• Ο διπλός ρόλος του υπαλλήλου της Τράπεζας Αττικής και του ΧΑ, οι νέες business του ΜΗΤΕΡΑ και τι λένε εναντίον του «Mr Goldman Sachs»

    Λοιπόν αφού σας φρέσκαρα τη μνήμη για την Ντόλι, τώρα θα διαβάσετε για τον Μιχάλη Ανδρεάδη…

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Ανδρεάδης και ο Ανδρεάδης

    Σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη θα είχε γίνει βασικό θέμα στα οικονομικά medium. Ποιο είναι αυτό; Μα ο “διπλός” υπάλληλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τράπεζας Αττικής. Ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης.

    Γιατί εκτός από τον κανονικό Μιχάλη Ανδρεάδη, μαθαίνω ότι υπάρχει και δεύτερος Μιχάλης Ανδρεάδης. Και οι δυο είναι σε κορυφαίες θέσεις. Έχει γίνει πουθενά αλλού στον πλανήτη κάτι αντίστοιχο;  Δηλαδή αυτός που ελέγχει να είναι και ελεγχόμενος.

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ιστορία μας.  Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι η Ελλαδάρα ποτέ δεν πεθαίνει.

    Διαβάστε τα παρακάτω ονόματα.

    Μιχάλης Ανδρεάδης και Μιχάλης Ανδρεάδης.

    Εκ πρώτης όψεως σας φαίνονται τα ίδια;

    Εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

    O Ανδρεάδης 2 είναι ο ίδιος με τον Ανδρεάδη 1;

    Πρόκειται για μια τρομερή σύμπτωση και είναι συνωνυμία ή απλά ξαδέλφια;

    Ποιος είναι, λοιπόν, ο Ανδρεάδης ο κανονικός;

    Ο κανονικός Ανδρεάδης

    Ο Μιχάλης Ανδρεάδης είναι Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Δεκέμβριο του 2019.

    Υπήρξε για πολλά χρόνια ανώτερο στέλεχος της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος από διάφορες θέσεις, Γενικού Διευθυντή, Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Πραγματοποίησε σπουδές οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.), με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ (University of Exeter) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε σειρά σεμιναρίων σε θέματα ηγεσίας από το Said Business School, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

    Έχει υπάρξει εκτελεστικό και μη εκτελεστικό μέλος σε πλειάδα Επενδυτικών Επιτροπών και Διοικητικών Συμβουλίων, μεταξύ των οποίων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη θήτευσε δίπλα στον γίγα Ανδρέα Βγενόπουλο, που ήξερε όλα τα κόλπα, των αγορών και σίγουρα τα έμαθε και στους μαθητές του.

    Πάμε τώρα στον Ανδρεάδη 2.

    Ο Μιχάλης Ανδρεάδης είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας Αττικής.

    Όσο και εάν προσπαθήσει κάποιος άλλο στοιχείο δεν πρόκειται να βρει, για τον Ανδρεάδη 2, γιατί απλά δεν υπάρχει στο site της Αττικής το βιογραφικό του.

    “Πρόκειται για τον ίδιο Ανδρεάδη;

    Πρόκειται για συνωνυμία η απλά είναι ξαδέλφια;”

    Στην Τράπεζα Αττικής λοιπόν η νέα σύνθεση της Επιτροπής ορίσθηκε για χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της Επιτροπής Ελέγχου (η οποία συμπίπτει με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου) ως εξής: Πρόεδρος: Μιχαήλ Ανδρεάδης, Ανεξάρτητο Πρόσωπο Μη Μέλος του Δ.Σ, του οποίου ο ορισμός θα τεθεί υπ’ όψη της επόμενης Γενικής Συνέλευσης,
    Μέλος: Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
    Μέλος: Αλέξιος Πελέκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
    Μέλος: Χρήστος-Στέργιος Γκλαβάνης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.»

    Αγαπητοί αναγνώστες.

    Όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και δεν έχει κλωνοποιηθεί, ούτε πρόκειται για ξαδέλφια.

    Απλά το πρωί ο Ανδρεάδης θα πηγαίνει στην μια δουλειά και το βράδυ ο ίδιος Ανδρεάδης θα πηγαίνει στην άλλη.

    Πρακτικά ο άνθρωπος που πρέπει να ελέγχει εκ της νομοθεσίας, την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Τράπεζας Αττικής θα «παίρνει» μισθό από την Τράπεζα Αττικής, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου.

