Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

«We have a deal»: Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες

Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας

Brexit: Την ανακοίνωση της συμφωνίας μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων ανακοίνωσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μπόρις Τζόνσον.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πως θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου!

Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Έχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο».

O Μπόρις Τζόνσον καλεί το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει το Σάββατο «προκειμένου να προχωρήσουμε και στις άλλες προτεραιότητές μας όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Εμπόδιο η στάση του DUP

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμμαχος των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, την δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.