• Top Stories

    Επεισόδια με εξαγριωμένους αγρότες στην Κομοτηνή – Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

    • NewsRoom


    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωταγωνιστές εξαγριωμένους αγρότες και δυνάμεις της αστυνομίας, την ώρα που οι αγρότες σε όλη τη χώρα προχωρούν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται εξάλλου πολλοί ακόμη κλάδοι.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Κομοτηνή, είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ωστόσο πήγε απευθείας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και είδε εκεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη. Οι αγρότες εκείνη την ώρα ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη νομαρχία αναμένοντας την έναρξη της σύσκεψης με τον υπουργό μετά τις 10 το πρωί.

    Όσο όμως περνούσε η ώρα οι αγρότες ζητούσαν να εισέλθουν στο κτίριο. Ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία κάτι που έκανε έξαλλους τους αγρότες. Ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν ήρθε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν.

    Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα των ΜΑΤ οι αγρότες δεν πτοήθηκαν, αλλά και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και υπήρχαν συμπλοκές με αγρότες και ΜΑΤ, ενώ οι συγκεντρωμένοι έριξαν αβγά και καφέδες. Μετά από μισή ώρα επεισοδίων έξω από το κτίριο αγρότες έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών μέσα στο κτίριο.

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους
    Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, μια μικρή λαϊκή αγορά στηνόταν μπροστά από το υπουργείο Εργασίας από αγρότες-παραγωγούς, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως υποστηρίζουν. Η πρωτοβουλία αυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών είχε συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα συνολικά τριών τόνων που είχαν στήσει στους πάγκους μοιράστηκαν δωρεάν στους περαστικούς. Αφού οι αγρότες παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο, ορίστηκε συνάντησή τους για αύριο το μεσημέρι με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιo εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου της, η Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

    Εν τω μεταξύ αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρακτέρ παρατάσσονται συνεχώς στο σημείο ενώ σε ισχύ τέθηκαν από το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
    Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αναμένεται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

    Αύριο το συλλαλητήριο των επιστημονικών φορέων

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν όμως και οι επιστημονικοί κλάδοι (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί) που αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για αύριο έχουν προγραμματίσει στα Προπύλαια στις 11.30 από κοινού συλλαλητήριο ζητώντας ελαφρύνσεις. Στο συλλαλητήριο και στην πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, θα συμμετάσχει και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ ενώ την Παρασκευή σε κοινή εκδήλωση με την ΓΣΕΕ θα ενημερώσουν τους βουλευτές των κομμάτων. Εως την Παρασκευή συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μηχανικοί και δικηγόροι.

    Την ίδια ημέρα πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο βρίσκεται σε απεργία όλη την εβδομάδα (18-22 Ιανουαρίου) με παράλληλη αποχή όλων των μηχανικών από τα τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. ΣΥΠΟΘΑ).

    Εν τω μεταξύ, σαρανταοκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, με προοπτική κλιμάκωσης, πραγματοποιούν από σήμερα οι ναυτικοί, ζητώντας την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η απεργία των ναυτικών ξεκίνησε στις 6 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