• Άρθρα

    Οι λαϊκιστές πολιτικοί που παίζουν με το φόβο

    • NewsRoom


    Οι λαϊκιστές έχουν ένα νέο παράπονο. Τόσα χρόνια παιδεύονται να πείσουν ακόμα περισσότερους να τους ακολουθήσουν στο επιχείρημα ότι μία εγωιστική ελίτ δεν νοιάζεται για τους απλούς εργαζόμενους αλλά μόνο για το δικό της συμφέρον.Τώρα δε χρειάζεται καν να το προσπαθήσουν αφού ο φόβος για τη ζωή τους και η ανασφάλεια στην οποία αναγκάζονται να ζουν έστρωσε το χαλί. Στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα,  ένα ζευγάρι – που προσηλυτίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος (IS)- δολοφόνησε 14 ανθρώπους στον San Bernardino της Καλιφόρνια.

    Δεν υπήρξε πιο κατάλληλη ευκαιρία για τον Donald Trump να λαϊκίσει ακόμα περισσότερο ζητώντας  να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στη χώρα ενώ είχε προτείνει παλαιότερα να κλείσουν όλοι οι χώροι λατρείας τους.

    Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) χρησιμοποιώντας  ακριβώς την ίδια ρητορική κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του , σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας, σοκάροντας το πολιτικό σύστημα που δεν έκανε όμως τίποτα για να αποτρέψει την αναμενόμενη άνοδο της Marine Le pen. H υποστήριξη στη λαϊκίστικη δεξιά στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι ανατριχιαστικά παρόμοια με την άνοδο του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Mε πρόσχημα το φόβο οι τρομολάγνοι λαϊκιστές είναι η πιο μεγάλη απειλή για την ελευθερία και την ανεκτικότητα, αξίες στις οποίες βασίστηκε ο πολιτισμός στις δυτικές κοινωνίες

    Θυμωμένοι παλιόγεροι

    Ακόμη και πριν από πρόσφατες επιθέσεις, οι δεξιοί λαϊκιστές είχαν αφήσει το στίγμα τους.Από τον Οκτώβριο οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Trump, Ted Cruz και Ben Carson – με οριακά ακραίες ιδεολογίες συγκριτικά με τον γραφικό Trump – έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του 50% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

    Στην Ευρώπη, οι  λαϊκιστές που κατέχουν την εξουσία εντοπίζονται στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός σε Ελβετία και Φινλανδία χωρίς να υπολογίζουμε την αριστερή ακραία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Η ακροδεξιά τάση κερδίζει έδαφος στην Ολλανδία ενώ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στη Σουηδία. Κατά συνέπεια, δεν  θα φανεί πολύ δύσκολο στην κυρία Le Pen να φθάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 και ενδεχομένως να τις κερδίσει..

    Οι λαϊκιστές σε κάθε χώρα έχουν πολλές διαφορές αλλά μία κοινή βάση πάνω στην οποία ποντάρουν για να τρέφονται και να ανθίζουν : την οικονομική και την πολιτισμική ανασφάλεια.

    Η μακροχρόνια ανεργία στην Ευρώπη και η στασιμότητα των μισθών στις ΗΠΑ έχει πλήξει βαριά τη μεσαία τάξη και τους λευκούς άνδρες των οποίων οι θέσεις εργασίας απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία. Αυτούς που θεωρούν υπεύθυνους για τη δημιουργία αυτής της κατάστασης είναι οι μετανάστες , που δίνουν γη και ύδωρ, για ένα κομμάτι ψωμί, με αποτέλεσμα να τους παίρνουν τις δουλειές  και όλα τα οφέλη  ενώ παράλληλα εγκληματούν και περιφρονούν τα τοπικά έθιμα. Πρωταρχικά όμως ρίχνουν όλο το ανάθεμα στο κονκλάβιο της οικονομικής ελίτ που διαχειρίζεται τη χρηματοπιστωτική κρίσης και τη στασιμότητας στην Ευρώπη, με έδρα τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και που – όπως πιστεύουν – δε φαίνεται ότι θα πληρώσουν ποτέ για τα λάθη τους.

    Η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Όποτε οι τζιχαντιστές οργανώνουν εγκληματικές ενέργειες ο ρατσισμός εναντίον των μεταναστών αυξάνεται και όταν ξεφεύγουν από το νόμο ή τη σύλληψη αυτό επιτείνει τη δυσαρέσκεια για την ανικανότητα της οικονομικής ελίτ. Όταν οι ηγέτες απαντούν με τα συνήθη διαγγέλματα,περί συκοφάντησης του Ισλάμ και του νόμου περί οπλοκατοχής , όπως έκανε πρόσφατα ο Barack Obama από το οβάλ γραφείο στις 6 Δεκεμβρίου, οι λαϊκιστές τους απορρίπτουν ως απολύτως εκτός τόπου και χρόνου.Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των λαϊκιστών χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και να νικηθούν.

    Ο Trump ” παίζει ” με την πάλαι ποτέ υπερδύναμη που κάποτε ήταν η Αμερική και τώρα έχει χάσει το θρόνο της . Όπως ακριβώς έκανε και ο Ronald Reagan , ο οποίος πολύ αργότερα παραδέχθηκε το λάθος του, ότι η πολιτική του ψυχρού πολέμου αναζωπύρωνε τις προκαταλήψεις. Κατά συνέπεια, η αναζωπύρωση του ρατσισμού θα προκαλέσει στις ΗΠΑ ανεπανόρθωτη ζημιά και θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους.Η Le pen θα ανορθώσει καταστροφικό οικονομικό ” τείχος” εγκαταλείποντας το ευρώ.Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Vickton Orban, οραματίζεται ένα ανελεύθερο κράτος και έχει πρότυπο τον Vladimir Putin. Ακόμα και όταν δεν έχουν την εξουσία, οι λαϊκιστές έχουν την ικανότητα να αλλάζουν προτεραιότητες στην ημερήσια διάταξη.

    Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις το λαϊκισμό. Οι πολιτικοί των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας νομίζουν ότι εύκολα ξεμπερδεύουν εάν τους αποκαλέσουν φασίστες ή εξτρεμιστές.Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό που κάνουν εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο που πιστεύει ότι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση, παρά μόνο να πετούν το μπαλάκι στην εξέδρα.Αλλοι πάλι προσπαθούν να δανειστούν κάποια ανώδυνα βέλη από τη φαρέτρα τους υποσχόμενοι ότι δεν θα προσφέρουν προνόμια στους μετανάστες αντί να χτίσουν φράχτες στα σύνορα. Στην πραγματικότητα, αυτή η ξενοφοβία της ελίτ απλά επιβεβαιώνει σε όλους τους τόνους τις προκαταλήψεις των λαϊκιστών.

    Στην πραγματικότητα οι ψηφοφόροι δεν είναι όλοι λαϊκιστές. Με την ψήφο τους προσπαθούν να αφυπνίσουν την καθεστηκυία πολιτική τάξη να βρει λύσεις και να πάρει δραστικές αποφάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού. Άλλωστε ο Trump έχει τη στήριξη μόνο του 20 % των Ρεπουμπλικανών ενώ στη Γαλλία  η αποχή στις εκλογές ήταν αρκετά μεγάλη. Ο μόνος τρόπος για να νικήσεις τους λαϊκιστές είναι στην κάλπη, που σημαίνει ότι πρέπει οι πολιτικοί να δράσουν αποφασιστικά.Μόνο έτσι η προσέλευση στις εκλογές θα δώσει λογικό αποτέλεσμα.

    Πηγή: The economist  



    ΣΧΟΛΙΑ