    This is Greece.

    “Σε άλλη χώρα όποιος έκανε παρόμοιο πράγμα θα ήταν ήδη φυλακή” μου λένε άνθρωποι με γνώση της νομοθεσίας.

    Οι ίδιοι άνθρωποι λένε “Εναλλακτικά ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, θα έπρεπε να το είχε δει το θέμα, αφού προφανώς δεν είχε ιδέα για την όλη υπόθεση”.

    Εάν δεν μεριμνήσει είτε ο Λαζαρίδης , είτε ο CEO της Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης απλώς θα επιβεβαιωθεί η ρήση, “Στην Ελλάδα είναι απλώς Τετάρτη”.

    Εκτός παιδιά,  εάν θέλετε να ρωτήσουμε τον υπουργό Γιώργο Ζαββό, που σας αγαπάει όλους πολύ (και ο νοών νοείτο).

    Ο Ηλιάδης, οι κακίες και το σπίτι στα Βόρεια Προάστεια

    Λοιπόν μου λένε ότι οι άσπονδοι εχθροί του Χάρη Ηλιάδη (της Goldman Sachs) τον μισούν για την επιτυχία του στην Πειραιώς.

    Και τώρα προσπαθούν να του βάλουν τρικλοποδιές για να μη πάρει και άλλες μεγάλες τραπεζικές δουλειές.

    Και επειδή μείνει σε σπίτι υπερπαραγωγή στα Βόρεια Προάστεια,  πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα.

    Ε τι κακό είναι να μένει κάποιος σε ένα μεγάλο σπίτι στα Βόρεια Προάστια και απέναντι να έχεις δάσος,  απαντούν οι φίλοι του.

    Και αναρωτιούνται; Γιατί κλεμμένα τα έχει;

    Επίσης 40 εκατ. ευρώ φημολογείται ότι έλαβε η Goldman Sachs από την Πειραιώς ως προμήθεια.

    Άρα το bonus του Ηλιάδη θα είναι τεράστιο!!!

    Το ΤΧΣ στο μενού Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ

    Στην σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον – μέγα – δανειστή της Ελλάδας Κλάους Ρέγκλινγκ (μιλάμε για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης) πληροφορούμαι πως πέραν των τυπικών θεμάτων τύπου η πορεία της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών, η πορεία του Τουρισμού κλπ κλπ, θα τεθεί και το θέμα αλλαγής εκ βάθρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δη η εξάλειψη του Veto και άλλα αποικιοκρατικά προνόμια που έχουν εκεί στο Ταμείο…

    Το ζήτημα είναι σοβαρό, οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τον ESM έχουν ξεκινήσει σε άτυπο επίπεδο και σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική όπως αυτή ξεδιπλώνεται εδώ και μήνες στις τράπεζες – αναφέρομαι στις κινήσεις που γίνονται για την εξυγίανσή τους – το ΤΧΣ πρέπει να περιοριστεί στον απλό ρόλο του επενδυτή…

    Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα των τραπεζών η σημερινή συζήτηση με τον Κλάους αναμένεται να στρώσει το έδαφος για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, έστω και σε 8-10 μήνες.

    Τα νέα σχέδια των Δημήτρη και Χρήστου Κοπελούζου

    Στα σχέδια επιθετικών επενδύσεων του ομίλου Κοπελούζου στις καινοτόμες ΑΠΕ, όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο, εν γένει αναφέρθηκε σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών ο Γιώργος Καρύδας, CEO του τομέα Renewables του ομίλου Copelouzos Group.

    Σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά, μια τεχνολογία που σήμερα αναπτύσσεται γρήγορα στην Ευρώπη, σημείωσε ότι ο όμιλος κινήθηκε νωρίς και ήδη έχει μία από τις δύο άδειες που υπάρχουν στην ελληνικά αγορά ΑΠΕ.

    Όσον αφορά στο πράσινο υδρογόνο, οι σχετικές υποδομές θα είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής εναλλακτική λύση, σημείωσε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της αποθήκευσης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα. Όπως είπε ο κ. Καρύδας, ο όμιλος διαθέτει άδειες αποθήκευσης για μικρές και μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

    Σημείωσε επίσης ότι ο όμιλος έχει καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων που ετοιμάζεται, υποστηρίζοντας το συνδυαστικό μοντέλο.

