• Οικονομία

    Ποια είναι η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά την παραίτηση Τζόνσον

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον

    Μπόρις Τζόνσον


    Μπορεί οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς να ήταν θετικές, όμως η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον αφήνει στον «αέρα» πολλά οικονομικά ζητήματα, με τη Βρετανία να πρέπει να «τρέξει» να τα λύσει πριν την προλάβει η ύφεση.

    Ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, ο κίνδυνος της ύφεσης καραδοκεί και οι εργασίες για το Brexit «παγώνουν», καθώς η διαδικασία για την αντικατάστασή του μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

    Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, σημειώνει το Reuters, με τη στερλίνα παρά το ράλι που κατέγραψε αμέσως μετά τις διαρροές για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, να βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών και την Τράπεζα της Αγγλίας να συζητάει για νέα αύξηση επιτοκίων.

    Ο Kallum Pickering, αναλυτής της Berenberg, είπε ότι η βρετανική οικονομία θα ωφεληθεί εάν ο Τζόνσον αντικατασταθεί από «ένα πιο επιμελές και σοβαρό άτομο».

    Αναλυτές της Citi, όμως, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι ότι οι διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος των Συντηρητικών μπορούν να ενωθούν προς μία σαφή στρατηγική.

    Υψηλός πληθωρισμός

    Η Βρετανία νιώθει την πίεση του πληθωρισμού εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το ποσοστό να έχει σκαρφαλώσει στο 9,1% και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιπλέον άνοδο ακόμα και στο 11%.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει από τον Απρίλιο ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει τον πιο επίμονο πληθωρισμό, καθώς θα παρουσιάσει την πιο αργή ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία μέσα στο 2023.

    Στις πληθωριστικές πιέσεις προστέθηκε η πτώση της στερλίνας και ο διάδοχος του Τζόνσον έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να ρίξει τις τιμές και τα τρόφιμα.

    Χρέος άνω των 2 τρις

    Ο διάδοχος του Τζόνσον έχει να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για τους φόρους, τις δαπάνες καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσει ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο ύφεσης.

    Λίγο μετά την παραίτησή του ο Rishi Sunak, από τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών, είχε αναφέρει ότι διαφώνησε με την πολιτική του Johnson, ο οποίος πίεζε για περισσότερες φορολογικές περικοπές.

    Ο Sunak ήθελε να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της Βρετανίας, το οποίο έχει εκτιναχθεί πάνω από 2 τρις λίρες, κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Αναλυτές της Citi, δήλωσαν ότι αναμένουν σε περίπτωση που ο διάδοχος είναι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel ή η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε περικοπές φόρων, απ’ ότι ο Sunak ή o Sahid Javid, οι οποίοι αναμένεται να είναι πιο προσεκτικοί.

    Η βρετανική Υπηρεσία Εποπτείας του Προϋπολογισμού δήλωσε την Πέμπτη ότι το χρέος θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί στο  320% του ΑΕΠ σε 50 χρόνια εάν οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν αυστηροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική.

    Εμπορικές συμφωνίες λόγω Brexit

    Περισσότερα από έξι χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαφωνούν λόγω της επιμονής του Τζόνσον να ξαναγράψει τους κανόνες – τους οποίους συμφώνησε το 2019 – για το εμπόριο που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Η πιθανότητα βελτιωμένων σχέσεων με την ΕΕ υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού έχει ωθήσει ορισμένους οικονομολόγους να προβούν σε ισχυρότερες βρετανικές εξαγωγές και επενδύσεις, αν και τυχόν αλλαγές στη συνολική εμπορική σχέση είναι πιθανό να είναι περιορισμένες.

    Επιπλέον, μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων, βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, η οποία έχει υποστηρίξει δημόσια τη μαχητική στάση του Τζόνσον απέναντι στην ΕΕ.

    Νέα αύξηση επιτοκίων

    Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αύξησε τα επιτόκια πέντε φορές από τον Δεκέμβριο.

    Πρόκειται για την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων της τα τελευταία 25 χρόνια, και έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να τα αυξάνει, πιθανώς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.

    Ωστόσο ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης έχει οδηγήσει σε πιο «μετριοπαθή» στοιχήματα από την πλευρά των επενδυτών, για μία ακόμα επιθετική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλάους Ρέγκλινγκ: Οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα φέρουν νέα κρίση

    Πρακτικά FED: Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού – Εξετάζεται ακόμα πιο αυστηρή πολιτική



    ΣΧΟΛΙΑ