• First Top Stories

    Φουρτούνες στο Ποτάμι: Μπορεί να κουμαντάρει το καράβι ο Θεοδωράκης;

    Θεοδωράκης


    Μόλις πριν από δύο μέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού με συντριπτική πλειοψηφία (απέσπασε το 88,16% των ψήφων, απέναντι στον μοναδικό που… τόλμησε να τον κοντράρει, τον Παύλο Ελευθεριάδη), επιβεβαιώνοντας πως έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος. Τίποτα δε δείχνει να μπορεί να τον απειλήσει. Κι όμως, είναι πιο ευάλωτος από ποτέ…

    Πρώτα απ’ όλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μολονότι ιδρυτής του Ποταμιού, δεν είναι και… ιδιοκτήτης του. Έτσι, γίνεται και ο ίδιος αποδέκτης αυστηρής κριτικής από στελέχη της παράταξης, που του καταλογίζουν λανθασμένες κινήσεις οι οποίες έχουν αναστρέψει τη δυναμική που φαινόταν αρχικά να έχει το Ποτάμι για να μετατραπεί σε μία πολιτική δύναμη ικανή να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

    Του γύρισαν την πλάτη 

    Και πράγματι, δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα πρέπει να έχει κάνει το Ποτάμι για να βγει χαμένο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν η απογοήτευση των ψηφοφόρων τόσο από τα παραδοσιακά κόμματα, όσο και από την «πρώτη φορά Αριστερά», θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην… αγκαλιά του Ποταμιού. Κι όμως, οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, που τελικά μόλις που ξεπέρασε το 4%.

    Στο συνέδριο του Ποταμιού, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Θεοχάρης πήγε κόντρα στο γενικότερο ρεύμα και άσκησε σκληρή κριτική προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «τρία Ποτάμια» που υπάρχουν σήμερα: «Το ένα, το μεγάλο Ποτάμι, είναι αυτοί που μας άφησαν.

    Το ποτάμι της Ελπίδας που διαψεύστηκε. Το δεύτερο, το μεσαίο, των εθελοντών της καθημερινής προσπάθειας. Το τρίτο είναι το μικρό ποτάμι της Σεβαστουπόλεως, που δεν αφουγκράζεται την κοινωνία».

    Χάρης Θεοχάρης. Ετών 45. Βουλευτής Ποτάμι
    Χάρης Θεοχάρης. Ετών 45. Βουλευτής Ποτάμι

    Αυτό το «μικρό ποτάμι της Σεβαστουπόλεως» προφανώς ενοχλήθηκε από τα λεγόμενα του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, μία κίνηση που δείχνει πως το Ποτάμι έχει πέσει σε… φουρτούνα.

    Όμως δεν είναι μόνο εσωτερική η «φουρτούνα». Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το Ποτάμι δέχεται τεράστιες πιέσεις, καθώς το προφίλ του Κυριάκου ταιριάζει σε αρκετά στελέχη (αλλά και ψηφοφόρους) του Ποταμιού, που ήδη έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μίας προσέγγισης με τη Νέα Δημοκρατία.

    Ασφυκτικός Κλοιός

    Παράλληλα, το «αναγεννημένο» ΠΑΣΟΚ θέλει επίσης να… κλέψει ό,τι μπορεί από το Ποτάμι, με αποτέλεσμα ο κλοιός γύρω από τη Σεβαστουπόλεως να είναι ασφυκτικός.

    Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατάφερε να επανεκλεγεί στην ηγεσία ενός κόμματος που κυριολεκτικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα υπάρχει ως ανεξάρτητος σχηματισμός σε έναν χρόνο από τώρα.

    Και ενώ σίγουρα θα πρέπει να του πιστώσει κανείς ότι εμφανίστηκε από το πουθενά στην πολιτική σκηνή του τόπου και κατάφερε εκ του μηδενός να χτίσει ένα κόμμα που έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του, είναι τώρα η ώρα να αποδείξει πως δεν είναι ένας «διάττοντας αστέρας» της πολιτικής, αλλά κάποιος που ήρθε για να μείνει.

    Και όταν λέμε να μείνει, εννοούμε να μείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Όχι στο μικρό, σιγανό ποτάμι της Σεβαστουπόλεως…



    ΣΧΟΛΙΑ