• Το νυχτερινό τηλεφώνημα στον Απόστολο Ταμβακάκη, πόσα λεφτά έβγαλαν Λάτση και DECA, ο Μ.Μ. νέος CEO της Attica Bank, τα κέρδη της Mytilineos και το Βατερλό της Fidelity και του Μάριου Σταφυλοπάτη

    Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τις κυρίες αλλά και τους κυρίους που ονειρεύονται και στοχεύουν να πάρουν τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην νέα κεφαλαιακά ενισχυμένη Attica Bank.

    image

    Ποιος υπουργός δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα του Χρήστου Στυλιανίδη…

    «Είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός και προφανώς ήξερε κι εννοούσε πολύ περισσότερα απ’ όσα είπε.

    Εκτός από τις προφανείς ευθύνες της Αττικής Οδού (χθες στο -ιδιαίτερα ανοδικό- Χρηματιστήριο, μόνον οι μετοχές της κοινοπραξίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ κατρακυλούσαν στο -3% ενόψει των προστίμων και των υπόλοιπων δικαστικών επιπλοκών), υπάρχουν οι σαφείς πολιτικές και διοικητικές ευθύνες.

    Έκπληκτος ο Πρωθυπουργός, πληροφορήθηκε την κάκιστη (έως μηδενική) επικοινωνία και τις «ψυχρές» πολιτικές σχέσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά (που θα κινητοποιούσε τον Στρατό) και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο (που θα κινητοποιούσε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία).

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν απαντούσε στα επίμονα τηλεφωνήματα του Χρ. Στυλιανίδη και έβγαλε τον στρατό στους δρόμους, μόνο όταν δέχθηκε πιέσεις από ψηλά.

    Ο Τάκης Θεοδωρικάκος που καλούσε από τηλεοράσεως τους πολίτες να κινηθούν νομικά εναντίον της Αττικής Οδού, δεν είχε φροντίσει να κάνει τη δουλειά του ώστε τα περιπολικά να έχουν εφοδιαστεί με αλυσίδες.

    Τα οχήματα της Πυροσβεστικής ενεργοποιήθηκαν όταν οι οθόνες των τηλεοράσεων ήταν κάτασπρες και οι κραυγές των ταλαιπωρημένων πολιτών έφτασαν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τώρα τον Πρωθυπουργό είναι πως λειτουργήσει αυτό το κρίσιμο πολιτικό τρίγωνο το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και το Φθινόπωρο με τις θεομηνίες…

    Τι απέγινε η συμφωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα;

    Είναι προφανές ότι οι 3 συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες πολιτικές στοχεύσεις.

    Ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει το μυαλό του στις Προεδρικές εκλογές και εξελίξεις στην Κύπρο.

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς θέλει να γίνει από υφυπουργός …ευρωβουλευτής, ενώ κάποιοι μέσα στο κόμμα της Ν.Δ. επιμένουν να τον βλέπουν ως διάδοχο του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια, μια προοπτική που -ουδόλως- τον ενθουσιάζει.

    Τα δικά του εκλογικά προβλήματα έχει και ο Τάκης Θεοδωρικάκος που αναζητά την ευκαιρία εκλογής του στην Βουλή στον δύσκολο Νότιο Τομέα της Αττικής…

    Ενδεικτικό της αδράνειας που επικρατεί στα συναρμόδια Υπουργεία είναι ότι η συμφωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν την οποία ανακοίνωσε από το Σότσι της Ρωσίας ο Πρωθυπουργός για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της δασοπυρόσβεσης.

    Η συμφωνία αφορούσε στην επινοικίαση ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά και αγορά Beriev από την Ελλάδα. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, όχι μόνον δεν υλοποιήθηκε αλλ’ ούτε καν μπήκε σ’ ένα χαρτί για να ξεκινήσει η διαδικασία, νομοθέτησης και υλοποίησης…

    Το νυχτερινό τηλεφώνημα Νίκου Κούλη στον Απόστολο Ταμβακάκη….

