• Ο Γεωργούλης και οι 2 νέες καταγγελίες, το 1 δισ. της Πειραιώς, όλο το παρασκήνιο για την διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, τα άπληστα κοράκια της Intrum, γιατί ο υπουργός Τσιάρας βαφτίστηκε ο κ. Τίποτα, το κιτς σκηνικό στην Μύκονο και το χάος με το O’ Pari στην Ύδρα

    Ένας υπουργός ήταν η μεγάλη απογοήτευση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μάλιστα από ότι ακούω θεωρείται απίθανο να ξαναδεί υπουργική καρέκλα. Αυτός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

    image

    Το κιτς σκηνικό στην Μύκονο και το χάος στην Ύδρα

    Επειδή η επικαιρότητα αγριεύει επικίνδυνα (Γεωργούλης, χρηματιστήρια κλπ) είπα να ξεκινήσω, πιο χαλαρά και πάλι την στήλη σήμερα με τα όσα συνέβησαν στα διαμαντοφορεμένα νησιά της Ελλάδας, τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

    Πληροφορήθηκα, λοιπόν ότι οι σαμπάνιες έρεαν  άφθονες στα διάσημα νησιά της Ύδρας, των Σπετσών και της Μυκόνου.

    Μπορεί το ελληνικό Πάσχα να σημαίνει αρνάκι, κοκορέτσι, γαρδούμπα και μαγειρίτσα, αλλά η στήλη πληροφορήθηκε ότι σε πολλά σπίτια οι καλεσμένοι ήπιαν τις σαμπάνιες τους σε baccarat ποτήρια ενώ δείπνησαν με ασημένια σερβίτσια Christofle.

    Το κιτς σόου της Κυριακής του Πάσχα στην Μύκονο, μου είπαν ότι ήταν ο χορός της κ. Μαρίνας Πατούλη (η τέως του περιφερειάρχη) με κάποιον μόδιστρο του οποίου όμως δεν συγκράτησα το όνομα.

    Όπως επίσης δεν συγκράτησα το όνομα του οικοδεσπότη της κατοικίας που έδωσε το σοου η κ. Πατούλη.  Ο WISEMAN έχει και φωτογραφίες (τις παραλάβαμε αργά το βράδυ) τις οποίες θα δημοσιοποιήσω αύριο.

    Αφού χθες σας έδωσα «μια γεύση» από την Μύκονο και τις Σπέτσες «σειρά» παίρνει η ΥΔΡΑ.

    Πληροφορήθηκα λοιπόν, ότι στο mini λιμάνι της Ύδρας έγινε το αδιαχώρητο.

    Το πρόβλημα το δημιούργησε το θηριώδες O’ Pari του επιχειρηματία Πάρι Δράγνη.

    Το ολοκαίνουργιο Super Yacht έχει μήκος 95 μέτρων.

    Το συνολικό πλάτος του είναι 13,8 μέτρα με πολύ μεγάλο εσωτερικό ύψος –από κατάστρωμα σε κατάστρωμα είναι 2,9 μέτρα και όγκου 2.700 τόνων, προσφέροντας χώρους και άνεση.

    Έχει σπορ και φωτεινή εμφάνιση, υψηλές ταχύτητες με μέγιστη τους 21 κόμβους

    Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν γρίνιες από τους άλλους ιδιοκτήτες μικρότερων σκαφών που δεν μπορούσαν να δέσουν.

    Κάποια στιγμή άγνωστο γιατί, ο O’PARI αναχώρησε από την Ύδρα προς ανακούφιση όλων.

    Εκεί λοιπόν εθεάθησαν οι δυναμικές επιχειρηματίες Νέλλυ Κάτσου της VNK, και Ηρώ Βαχάρη της ROLEX.

    Αμφότερες με διαφορετικά σκάφη.

    Εκεί συνάντησαν και άλλους Έλληνες που ζουν στο Μονακό.

    Επίσης εθεάθη ο πολυσχιδής Λιβανέζος εφοπλιστής  Ριάντ  Ζέιν της NAFTOMAR με την σύζυγο του Ράνα.

    Κάποια στιγμή εθεάθη και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου μέσα σε ένα ταχύπλοο.