    Οι νέες business των πλωτών αιολικών πάρκων

    Ενημερωθήκατε από το mononews.gr ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ετοιμάζει μεγάλη διεθνή συνεργασία στα πλωτά αιολικά πάρκα…

    Λοιπόν, πρόκειται για τις νέες εξαιρετικά κερδοφόρες, όπως έλεγε στην στήλη τραπεζικός παράγοντας, μπίζνες που ανοίγονται για τις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες…

    Ο πρώτος χρόνος του Χανδακά στην προεδρία του Μητέρα!

    Ο CEO, αλλά και μέτοχος στο σχήμα της Hellenic Healthcare Group, Δημήτρης Σπυρίδης, λένε όσοι τον ξέρουν,  έχει μια σπάνια ικανότητα: ξέρει να διαλέγει συνεργάτες.

    Και αυτό φάνηκε με την επιλογή του Στέφανου Χανδακά για τη θέση του προέδρου του ΜΗΤΕΡΑ.

    Όπως μαθαίνει η στήλη, η νέα εποχή στο νοσοκομείο Μητέρα, υπό την προεδρία του Στέφανου Χανδακά, έχει ήδη φανεί.

    Συνεργασίες με νέους γιατρούς, νέα τμήματα, ψηφιοποίηση, ανακαίνιση των χωρών και των υπηρεσιών με γνώμονα την βελτίωση του patient’s experience,  έμφαση στην εκπαίδευση -με σημαντικές συνεργασίες για πρώτη φορά με το πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυση  για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα, από την μητρική εταιρία HHG, ινστιτούτου εκπαίδευσης, του HEAL Academy- με μοναδικό στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

    Το Μητέρα, το μεγαλύτερο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, με 501 κλίνες, μπαίνοντας στην 5η δεκαετία της ζωής του, επανέρχεται στη θέση της ναυαρχίδας των μαιευτηρίων    στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας παράλληλα την δυναμική γενική κλινική του καθώς και την παιδιατρική.

    Πάντοτε και σε κάθε βήμα με τη στήριξη της HHG,  του Δημήτρη Σπυριδη και του CVC.

    Πρόσφατα δε , ανακοινώθηκε από το Μητέρα, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με την ίδρυση της νέας μονάδας Υγεία IVF, που σύντομα θα επεκταθεί σε 5 Ελληνικές πόλεις αλλά και στο εξωτερικό. Δημιουργώντας ουσιαστικά το πρώτο  Ελληνικό δίκτυο μονάδων αναπαραγωγής στο πολύ πετυχημένο τομέα του ιατρικού τουρισμού για θεραπείες γονιμότητας- στον οποίο η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος.

    Η πετυχημένη φετινή χρονιά σύντομα θα φανεί και στα νούμερα μιας και όλα τα παραπάνω είναι  ακόμα πιο σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς τις  αντιξοότητες που έχει επιφέρει η δύσκολη περίοδος της πανδημίας.

    ΤΑΙΠΕΔ: Κλείδωσε για deputy CEO ο Σταμπουλίδης

    Μόλις πριν λίγες ώρες γράψαμε για τα πρόσωπα που ετοιμάζονται να αναλάβουν καίριες θέσεις στην διοικητική πυραμίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ).

    Η στήλη πληροφορήθηκε εχθές το απόγευμα ότι ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και «πουλέν» της κυβέρνησης Πάνος Σταμπουλίδης κλείδωσε την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου…

    Και όπως λένε και οι κακές γλώσσες (με τις οποίες η στήλη έχει μια μακρά σχέση) καλός ο Ριχάρδος (ο νυν CEO) αλλά κάποιος πρέπει να τον… προσέχει.