    Ήταν αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

    Το τηλέφωνο του τραπεζίτη Απόστολου Ταμβακάκη (και μέντορα του Χάρη Καρώνη) κτυπά. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μιλά ο Νίκος Κούλης CEO της DECA Investments και Διευθυντής Επενδύσεων της Diorama Investments Sicar:

    «Απόστολε θέλω να σ’ ευχαριστήσω γιατί, από τον Δεκέμβριο του 2017, επέμενες φορτικά να επενδύσουμε στην Viva Wallet.

    Σήμερα, μέσα σε 3 χρόνια, τα 15 εκατ. ευρώ που επένδυσε η DECA στην Viva Wallet έγιναν 150 εκατ. Ευρώ.

    Είναι προφανώς η πιο επικερδής επένδυση της DECA».

    Αντίστοιχα τα 6 εκατ. ευρώ που τοποθέτησε στην Viva Wallet, το Latsis Family Office (στις επενδύσεις του οποίου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο Απόστολος Ταμβακάκης), σήμερα -7 χρόνια μετά- αυγάτισαν κι έγιναν 216 εκατ. ευρώ.

    Το παρασκήνιο όλων αυτών των τοποθετήσεων το διαβάσατε χθες στον wiseman αλλά και σήμερα στο λεπτομερέστατο κείμενο της Έφης Καραγεώργου

    Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε αύριο το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου και Πρόεδρου Δ.Σ. της JP Morgan Chase & Co., Jamie Demon, με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου…

     

    Στα 160 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Μytilineos

    Πιστός στο ετήσιο ραντεβού με την χρηματιστηριακή ιστορία, ο Όμιλος Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,06% 35,82 είναι ο πρώτος εισηγμένος όμιλος επιχειρήσεων που ανακοινώνει, προτού εκπνεύσει ο Ιανουάριος, τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς.

    Στο εξομολογητήριο της Μονής μου ψιθύρισαν ότι τα κέρδη -μετά τους φόρους- του Ομίλου έφτασαν τα 160 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο εξομολογητήριο όλοι οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη από 145 έως 153 εκατ. ευρώ, επομένως οι σημερινές ανακοινώσεις θα εκπλήξουν ευχάριστα την αγορά.

    Με τζίρο που ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ με την τιμή του Αλουμινίου σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια και με μια μεγάλη επένδυση σε νέα παραγωγική μονάδα που θα δημιουργηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, στην περιοχή του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, είναι σίγουρο ότι η αποψινή συνομιλία της διοίκησης της Mytilineos με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον….

    Στις 17:30 το απόγευμα, o Ευάγγελος Μυτιλιναίος αναμένεται να εξηγήσει πως θα κινηθεί η τρέχουσα χρονιά.

    Θα αναλύσει τις προοπτικές και την κερδοφορία του ομίλου.

    Ο νέος CEO της Αttica Bank

    Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τις κυρίες αλλά και τους κυρίους που ονειρεύονται και στοχεύουν να πάρουν τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην νέα κεφαλαιακά ενισχυμένη Attica Bank.

    Είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες και αυτών που θέλουν να παραμείνουν στο διοικητικό σχήμα, αλλά και αυτών που πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην αναγέννηση αυτή της ταλαιπωρημένης τράπεζας.

    Επειδή στο ησυχαστήριο μου στο μοναστήρι, ακούω φωνές από ψηλά, νομίζω ότι γνωρίζω το πρόσωπο που θα αναλάβει να οδηγήσει την τράπεζα στην επόμενη φάση της ιστορίας της.

    Ο νέος CEO της Attica Bank θα είναι ο κ. Μ.Μ. ένα εμπειρότατο στέλεχος της αγοράς (έχει εργαστεί στην Εθνική, την ΕΜΠΟΡΙΚΗ, την Interamerican και την PQH).

    Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών Αναλογιστικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και είναι αδειούχος και πιστοποιημένος Αναλογιστής, ιδιότητες που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον…

    Αν τα αρχικά του ονόματος του, παραπέμπουν στο ….Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα έχετε πολύ άδικο, γιατί για την επιλογή του ζητήθηκε η επίνευση όχι μόνον του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του ΜΜ…

    Οι φωνές από ψηλά μου λένε, ότι ο ΜΜ θα ξεκινήσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες ως Interim CEO μέχρι το καλοκαίρι, τότε που θα είναι γνωστό το κεφαλαιακό άνοιγμα της τράπεζας και θα χρειαστεί η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου…

    Αμέσως μετά θα αξιολογηθεί από τους νέους μετοχικούς συσχετισμούς, η παραμονή του στην νέα Attica Bank.

    Όσον αφορά τον σημερινό CEO Θεόδωρο Πανταλάκη, είναι διατεθειμένος να διευκολύνει την τράπεζα και να μην περιμένει μέχρι το τέλος της θητείας του και φυσικά θα αποχωρήσει μετ’ επαίνων και ενός αξιόλογου αποχαιρετιστήριου δώρου…

    Το Βατερλό της Fidelity και της ΤΙΤΑΝ

    Ο διαχειριστής της Fidelity που είναι υπεύθυνος για το ελληνικό βιβλίο κ. SAM CHAMOVITZ (Portfolio Manager στην Fidelity Investments με έδρα την Βοστώνη των ΗΠΑ) είναι η πεμπτουσία του looser, σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Για παράδειγμα η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,70% 11,54.

    Καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 η μετοχή έκανε ράλι από τα 2 ευρώ στα 11 ευρώ.

    Ενώ λοιπόν κατά την διάρκεια του 2021  δεν είχε αγοράσει καμία μετοχή, αποφάσισε να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στα τέλη του 2021.

    Γουρλής.

    Μια που μπήκε,  μια που έφυγε η μετοχή κάτω από την ΑΜΚ των 9 ευρώ.

    Επίσης στα τέλη του 2021 η Fidelity αποφάσισε να μηδενίσει την θέση της στην Φουρλής, με μια μέση τιμή 4 ευρώ.

    Η Fidelity και οι φίλιες δυνάμεις (όπως το Marathon) κατείχαν περίπου το 20% των μέτοχων της εισηγμένης.

    Από την στιγμή που ρευστοποίησαν την συμμέτοχή τους έως σήμερα έχει κερδίσει 10%.

    Χθες η μετοχή της Φουρλής έκλεισε στα 4,39 ευρώ.

    Προφανώς ο κ. Σαμ θεωρεί ότι η αγορά είναι ηλίθια.

    Και πιστεύει ότι θα ανέβουν οι άλλες μετοχές που έχει μεγάλη θέση η FIDELITY για να πουλήσει την θέση του.

    Oπως για παράδειγμα η ΤΙΤΑΝ TITC 0% 26,55 και η Jumbo.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, παρόλο την ανόδου του Γενικού δείκτη κατά 2,15%, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ έκλεισε με απώλειες -0,28% στα 14,34 με όγκο συναλλαγών 31.673 μετοχές.

    Μικρός όγκος συναλλαγών.

    Ο κ. Σαμ πιστεύει ότι κάποιες δυνάμεις θα του ανεβάσουν την μετοχή της ΤΙΤΑΝ για να πουλήσει στην συνέχεια αυτός.

    Και η Jumbo δεν πάει πίσω.

    Και εδώ το group της Fidelity είναι τίγκα στα χαρτιά.

    Και να θέλει δεν μπορεί να αγοράσει άλλες μετοχές βάση καταστατικού.

    Μόνο πωλητής θα είναι στο χαρτί.

    Όσοι πιστοί προσέλθετε και ανεβάστε την μετοχή.