    Κωνσταντίνος Tσιάρας: Ο κύριος Τίποτα

    Ένας υπουργός ήταν η μεγάλη απογοήτευση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Και μάλιστα από ότι ακούω θεωρείται απίθανο να ξαναδεί υπουργική καρέκλα.

    Αυτός ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

    Που άφησε να ξεφύγει μέσα από τα χέρια του η μεγάλη δίκη του αιώνα.

    Δεν ξέρω εάν οι Καρδιτσιωτες ψηφοφόροι του τον μαυρίσουν η όχι, αλλά είναι γεγονός ότι πλέον οι συνάδελφοι του υπουργοί, τον αποκαλούν ο κ. Τίποτα.

    Έλαμψε δια της απουσίας του όπως έλεγε σε εκείνη την περίφημη ταινία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Μαυρογιαλούρος) σε κάποιον συνάδελφο του του υπουργό.

    Λοιπόν ο κ. Τίποτα τα έκανε θάλασσα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη του αιώνα δηλαδή της Αγίας οικογένειας των Κουτσολιούτσων, για το καλοκαίρι του 2023.

    Ενώ τον είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως ανώτατοι δικαστικοί για την αναβολή της δίκης, εκείνος δεν έκανε απολύτως τίποτα.

    Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής κάποιων εκ των αδικημάτων των υπευθύνων της μεγαλύτερης κομπίνας που έγινε ποτέ στην χώρα.

    Προκλητική αδιαφορία, ασχετοσύνη η κάτι άλλο;

    Τα άπληστα «κοράκια» της Intrum

    Μια από τις εταιρείες που συνεχίζει να παράγει “άπληστα” υπερκέρδη είναι η Ιntrum Hellas Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π., δηλαδή την εταιρεία που διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και ενήμερα δάνεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Την διοικεί ο πολύς Γιώργος Γεωργακόπουλος ο επονομαζόμενος στην αγορά και «κοράκι».

    Βασικός μέτοχος της Intrum Hellas είναι η «Intrum Holding Spain SAU» (Intrum Spain) η οποία κατέχει το 80% συν μία μετοχή και ανήκει στον σουηδικό όμιλο Intrum (παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης).

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα έσοδα για την 12μηνη χρήση του 2022 ανήλθαν σε 232,087 εκατ. ευρώ, αυξημένα 27,54% σε σχέση με τα 181,962 εκατ. ευρώ το 2021.

    Το σημαντικότερο βέβαια όλων είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών κερδών (+113%) τα οποία ανήλθαν σε 84,452 εκατ. ευρώ από 39,438 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα καθαρά κέρδη της Intrum έφτασαν το 2022 τα 84,750 εκατ. ευρώ.

    Ενώ το 2021 τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 39,438 εκατ. το 2020 τα 52,762 εκατ. ευρώ και το 2019 τα 19,246 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά μέσα σε 4 χρόνια η Intrum εις βάρος των δανειοληπτών έβγαλε καθαρή κερδοφορία 196,196 εκατ. ευρώ.

    Φήμες της αγοράς κάνουν λόγο ότι ο Γεωργακόπουλος το 2021 πήρε bonus πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

    «…για ένα πουκάμισο αδειανό για μιάν Ελένη»

    Απ’ ό,τι φαίνεται τις επόμενες ημέρες στην πολιτική ζωή θα κυριαρχήσει μία Ελένη.

    Η ιστορία αυτή με την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη  για σεξουαλική κακοποίηση, νομίζω ότι «δένει γάντι» με τον στίχο παραπάνω του Σεφέρη.

    Διότι χωρίς να υπεισέλθουμε σε γαργαλιστικές λεπτομέρειες της σχέσης που είχε το ζευγάρι προ τριετίας,  άλλωστε αυτά αρμόδια είναι να τα ερευνήσει είναι η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι πάλι στο επίκεντρο βρίσκεται … μία Ελένη.

    Μάλλον μπορεί να ευθύνεται και  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται έχει αδυναμία στο όνομα.

    Και τούτο διότι όπως πληροφορούμαι αυτήν την Ελένη, την Χρονοπούλου ο Νϊκος Αδρουλάκης την προόριζε για τη δεύτερη και εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ως εκπρόσωπο των ομογενών.