    Κάποιος πρέπει να βλέπει τη νέα δουλειά που αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ που δεν είναι άλλη από την γνωμοδότηση/πιστοποίηση των επενδύσεων που θα γίνουν στο δημόσιο τομέα με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης…

    Ελλάκτωρ: Έρχονται αλλαγές στη διοίκηση

    Ε, ναι λοιπόν σε λίγες εβδομάδες θα μάθουμε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, ο οποίος όπως ακούω μάλλον κι εκείνος θα είναι μεταβατικός…

    Από μετάβαση σε μετάβαση το πάνε οι Ολλανδοί και έχουν μπερδέψει το κοινό (εν προκειμένω το επενδυτικό)…

    Λοιπόν, ο νέος CEO πασίγνωστος στην πιάτσα των investors με τις καλές του αλλά και τις ατυχείς στιγμές είναι ήδη στο μαγαζί και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση… Και προκύπτει η απορία: Ο νυν CEO Άρης Ξενόφος τι θα απογίνει; Μην ανησυχείτε, μαθαίνω ότι έχει ήδη μεριμνήσει! Προσεχώς περισσότερα…

    ΔΕΗ: Ο Στάσσης ξέρει καλά την Νοτιοανατολική Ευρώπη

    Δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα η ΔΕΗ (θα με κατηγορήσετε για εμμονή με το ζήτημα της ΔΕΗ αλλά η νεκρανάστασή της μέσα σε ενάμιση χρόνο με έχει εντυπωσιάσει).

    Λοιπόν, ο manager Γιώργος  Στάσσης ετοιμάζει βαλίτσες για αγορές που γνωρίζει εις βάθος μετά την πολυετή εμπειρία που απέκτησε στην προηγούμενη εργασία του στην Ρουμανία.

    Ο Στάσσης, λοιπόν, έχει ήδη όπως μαθαίνω ξεκινήσει τις επαφές με αντίστοιχες εταιρείες στα Βαλκάνια αλλά και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει στα σκαριά εκπλήξεις…

    Τα κεφάλαια όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών θα τα βρει από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ…

    H Attica Bank και η Θεά Άρτεμις

    Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε νέα, καθώς τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 20% της Θεά Άρτεμις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, από την Τράπεζα Αττικής. (Attica Bank)

    H Θεά Άρτεμις δημιουργήθηκε το 2017 με αρχικούς μετόχους την Aldridge EDC Specialty Finance (80%) και την Attica Bank (20%) με σκοπό τη διαχείριση της τιτλοποίησης Άρτεμις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2017 η Aldridge EDC Specialty Finance πούλησε μετοχές σε fund ελεγχόμενα από την Ellington Management Group.

    Σήμερα η Aldridge διαθέτει το 49% της Θεά Άρτεμις, η Ellington και οι συνεργάτες της το 31% και το 20% ανήκει στην Attica.

    Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Attica Βank που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η τράπεζα έχει κατατάξει στα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού τη συμμετοχή της στη συνδεδεμένη εταιρεία Θεά Άρτεμις.

    Στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως «με βάση διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021, η τράπεζα διαθέτει προς πώληση τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία Θεά Άρτεμις Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε ανεξάρτητο επενδυτή. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον να αποκτήσουν το 20% που κατέχει η Attica Bank στη Θεά Άρτεμις έχουν εκφράσει και κάποιοι από τους μετόχους που διαθέτουν σήμερα το υπόλοιπο 80%.

    Ποιοι θέλουν το 20%

    Ας δούμε τι λένε πηγές προσκείμενες στη στήλη:

    Το όχημα ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο Artemis Finance 2 Sàrl, που ανήκει στην Aldridge EDC Specialty Finance, το οποίο έχει ως εκπρόσωπο στην Ελλάδα τη Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ, πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας.

    H βρετανική Clayton Euro Risk Limιted, την οποία εκπροσωπεί ο Chief Executive Officer της Ellington Solutions SA Μιλτιάδης Αποστολίδης (στην Clayton μέλος ΔΣ είναι και η Βασιλική Μύλλερ – Ίγκναϋ).

    To fund Al Mehwar Commercial Investments LLC, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το Niko Nicopoulos, Managing Director της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Ellington Management Group και τον Olivier Cojot-Goldberg, αντιπρόεδρο της Ellington Management Group.

    Στους μετόχους περιλαμβάνονται ακόμη η βρετανική εταιρεία CII HOLDCO LLC, η αμερικανική EF HOLDCO INC και η Ellington Private Opportunities Masterfund, που και αυτές εκπροσωπούνται από τον Niko Nicopoulos της Ellington Management.

    Στους μετόχους της Θεά Άρτεμις βρέθηκε να συγκαταλέγεται ως partner της Ellington Management Group και η ολλανδική εταιρεία GBVO 2 B.V, που έχει ως διευθυντή τον Albert ten Brinke, επικεφαλής του γνωστού ομίλου διαχείρισης ακινήτων Ten Brinke.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.  Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.