    Σας περιμένουν πολλά Containers με μετοχές για να σας ξεφορτώσουν.

    SAM CHAMOVITZ, Portfolio Manager στην Fidelity Investments

    Έχασε την λάμψη του, ο Μάριος Σταφυλοπάτης

    Έχασε την λάμψη του στο trading ο Μάριος Σταφυλοπάτης της BYZANTINE MARITIME CORPORATION.

    Στα μέσα του 2021 πούλησε το West Wind, ένα Supramax κατασκευής του 2008, χωρητικότητας 56,557 DWT, αντί του ποσού των 12 εκατ. δολαρίων.

    Το πλοίο πουλήθηκε στην LA MARITIME,  Συριολιβανέζικων συμφερόντων.

    Ναυλομεσίτες λένε ότι προ ολίγων εβδομάδων το West Wind άλλαξε χέρια και πουλήθηκε από την LA MARITIME, σχεδόν 17.000.000 δολάρια.

    Δηλαδή μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών ο Μάριος απώλεσε δυνητικά κέρδη 5.000.000 δολάρια.

    Έτσι τώρα η αγορά αναρωτιέται εάν έχει χάσει την λάμψη του στο trading.

    Οι top επιλογές της Eurobank Equities

    Στην ανάπτυξη ποντάρει η Eurobank Equities που εντοπίζει πέντε λόγους για καλή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέτος παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και του επίμονου πληθωρισμού.

    Η χρηματιστηριακή είναι αισιόδοξη λόγω των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών, της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, της χαμηλής τοποθέτησης των επενδυτών και της ορατής πορείας της Ελλάδας.

    Επιπρόσθετα η Eurobank Equities επιλέγει τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,71% 16,70, την Εθνική ΕΤΕ -0,41% 7,31, τη ΔΕΗ και τη Mytilineos, τη Motor Oil ΜΟΗ 0,07% 27,26 και τη Fourlis ΦΡΛΚ -0,70% 4,24, ως top μετοχές του 20212.

    Επιλέγει τις μετοχές με συγκεκριμένα κριτήρια εντοπίζοντας διακριτές κατηγορίες μεταξύ μετοχών εταιριών:

    • Με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό (ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 14,70 ευρώ)
    • Μετοχές που συμμετέχουν στο σενάριο της πράσινης μετάβασης (ΔΕΗ, Mytilineos με τιμές- στόχους 14,50 και 22 ευρώ αντίστοιχα)
    • Τραπεζικές ενόψει πιστωτικής επέκτασης, κερδοφορίας και ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ με τιμή- στόχο 4,20 και προσδοκώμενο P/E στα 6,2)
    • Μετοχές εταιρίες που έχουν σενάριο ανάκαμψης με την κατάργηση των περιορισμών (Motor Oil, Fourlis, αλλά και ΟΠΑΠ και Mytilineos ευνοούνται επίσης από αυτό)

     

    Οι προβλέψεις του Θεόδωρου Καλαντώνη για τα κόκκινα δάνεια είναι χειρότερες από αυτές του Γιάννη Στουρνάρα…

    Ο επικεφαλής της doValue Θεόδωρος Καλαντώνης υπολογίζει ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η πανδημική κρίση θα φτάσουν τα 14 δισ. ευρώ.

    Οι προβλέψεις του στηρίζονται σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα της PwC για Ελλάδα και Κύπρο για την χρονική περίοδο 2022 – 2024.

    Αυτό σημαίνει ότι θα γεννηθούν 5 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια το 2022, όπως και το 2023 (σωρευτικά 10 δισ. ευρώ) και επιπλέον 4 δισ. ευρώ το 2024.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει για 10 δισ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων μετά τον Covid.

    Έχει όμως επισημάνει ταυτόχρονα ότι δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς προστασίας, επομένως η εξέλιξη τους είναι δύσκολο να προβλεφθεί…

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές