• Οι ματιές από την κλειδαρότρυπα του ΑΔΜΗΕ, ο επιχειρηματίας με το σπίτι στην Μύκονο και την “μαϊμουδίτσα” του Γκωγκέν και τα παράδοξα της Κλουκίνας Λάππας

    Ο διορισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ Μανούσος Μανουσάκης επιβιώνει ως CEO του ΑΔΜΗΕ και απολαμβάνει όλα ..τα θέλγητρα της εξουσίας του γιατί -όπως λένε οι πληροφορίες- κάποιοι «τον στηρίζουν ενθέρμως».

    the wise man
    image
    the wise man

    Ματιές από την κλειδαρότρυπα του ΑΔΜΗΕ

    Θεωρητικά, ο ΑΔΜΗΕ είναι ένας οργανισμός που διοικείται «εύκολα».

    Ο βασικός σου μέτοχος (η κινεζική GRID) κάνει επενδύσεις σε δίκτυα και εσύ, ως μάνατζερ, απολαμβάνεις την προμήθεια από την χρήση του δικτύου.

    Όταν όμως το Κράτος διαπιστώνει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν παράλογα υψηλές ακριβώς γιατί ο μάνατζερ δεν φροντίζει να κάνει καλές διασυνδέσεις με τις φθηνές αγορές, όταν στη Μεγαλόπολη η μονάδα ΑΠΕ -των θεωρητικά 800 MW- υπολειτουργεί γιατί εσύ, ως μάνατζερ, δεν φρόντισες την αναβάθμιση του δικτύου, όταν στην Πελοπόννησο οι μονάδες ΑΠΕ παρουσιάζουν προβλήματα, τότε…

    …τότε… μόνο αν το όνομα σου είναι Μανούσος Μανουσάκης μπορείς να διατηρείς ακόμη τη υψηλόμισθη θέση σου και τα πάσης φύσεως προνόμια που απορρέουν από αυτή.

    Ο διορισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ Μανούσος Μανουσάκης επιβιώνει ως CEO του ΑΔΜΗΕ και απολαμβάνει όλα… τα θέλγητρα της εξουσίας του γιατί -όπως λένε οι πληροφορίες- κάποιοι «τον στηρίζουν ενθέρμως».

    Και αναζητώντας τον μίτο της… Αριάδνης για το ποιοι είναι αυτοί οι υποστηρικτές, φτάνουμε μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού…

    Υπάρχουν σχέδια για την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ;

    Την επόμενη Παρασκευή αποχωρούν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι μετοχές του Νεωρίου, της Ναυτεμπορικής και της Euromedica.

    Στο μεταξύ χρονικό διάστημα ωστόσο η ιδιοκτησία της ιστορικής «Ναυτεμπορικής» άλλαξε.

    Οι νέοι ιδιοκτήτες διαθέτουν όχι μόνον την οικονομική επιφάνεια αλλά και το know how για ένα μεγάλο turn around.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του ΧΑ προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τη νέα ιδιοκτησία ώστε να παραμείνει η μετοχή της Ναυτεμπορικής στο ταμπλό.

    Φαίνεται όμως πως η νέα ιδιοκτησία έχει τα δικά της σχέδια που δεν ευνοούνται από την πολύ …δημοσιότητα που επιβάλλεται να έχει μια εισηγμένη.

    Εδώ στη Θεσσαλονίκη ακούγονται πολλά.

    Ο Μελισσανίδης -λένε στα ουζερί της Άνω Πόλης- θέλει να αποκτήσει ένα ακόμη site (οικονομικού και αθλητικού περιεχομένου) , ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο (που προσφάτως σίγησε) και μία …ανοικτή τηλεόραση ώστε όλα μαζί -με την εφημερίδα- να αποτελέσουν ένα νέο όμιλο που θα ασκεί αντιπολίτευση από τα δεξιά στην σημερινή κυβέρνηση…

      Αν οι τράπεζες σταματήσουν τα trading gains

    Στις αγορές του εξωτερικού, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στις κινήσεις της FED και τις προθέσεις της για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    Παράλληλα οι αναλυτές περιμένουν να δουν πόσες τράπεζες στην Αμερική θα επιβιώσουν αν περιορίσουν τα κέρδη από το dealing room όπως τώρα διακηρύσσουν.

    Την ίδια στιγμή οι τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορικών εκτινάσσονται σε νέα ύψη. Όλα αυτά προκαλούν εύλογους προβληματισμούς και πονοκεφάλους…

     Ο ΟΤΕ είναι η αγελάδα, η WIND θα είναι το ελατήριο;

     Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ,αυτή την περίοδο, δεν προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

    Οι Γερμανοί έχουν βολευτεί με την διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ που τους προσφέρει σταθερά έσοδα και μερίσματα και ο ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 λειτουργεί ως μια παραδοσιακή cash cow για την Deutsche Telekom.

    Οι πρωτοβουλίες του Νίκου Σταθόπουλου με την NOVA και το διαρκές φλερτ με την WIND μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε έναν γάμο συμφέροντος κάποτε.

    Στο μεταξύ όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με υψηλές ταχύτητες και οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι τεράστιες.

    Επομένως «λάδι πολύ και τηγανίτες τίποτα» είναι μια φυσιολογική κατάσταση των πραγμάτων…

    Στην Ενέργεια οι Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο και η άνοδος της Mytilineos

    Στην Ισπανία υπάρχει μια εταιρεία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταΪκά πάρκα, η SOLARPACK.

    O τρόπος λειτουργίας και παραγωγής της Solarpack μοιάζει πολύ με αυτόν της ΜΕΤΚΑ ΕGM του Ομίλου Μytilineos.

    Ξαφνικά εμφανίσθηκε ένας Όμιλος ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων ,συνδεδεμένος με την κυβέρνηση της Σουηδίας, η  EQT, και προσέφερε στην Ισπανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Solarpack 1,2 δισεκατομμύρια € ή 26,5€ ανά μετοχή.

    Η τιμή αυτή είναι κατά 45% υψηλότερη από την χθεσινή τιμή της Solarpack στο Ισπανικό Χρηματιστήριο.

    Η προσφορά αντιστοιχεί σε 7 φορές τα αναμενόμενα έσοδα του 2022 και 20 φορές την αξία EV/EBITDA.

    Με απλά λόγια το Equity Fund από τη Σουηδία, η EQT είναι πρόθυμο να πληρώσει 500.000 € ανά τρέχουσα ισχύ MW.

    Το τίμημα αυτό είναι περίπου διπλάσιο από το σημερινό κόστος εγκατάστασης.

    Αυτά βλέπει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και σχεδιάζει νέα deals στην ηλεκτρική ενέργεια.

    O γενικός κανόνας είναι σχετικά απλός:

    Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί κατάλαβαν προς τα που πάει το μέλλον και αγοράζουν σιγά-σιγά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πουλώντας τα βρώμικα περιουσιακά στοιχεία  τους στον τρίτο κόσμο.

    Οι αμυντικές συγχωνεύσεις στον τομέα της Ενέργειας έχουν ήδη ξεκινήσει…

    Βέβαια η χθεσινή σημαντική άνοδος της Mytilineos κατά 2,22% στα 15,63 ευρώ, ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 δεν οφείλεται στις εξελίξεις στην Ισπανία.

    Υπάρχουν εξελίξεις από θεσμικούς επενδυτές, που οφείλονται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές.

    Ο Επιχειρηματίας, ο Γκωγκέν, η Μύκονος και οι γλυκές Μαϊμουδίτσες 

    Ο Διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν, το 1891 αφού τσακώθηκε με τον εμβληματικό ολλανδό ζωγράφο Βαν Γκονγκ  εγκατέλειψε την Ευρώπη, για να ταξιδέψει στην Πολυνησία.

    Λέγεται ότι μετα τον τσακωμό με τον Βαν Γκονγκ ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

    Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκέζας.

    Εκεί πέρασε σχεδόν όλη την υπόλοιπη ζωή του, πραγματοποιώντας μόνο μία μόνον επίσκεψη στην Γαλλία.

    Τα έργα της περιόδου αυτής θεωρούνται ίσως τα καλύτερα δείγματα της εργασίας του και ξεχωρίζουν για τον έντονο συμβολισμό τους και τον πολλές φορές θρησκευτικό χαρακτήρα τους, εμφανώς επηρεασμένα από τον πολιτισμό των ιθαγενών της Πολυνησίας.

    Σε αυτά τα νησιά διαβιούν  και άφθονες μαϊμούδες.

    Τώρα τι σχέση έχει ο Γκωγκέν και οι μαϊμούδες με τον wise man θα σας το εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

    Φίλος μου που ασχολείται με την τέχνη μου είπε για κάποιον επιχειρηματία με mansion στην Μύκονο που έπεσε θύμα απάτης, από σοβαρή αίθουσα τέχνης.

    Ο επιχειρηματίας νόμιζε ότι αγόραζε Γκωγκέν αλλά τελικά αγόρασε μια μικρή γλυκιά «μαϊμουδίτσα».

    Πόσα, αλήθεια, έδωσε κάποιος για τον «μαϊμού» Γκωγκέν;

    Φήμες αναφέρουν ότι το ψεύτικο έργο …ήταν από την εποχή που ο ζωγράφος εγκαταστάθηκε στους Νήσους Μαρκέζας.

    Ο Πωλ Γκωγκέν (γαλλικάEugène Henri Paul GauguinΠαρίσι, 7 Ιουνίου 1848 – Νήσοι Μαρκέζας, 8 Μαΐου 1903) ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταϊμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης.

    Θεωρείται σήμερα ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

    Επίσης για εγκυκλοπεδική και μόνο γνώση, σας ενημερώνω ότι  σήμερα υπάρχουν 264 γνωστά σωζόμενα είδη μαϊμούδων και αντιπροσωπεύουν δύο από τις τρεις ομάδες των σιμιίδων πρωτευόντων.

    …Ε τώρα, μετά την πώληση του πίνακα Μαϊμού, τα γνωστά σωζόμενα είδη μαϊμούδων έγιναν… 265!!!

    Τα παράδοξα της Κλουκίνας – Λάππας

    Τώρα τελευταία οι ειδικοί επι των μέτοχων μου επισημαίνουν την εταιρεία της Κλουκίνας – Λάππας ΚΛΜ 0,68% 1,49.

    Τα πράγματα όπως μου τα μεταφέρουν είναι απλά.

    Η κεφαλαιοποίηση  της εταιρείας είναι μόλις 29 εκατ. ευρώ, αξία που δεν φαίνεται να αποτυπώνει τις προοπτικές της εταιρείας.

    Το παράδοξο πιο είναι.

    Μόνο η αξία των ακινήτων της εταιρείας ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κερασόβου, ιδιοκτησίας της Κλουκίνας -Λάππας (ΚΛΜ) που συνεχίζει την πολύ καλή λειτουργία του, διατηρώντας εξαιρετική διαθεσιμότητα, έχει αξία περίπου 9-10 εκατ. ευρώ.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν το παράδοξο αυτό.

    Δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης ανέρχονται στα 55 εκατ.  ευρώ ενώ η αξία της μόλις στα 29 εκατ. ευρώ.

    Αυτοί που “διαβάζουν” τις αγορές εξηγούν οτι η εταιρεία έχει κρυφές υπεραξίες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.