    Βέβαια η κυρία Χρονοπούλου παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη διαγράψει μία αξιόλογη πορεία.

    Ελένη Χρονοπούλου
    Ελένη Χρονοπούλου

    Πάντως αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό οτι υπάρχουν, δύο καταγγελίες που φέρεται να αγγίζουν τον γνωστό ηθοποιό και μέχρι χθες, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με κάποιες  πληροφορίες , πρόκειται για μια γυναίκα που έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Κάνει λόγο για περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης και η οποία έχει και ιατροδικαστική έκθεση και για έναν άνδρα, πρώην συνεργάτη του κ. Γεωργούλη, ο οποίος κάνει λόγο για κάκιστες εργασιακές συνθήκες κατά την περίοδο που βρέθηκε στο γραφείο του ευρωβουλευτή.

    Η δεύτερη γυναίκα –μετά την Ελένη Χρονοπούλου– φέρεται να είναι έτοιμη να καταγγείλει τον Αλέξη Γεωργούλη για κακοποίησή της και ξυλοδαρμό!

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό που ετοιμάζεται να καταγγείλει η συγκεκριμένη γυναίκα έλαβε χώρα, ενώ η ίδια εργαζόταν ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του κ. Γεωργούλη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει προσεγγίσει ήδη γνωστό δικηγόρο των Αθηνών και είναι έτοιμη να προβεί σε καταγγελία στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.
    Κατά τις ίδιες πληροφορίες η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη φέρεται να έχει στη διάθεσή της και ιατρικές γνωματεύσεις, που αναφέρονται σε σωματική κακοποίησή της.

    Γιατί οι τέσσερεις τράπεζες επέστρεψαν στην ΕΚΤ 20 δισ. ευρω

    Γράφαμε χθες για τους επιχειρηματίες που αποπληρώνουν τα δάνεια τους πρόωρα δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τράπεζες.

    Όμως τελικά αποδεικνύεται ότι οι πρώτες διδάξασες είναι οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες έσπευσαν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ ένα μεγάλο μέρος από την ρευστότητα που είχαν δανειστεί τα τελευταία χρόνια, όταν η τελευταία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια της.

    Νομίζω ότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους καθώς πλέον οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, Εθνική , Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank «χρωστάνε» στην Φρανκφούρτη περίπου 31,2 δισ. ευρω από 50,8 δισ. ευρω χρωστούσαν τον περασμένο Αύγουστο.

    Με άλλα λόγια οι Τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να κρατάνε και να πληρώνουν πλέον όλη αυτή τη ρευστότητα που είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ, επιστρέφοντας έτσι σε αυτή περίπου 20 δισ. ευρω.   

    Περιττό να αναφέρουμε ότι όλη αυτή η ρευστότητα δεν είχε μετατραπεί σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά .

    Το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν οι τράπεζες το επανακατέθεταν στην ΕΚΤ κερδίζοντας έτσι από τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία φυσικά αποτελούν παρεθλόν για το ευρωσύστημα.

    Τι βλέπει και επενδύει η Εθνική Τράπεζα στο Fintech 

    Μαζί με τρείς άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες τηνΒΒVA από την Ισπανία, τη Sella και την  Intesa από την Ιταλία, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στην πρώτη διεθνής εκδήλωση του Greek Fintech Hub,  με θέμα «Leading Innovation in Financial Services».

    To Greek Fintech Hub είναι μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, της Endeavor Greece, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιδρύματος Ωνάση, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του  Crowd Dialog για την ανάπτυξη του Fintech στην Ελλάδα, μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας.

    Η εκδήλωση είχε ως αντικείμενο τον ρόλο των τραπεζών  στα τοπικά οικοσυστήματα καινοτομίας και στο Fintech,  τις επιτυχημένες περιπτώσεις   χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών, και γενικότερα το μέλλον του Fintech στη Νότια και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη,

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τέσσερις εταιρείες fintech, που έχουν υποστηριχθεί από τις τράπεζες. Από την Ελλάδα παρουσίασε o κ.  Άλεξ Κελαϊδίτης, συνιδρυτής της Flex Fin, ο οποίος  μίλησε για την εταιρεία του και τη συνεργασία του με την Εθνική Τράπεζα.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενδυνάμωση της σχέσης των τραπεζών, μέσω της συζήτησης και η διαμόρφωση ενός πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας για τη στήριξη της οικονομίας της περιοχής.

