• Για μια χούφτα ευρώ: To κλέος του Σταύρου Ψυχάρη και οι ερινύες

    Ας πάμε λοιπόν στην οικογένεια Ψυχάρη, στην σύγχρονη Ελλάδα. Έως πριν λίγα χρόνια από τις πλέον ισχυρές στην Ελλάδα. Πλούτος, δύναμη , θηριώδη κότερα και σπίτια, πίνακες ανεκτίμητης αξίας (Πικάσο κλπ) , μπράβοι και πάρτι.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Ψυχάρης και οι Ερινύες 

    Θέλω να γυρίσουμε μερικούς αιώνες πίσω. Έστω για λίγα δευτερόλεπτα.

    Και να μιλήσουμε για την υστεροφημία, το κλέος (δηλαδή η δόξα, η φήμη) και τους αρχαίους Έλληνες.

    Μετά θα σας πω μια ιστορία για τον Σταύρο και τον Παναγιώτη Ψυχάρη. Που είχαν την δόξα και τα πλούτη και τώρα πρόσφατα αποφάσισαν να μην “πληρώσουν καμμιά 20αρια δημοσιογράφους”…

    Σύμφωνα με την συγγραφέα Αθηνά Ν. Μαλαπάνη «Η έννοια του Αρχαίου Έλληνα ήρωα προβάλλεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στο τεράστιο φάσμα της μέχρις στιγμής σωζόμενης Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

    Η θεμελιώδης έννοια που χαρακτηρίζει τον Αρχαίο Έλληνα ήρωα είναι η έννοια του κλέους.

    Ως κλέος, ορίζεται η δόξα, η φήμη που αποκτά όχι μόνο ο ήρωας, αλλά και η οικογένειά του και οι μετέπειτα από αυτόν γενιές χάρη στα ανδραγαθήματά του στο πεδίο της μάχης.

    Η έννοια του κλέους συνδυάζεται με τις συνώνυμες έννοιες της αριστείας και της υστεροφημίας.

    Οι επιτυχίες ενός ήρωα στο πεδίο της μάχης αποτελούσαν την αριστεία του και του εξασφάλιζαν uστεροφημία στις επερχόμενες γενιές ανά τους αιώνες.»

    Σας θυμίζω ακόμα τις Ερινύες.

    Ήταν χθόνιες θεές που κατοικούσαν στον Άδη.

    Καταδίωκαν όσους είχαν διαπράξει ηθικά εγκλήματα και τους τιμωρούσαν με φρικτά βασανιστήρια ή ακόμη και θάνατο.

    Επίσης τιμωρούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής αρμονίας.

    Θεωρούνταν η προσωποποίηση των τύψεων και γι’ αυτό είχαν φρικιαστική εμφάνιση…

    Ως εδώ λοιπόν η Αρχαία Ελλάδα.

    Για μια χούφτα ευρώ…

    Ας πάμε λοιπόν στην οικογένεια Ψυχάρη, στην σύγχρονη Ελλάδα.

    Έως πριν λίγα χρόνια από τις πλέον ισχυρές στην Ελλάδα.

    Πλούτος, δύναμη, θηριώδη κότερα και σπίτια, πίνακες ανεκτίμητης αξίας (Πικάσο κλπ.), μπράβοι και πάρτι.

    Ένας επιχειρηματίας που όσοι ξέρουν να μετράνε (και είναι πολλοί αυτοί) δεν τον έχουν για λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

    Γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η νομική οδός που διάλεξε ο Παναγιώτης Ψυχάρης (γιος του Σταύρου Ψυχάρη) στη δικαστική διαμάχη με πρώην εργαζόμενους, οι οποίοι έχασαν δεδουλευμένα δέκα μηνών, πάνω- κάτω δηλαδή ένα ποσό 200.000 ευρώ, όταν ο ΔΟΛ έπεσε στα βράχια.

    Ο Ψυχάρης, λοιπόν, αντί να καταβάλει το ποσό ή έστω να πληρώσει το πρόστιμο που του είχε οριστεί πρωτόδικα για την μη καταβολή δεδουλευμένων, και να διαφυλάξει έτσι την υστεροφημία του, διάλεξε την πλάγια οδό, να κάνει δηλαδή χρήση νόμου, που αδειάζει τα πινάκια και ξαλαφρώνει τα δικαστήρια από υποθέσεις ήσσονος σημασίας.

    Την Δευτέρα συζητιόταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η έφεση της πλευράς Π. Ψυχάρη στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

    Εκεί οι δικηγόροι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η υπόθεση αποσύρθηκε με βάση τον νόμο 4689/2020, που προβλέπει ότι απαλείφεται το αξιόποινο πράξεων σε υποθέσεις λιγότερο σημαντικές (φανταστείτε πορτοφολάδες ή γείτονες που μπορεί να πιάστηκαν στα χέρια και να έβρισε ο ένας τον άλλο).

    Ας μην ανοίξουμε πάλι την συζήτηση περί νόμιμου και ηθικού…

    Δια της πλαγίας οδού, τελικά, ο Ψυχάρης ξεφεύγει για πάντα, διαλέγει να μείνει στην Ιστορία ως αυτός που «φέσωσε» τους εργαζόμενους -αν και δεν είναι φυσικά ο μόνος-, να χαλάσει το όνομά του.

    Κι αν ο Σταύρος Ψυχάρης, ασθενής εδώ και χρόνια, δεν είχε την ικανότητα και τη διαύγεια να αποφασίσει διαφορετικά, η οικογένειά του και πρωτίστως τα παιδιά του όφειλαν να προστατέψουν το όνομα τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεράστια ιστορία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

    Άρα τα παιδιά του πρέπει να διαλέξουν.

    Την υστεροφημία του πατέρα τους ή τις Ερινύες!!!

    Τα παράδοξα «σύρε κι έλα» της Premia

    Πολύ φιλόδοξα τα σχέδια της εταιρείας Premia, όπως τα περιέγραψε η διοίκησή της και συγκεκριμένα ο CEO, Κώστας Μαρκάζος (εμείς ως καλό λογιστή και ευαίσθητο περί των κοινών άνθρωπο τον γνωρίσαμε) και, κυρίως, ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, ο «Σουηδός» Ηλίας Γεωργιάδης, εμπνευστής του πολύ φιλόδοξου project του 1 δισ. ευρώ.

    Υπήρξε βέβαια μια λεπτομέρεια στη Γενική Συνέλευση… Ή, για να ακριβολογούμε, δύο, που πέρασαν απαρατήρητες. Η τοποθέτηση της κυρίας Ρεβέκκας Πιτσίκα στο διοικητικό συμβούλιο ως μέλος αυτού.

    Η κυρία Πιτσίκα δεν είναι ένα απλό στέλεχος, αλλά συνδέεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αφού συμμετείχε στην «κατασκευή» του Μητρώου Στελεχών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ένα μητρώο που τελικά δεν ολοκληρώθηκε γιατί, κατά πληροφορίες, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.

    Ένας τέτοιος κόκορας ήταν και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μας λένε φίλοι του κόμματος, που ως γνωστόν προαλείφεται για μεταγραφή από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου Καταναλωτή στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Βλέπετε έχει μεγάλο μισθό το ΤΑΙΠΕΔ.

    Τώρα, πώς βρέθηκε ο κ. Σταμπουλίδης να διεκδικεί θέση στο ΤΑΙΠΕΔ, από ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής, είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Ίσως του μητρώου, που κάποιοι λένε ότι φτιάχτηκε για να βολευτούν οι ίδιοι.

    Ξεκίνησε ως Σοσιαλιστής

    Και μια που αναφερθήκαμε στον κ. γενικό γραμματέα καταναλωτή, να πούμε πως ξεκίνησε ως Σοσιαλιστής. Μάλιστα, τοποθετήθηκε το 2011 διευθύνων σύμβουλος στην αγορά καταναλωτή στο Ρέντη (Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.) από το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τη θητεία του στο Μέγα Γύρο στη Νέα Υόρκη, δεν μακροημέρευσε. Ούτε τρίμηνο δεν έκατσε.

    Η δεύτερη λεπτομέρεια 

    Θα κλείσουμε με το μητρώο στελεχών, όπως ξεκινήσαμε. Στην Premia βρέθηκε ένα ακόμα στέλεχος του μητρώου της Νέας Δημοκρατίας και γνώστης των επιχειρήσεων και των deals. Η σχετική αναφορά είναι για τον  Βασίλη Ανδρικόπουλο, ο οποίος ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Κατείχε τη θέση του προϊσταμένου του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και στη συνέχεια επέστρεψε στις αγαπημένες του επιχειρήσεις ως αναπληρωτής CEO στην εταιρεία Καραμολέγκος.

    Απών ο κ. Σπύρος

    Η απουσία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΙΚΑΣ  ερμηνεύεται  ποικιλοτρόπως.

    Η μια προσέγγιση είναι ότι γλίτωσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την αναθέρμανση του σεναρίου της Chipita με την Mondelez. Η δεύτερη ότι έχει  κουραστεί να δίνει απαντήσεις  για κάτι που σέρνεται εδώ και τρία  χρόνια στην αγορά και στα δημοσιογραφικά γραφεία.

