Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει κόσμο στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει λύσεις σε θέματα, επισκέπτεται μέτωπα φωτιάς, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει. Όπως η ιστορία με το ιρανικό τάνκερ που έχει δηλώσει πως κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλάματας, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

    Σίγουρα οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ευχή των πολιτών είναι να αποδειχθεί μια κυβέρνηση, η ορμή της οποίας θα έχει διάρκεια και τελικά θα παραχθεί έργο.

    Όλα αυτά, βεβαίως, δεν εξαρτώνται από έναν, τον πρωθυπουργό, αλλά από το σύνολο, από το πόσο καλοκουρδισμένη θα αποδειχθεί η κυβέρνηση με συνοχή και σχέδιο. Γιατί ο αγώνας είναι μαραθώνιος και απαιτούνται μεγάλες αντοχές.

    Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και κυρίως στο τέλος της τετραετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