     

    Θεόδωρος Τζούρος: H Πειραιώς έχει λάβει 1 δισ. ευρώ

    Την τέταρτη δόση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας απορροφήσει τα κεφάλαια που της έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα.

    Η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την τέταρτη δόση και πλέον έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους του ΤΑΑ ύψους 700 εκ. ευρώ και κεφάλαια της τράπεζας ύψους 580 εκ. ευρώ.

    Σημειώνεται πως άνω του 55% των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα το πρόγραμμα αξιοποιήθηκε με έμφαση στη στήριξη έργων με χαρακτήρα Πράσινης Μετάβασης – συνολικής ισχύος άνω των 300 MW – και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Εξωστρέφειας.

    Στρατηγική στόχευση είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του ΤΑΑ.
    Ο κ. Θεόδωρος Τζούρος, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας εντάξει τη βέλτιστη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην στρατηγική της ως σημαντική προτεραιότητα, συμβάλλει εξ αρχής στην ταχεία και δυναμική αξιοποίηση των κεφαλαίων του, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
    Αποτέλεσμα των προσπαθειών των εξειδικευμένων στελεχών της Τράπεζας, αλλά και της συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο και τις υπηρεσίες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε την τέταρτη δόση κεφαλαίων του Ταμείου, έχοντας πλέον υπό διαχείριση πόρους 1 δισ. ευρώ, καθώς σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους η Τράπεζα έχει υλοποιήσει χρηματοδοτικές συμβάσεις που προσεγγίζουν τα 700 εκ. ευρώ.
    Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε στη συνέχιση της προσπάθειας για τη στήριξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ευρωπαϊκό εργαλείο προς όφελος των πελατών μας».

    Ρευστότητα 2,4 εκατ. ευρώ στα Ταμεία της ΑΒΑΞ 

    Zεστό χρήμα αναμένεται να μπει σύντομα στα ταμεία του Ομίλου ΑΒΑΞ, καθώς από ότι μαθαίνω η Αττικό Μετρό θα τον πληρώσει περισσότερα από 2,4 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας.

    Για να γίνω πιο σαφής πηγή μου που παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό τα όσα υπογράφουν οι δύο Νίκοι (Κουρέτας και Ταχιάος) της Αττικό Μετρό μου λέει ότι το ποσό αυτό αφορά σε εργασίες που πραγματοποιεί η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, η οποία και έχει αναλάβει τη νέα γραμμή του μετρό Αθήνας από το καλοκαίρι του 2021.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη η ΑΒΑΞ μαζί με τους δύο ξένους εταίρους της κατάφερε να επικρατήσει το 2020 στον διαγωνισμό για το έργο αξίας 1,8 δισ. ευρώ δίνοντας έκπτωση 12% και πρέπει να έχει παραδώσει το έργο στα τέλη του 2029.

    Να προσθέσω, επίσης, ότι δεν είναι τα μόνα χρήματα που έχει λάβει η ΑΒΑΞ από την Αττικό Μετρό καθώς η εταιρεία έχει λάβει περισσότερα από 57 εκατ. Ευρώ χρησιμοποιώντας το νόμο που πέρασε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

    Στον αέρα πάνω 1 εκατομμύριο άδειες κυκλοφορίας 

    Στον αέρα βρίσκονται ενάμιση εκατομμύριο άδειες κυκλοφορίας καθώς το υπουργείο υποδομών και μεταφορών φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά που έχει αναλάβει η εταιρεία Inform Lykos που είναι θυγατρική του Ομίλου Austriacard.

    Πρόκειται για ένα έργο αξίας περίπου 900.000 ευρώ και ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί πριν από ακριβώς δύο χρόνια, δηλαδή τον Απρίλιο του 2021. Η  Inform Lykos έδωσε μία αρκετά μικρή έκπτωση καθώς αυτή δεν ξεπέρασε ούτε το 1% και κλείδωσε το έργο στις 885.000 ευρώ.

