• Top Stories

    Πούτιν: Νιετ για συνάντηση-Ερντογάν: Μην παίζεις με τη φωτιά

    • NewsRoom


    Υψηλοί τόνοι, προσβολές και συγκεκαλυμένες απειλές συνθέτουν το σκηνικό του ψυχροπολεμικού κλίματος που αναζωπυρώνεται εκ νέου τις τελευταίες ώρες μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν. Τη στιγμή που ο Σουλτάνος της Τουρκίας δηλώνει ότι θέλει να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τσάρο της Ρωσίας , τον εγκαλεί να μην παίζει με τη φωτιά.Νωρίτερα, ο Πούτιν αρνήθηκε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν εάν δεν του ζητήσει συγνώμη.Χθες ο Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από τη  στιγμή που παραβιάστηκε ο  τουρκικός εναέριος χώρος.

    «Ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι όποιος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά της τρομοκρατίας παίζει με τη φωτιά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα για να συμπληρώσει ” Tο να υποστηρίζει κανείς το καθεστώς Άσαντ «που σκότωσε 380.000 ανθρώπους στη Συρία, παίζει με τη φωτιά. Με το να πλήττει αντικαθεστωτικές ομάδες που έχουν διεθνή νομιμότητα με τη δικαιολογία ότι πολεμά του Ισλαμικό Κράτος, τότε παίζει με τη φωτιά. Με το να χρησιμοποιεί το περιστατικό, στο οποίο το δικαίωμα της Τουρκίας είναι αποδεκτό από ολόκληρο τον κόσμο, σαν δικαιολογία για να ταλαιπωρεί τους πολίτες μας που βρίσκονται στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε έκθεση, τότε παίζει με τη φωτιά. Με το να χτυπά με ανευθυνότητα, φορτηγά στην περιοχή που θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους, παίζει με τη φωτιά. Ειλικρινά συμβουλεύουμε τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά».

    Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

    Ο Ερντογάν, μάλιστα, έθεσε το παρακάτω ερώτημα στη Ρωσία: «Είναι νόμιμο να στηρίζεται ένας άνθρωπος (εννοεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ), ο οποίος προεδρεύει ενός κράτους τρομοκρατίας;».

    Η Ρωσία ακυρώνει τη βίζα ελεύθερης διέλευσης Τούρκων στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου

    Στον αντίποδα, η Μόσχα αποφάσισε να ακυρώσει προς το παρόν τη βίζα ελεύθερης διέλευσης στη χώρα Τούρκων πολιτών  αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων μέτρων που προτίθεται να λάβει ή έχει λάβει στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

    Την ίδια στιγμή, ο Σύρος υπουργός εξωτερικών υποστήριξε ότι οι Τούρκοι έριξαν το ρωσσικό μαχητικό επειδή νωρίτερα είχε πλήξει πετρελαιοπηγές των τζιχαντιστών του ISIS. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος γιατί η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές με πετρέλαιο

    Ο κύριος Ερντογάν παρά τους υψηλούς τόνους που διατηρεί επιμένει,πάντως,  ότι θέλει να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογο του στο Παρίσι, όπου τη Δευτέρα διεξάγεται η  Διάσκεψη για το κλίμα, για να εκτονωθεί η ένταση και να μην προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις διμερείς τους σχέσεις. Νωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov προειδοποίησε ότι το περιστατικό της κατάρριψης του αεροσκάφους υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας.Μέχρι στιγμής όμως το Κρεμλίνο δεν έχει δεχθεί να  γίνει η συνάντρηση στο περιθώριο της Διάσκεψης στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία να είναι η δεύτερη σε σημασία χώρα εμπορικών συναλλαγών ενώ  περισσότεροι από τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το προηγούμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