    Οι κρουαζιέρες 

    Στον χάρτη της κρουαζιέρας μπαίνει η Θεσσαλονίκη χάρη στη διοίκηση του ΟΛΘ  που προχώρησε  σε συμφωνία για την άφιξη 14  κρουαζιερόπλοιων  για το φετινό καλοκαίρι.

    Από πέρυσι είχε γίνει η σχετική κίνηση, αλλά τα χάλασε όλα ο κορονοϊός.

    Θα είναι η πρώτη φορά που οι Θεσσαλονικείς θα δουν τα γιγάντια πλοία να φθάνουν στην αυλή τους.

    Ο ΟΛΘ δίνει ακόμη διέξοδο στους Θεσσαλονικείς που θέλουν να επισκεφτούν νησιά  των Κυκλάδων με νέες ακτοπλοϊκές γραμμές. Οι ευκαιρίες  διευρύνονται με τις παραδοσιακές σύντομες αποδράσεις προς τις Σποράδες, καθώς από τα μέσα Ιουνίου και  μέχρι στις αρχές Οκτωβρίου θα συνδέεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκιάθο.

    Το ενδιαφέρον στην Quest

    Σήμερα  (26/5)  η διοίκηση  της Quest Συμμετοχών θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

    Αναμένεται θετικό πρόσημο, αφού η πανδημία αύξησε το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ταχυμεταφορές.

    Η χρήση πληρωμών μέσω POS θα εμφανίζει μείωση, καθώς το  λιανεμπόριο παρέμεινε  κλειστό  για μεγάλο διάστημα.

    Το ενδιαφέρον όμως θα στραφεί στην ενημέρωση των αναλυτών, αφού θα τεθεί θέμα για την Cardlink.

    Η διοίκηση έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταιρείες για την Cardlink.

    Δάσκαλε που δίδασκες…

    Η διοίκηση της ΕΧΑΕ και διαχειριστής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρότι θεωρείται ο φάρος της διαφάνειας για τις άλλες  εισηγμένες, δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΕΧΑΕ τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας όπως προβλέπει ο νόμος  4706 /2020 περί εταιρικής  διακυβέρνησης.

    Ούτε με τη ΔΕΗ

    Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Χρήστος Καλογρίτσας με τα μπλεξίματα που του έχει προκαλέσει αφενός η αριστερή φιλοδοξία του, αφετέρου ο σύντροφος Νίκος Παππάς, ο τότε αρμόδιος υπουργός για τα μέσα ενημέρωσης, που προσπαθούσε να δημιουργήσει ΣΥΡΙΖΟ-media.

    Εκείνο που δεν είναι γνωστό όμως είναι ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας προσπαθούσε να πάρει δουλειές από τη ΔΕΗ, από τον σύντροφο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, καθώς εκπροσωπούσε μία κινέζικη εταιρεία. Αλλά τη δουλειά η ΔΕΗ την έδωσε στην Αβαξ [metoxew metoxi=ΑΒΑΞ] .

    Και από εκεί χαμένος ο κ. Χρήστος.

    Παζάρια

    Τα funds που είδαν το «χρώμα του χρήματος» από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγουν πανιά και για την επικείμενη αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Δεν κινούνται τυχαία αλλά πρόκειται  για  ένα  προσωπικό  αρκετά  διαβασμένο.

    Όταν  η μελέτη δε φτάνει για να αποφασίσουν, ζητούν και συναντήσεις με τους αρμόδιους για να αποκρυσταλλώσουν την τελική τους άποψη.

    Το στοίχημα  είναι  σε ποια  τιμή θα γίνει  η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Χθες η τιμή της μετοχής άντεξε και παρά το στραβό κλίμα κινήθηκε σε ένα στενό εύρος από 0,9966 έως 1,0275 ευρώ με κλείσιμο στο 1,01 ευρώ. Αν μείνει στα τρέχοντα επίπεδα τότε η τιμή διάθεσης δεν θα μπορεί να είναι στο 1 ευρώ, όπως επιθυμεί η διοίκηση.

    Με κρατική βούλα η στήριξη στην Energean

    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4801 για την κάνναβη.

    Μαζί με τις σχετικές προβλέψεις για την διευκόλυνση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης πέρασε και το άρθρο για την κρατική στήριξη σε μία άλλη εταιρεία, την Energean Oil μέσω της παροχής κρατικής εγγύησης σε ποσοστό 90% δανείου ύψους 90,5 εκατ. ευρώ.

    Το δάνειο η εταιρεία θα το πάρει από τις εμπορικές τράπεζες.

    Επίσης η εγγύηση καλύπτει και ομολογιακό δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.