    Εντούτοις, το πρόβλημα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Επιτροπή Παραλαβής του έργου διαπίστωσε ότι τα έντυπα της εταιρείας δεν πληρούν, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση «εν ολοκλήρω τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης».

    Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από μία αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα αναλάβει την επανεξέταση των εντύπων. Μάλιστα, από ότι μαθαίνω δεν είναι απίθανο οι άδειες αυτές να καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων εάν η επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα έντυπα δεν είναι κατάλληλα προς χρήση.

    Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Στη Κομισιόν κρίνεται η μάχη Κοπελούζου (Σχέδιο GREGY) – Καλαβρουζιώτη (EUNICE-Σχέδιο GAP).

    Στον «πυρετό της δόξας» για να θυμηθώ και μία παλιά νεανική ταινία βρίσκεται το μεγαλόπνοο και έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Πρίν λίγες ημέρες όπως είναι γνωστό, ο  Δημήτρης Κοπελούζος, επικεφαλής του φερώνυμου Ομίλου  συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι  στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

    Το θέμα της συνάντησης  ήταν φυσικά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπου όπως μαθαίνω ο Αιγύπτιος επίσημος και στενός συνεργάτης του Προέδρου Αλ Σίσι, είπε πως το Σχέδιο GREGY  Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου, είναι «το πιο ώριμο και το πιο προχωρημένο» και γι’αυτό έχει τη στήριξη του Καίρου.

    Μετά από αυτό, η «μάχη» μεταφέρεται στις Βρυξέλλες: σε λίγες ημέρες και μάλλον (μάλλον λέμε) την ερχόμενη Παρασκευή 21 Απριλίου  τόσο ο Όμιλος Κοπελούζου όσο και ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης της Eunice, θα παρουσιάσουν τα ανταγωνιστικά τους σχέδια για τη διασύνδεση.

    Στο πάνελ θα είναι κάποια από ανώτατα τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DGENERGY) της Κομισιόν.

    Υπενθυμίζω πως το «ιερατείο» της DGENERGY έχει την εξής σύνθεση: αφεντικό είναι η «παγερή»  Δανή κα Ditte Juul Jørgensen που είναι η πανίσχυρη Γενική Διευθύντρια, και οι τρείς αναπληρωτές είναι η γερμανίδα «σκληρή οικονομολόγος της Xαϊδελβέργης» κα Mechthild Wörsdörfer, ο αμφιλεγόμενος ιταλός Massimo Garribba και ο μοναχικός Βρετανός Matthew Baldwin που έχει ξεμείνει εκεί από την εποχή που η Γηραιά Αλβιών μας καταδεχόταν εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    Οι συνδιεκδικητές του έργου θα πάρουν μέρος στην πρώτη  σοβαρή  ακρόαση   αξιολόγησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στη λίστα των έργων βασικής προτεραιότητας της ΕΕ.

    Οι τεχνοκράτες  του ομίλου Κοπελούζου θα παρουσιάσουν το project GREGY και οι αντίστοιχοι  της Eunice τη δική τους πρόταση για τη διασύνδεση το σχέδιο GAP.

    Στις Βρυξέλλες μαθαίνω πως ανθρώπους θα στείλει ο Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά  και ο φίλος της στήλης Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ και πλέον της «Υπερ-Αρχής» για Νερά-Ενέργεια-Σκουπίδια.

    Οι τελευταίοι θα πρέπει να απαντήσουν και σε ερωτήσεις του «ιερατείου» και μάλλον θα κληθούν να πουν ποιον θεωρούν περισσότερο κατάλληλο για το έργο.

    Ο ένας από τους δύο σίγουρα θα «ψηφίσει» τον έναν εκ των δυο διεκδικητών , ο άλλος μαθαίνω πως δεν θέλει να αναμειχθεί ενεργά, να δούμε τί θα γίνει στο τέλος.

    Δεν σας βάζω να μαντέψετε  ποιος είναι ποιος, το  κουίζ θα ήταν για αρχαρίους φυσικά.

    Το Σχέδιο Κοπελούζου (GREGY) αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα με απευθείας υποβρύχιο καλώδιο 3 GW που θα ξεκινά από τη χώρα της Β. Αφρικής και θα καταλήγει στην Αττική.

    Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 4,2 δις. ευρώ.

    Το Σχέδιο Καλαβρουζιώτη  (Greece Africa Power Interconnector -GAP) αφορά σε δύο κλάδους συνολικής ισχύος 2 GW ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

    Ο πρώτος θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης και ο δεύτερος θα ξεκινά από την Κρήτη και θα φτάνει στην Αττική μέσω των Κυκλάδων. Το συνολικό ύψος του έργου ανέρχεται στα 2,8 δις. ευρώ.

    Αποφάσισε τελικά και ο Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ)…

    Μετά από αδικαιολόγητα μακρά, αμφιταλάντευση ο… μάγος των ελιγμών (ούτε ο Κώστας Φορτούνης να ήταν) Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ έκανε κι επισήμως γνωστό ότι τεχνικά εφικτή λύση είναι η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς καθώς το νησί της Κρήτης είναι κορεσμένο ενεργειακά, εν ολίγοις ψήφισε Κοπελούζο.

    Οι …κακόβουλοι μέσα στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ λένε πως ο «ντριμπλέρ» κος Μάνος, ήθελε να αφήσει το θέμα ανοιχτό μέχρι το τέλος για να παίζει και με τους δύο ενώ στην αρχή ήταν 100% με τον Κοπελούζο.

    Τελικά ανάγκαστηκε να δημοσιοποιήσει, οικειοθελώς φυσικά, την προτίμησή του.

    Παραμονές 25ης Μαρτίου σας είχε αποκαλύψει ο wiseman ότι…

    Αλλά ο wiseman, ήδη από τις 24 Μαρτίου σας είχε αναλύσει όλο το πλούσιο παρασκήνιο για το θέμα και είχε αναφέρει το ρόλο του «καλιφορνέζου» μάνατζερ με τις υπερατλαντικές διασυνδέσεις κ. Andreas Borgeas που «τρέχει» τον Greece Africa Power Interconnector (GAP) για λογαριασμό του κου Καλαβρουζιώτη.

    Να θυμίσουμε πως στο GREGY Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου έχει δηλώσει συμμετοχή ο Μάνος Μανουσάκης  και ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και ο αντίστοιχος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου.

    Φαίνεται πως και μόνο η είδηση ότι  ο … «καλιφορνέζος» μάνατζερ κ. Borgeas ζήτησε  την άμεση βοήθεια του ΑΔΜΗΕ και του κ. Μάνου Μανουσάκη, ώστε με το καλώδιο της Κρήτης του Διαχειριστή να φτάσουν στο Λαύριο, χωρίς να εισπράξει αυτόματη άρνηση, προκάλεσε θύελλα πολλών μποφόρ.

    Πάντως πως ακόμη και μετά τις τελευταίες ξεκάθαρες εξελίξεις υπέρ  του GREGY Interconnector, ούτε ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης ούτε ο  Andreas Borgeas, έμειναν με  σταυρωμένα χέρια παρά  την «πόρτα» που έφαγαν: συνεχίζουν τις  επαφές με δύο  μεγάλους  ελληνικούς Ομίλους, ανταγωνιστές του Ομίλου Κοπελούζου, σπεύδουν στις Βρυξέλλες συνοδευόμενοι από τοπικό λομπίστα, ενώ όπως μου ψιθύριζαν, εξακολουθούν να  έχουν από κοντά τον  Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον ευγενέστατο και εξαιρετικά δραστήριο Τζόρτζ Τσούνη ο οποίος ήδη έχει αποκτήσει άριστη φήμη στην πατρίδα μας και όχι μόνο επειδή είναι ελληνικής καταγωγής.

    Όπως μάλιστα μου έλεγε μάλιστα κάποιος παλιός μου φίλος μέσα από «ΤΗΝ Πρεσβεία» για τον πρέσβη, «εδώ ο Τζόρτζ έβαλε μέχρι και το τηλεοπτικό Master Chef στο σπίτι του, τον καλιφορνέζο Borgeas δεν θα έβλεπε;».

    Όλα καλά αλλά ας μας αποκαλύψουν ποιος επιχειρηματίας …«φαγώθηκε» στο περιβόητο δείπνο.

    Μεταφορικά ομιλώ βεβαίως.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.