• NewsRoomNewsRoom

    Αφιέρωμα New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ

    Με δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που έχει αναλάβει για το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, του Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, και της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της ΕΚΤ, δόθηκε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέγα θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Οι δηλώσεις αυτές είναι άκρως σημαντικές, αφού, ήδη, σε πολλές χώρες ασκούνται πιέσεις, με πρόσχημα την πανδημία της COVID-19 και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει, προκειμένου να ανασταλούν ακόμα και αποφασισμένα μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.

    Η Άγκελα Μέρκελ, στις προγραμματικές της δηλώσεις κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τους στόχους που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 50-55% σε σύγκριση με το 1990 και ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 «πρέπει να γίνει νομικά δεσμευτικός».

    Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επανεξετάζοντας τις επιχειρηματικές κατευθύνσεις στις οποίες εμπλέκεται η τράπεζα και δίνοντας έμφαση στην αγορά των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων». Μάλιστα συνόδευσε τις δηλώσεις της με μια προσωπική αναφορά από αυτές που η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ δεν συνηθίζει. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω παιδιά, έχω εγγόνια, δεν θέλω να αντικρίζω αυτά τα όμορφα μάτια και να ρωτούν εμένα και άλλους τι κάνατε».

    Ο Φράνς Τίμερμανς, από κοινού με τους υπουργούς Περιβάλλοντος του Καναδά και της Κίνας, έστειλε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού θα συμβαδίζει με τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και ανθεκτικές στο κλίμα.

    Ποια είναι, όμως, τα μέτρα που έχει αναλάβει η ΕΕ;

    «Πράσινο» το 25% της χρηματοδότησης

    Η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα ότι το 25% του συνόλου της χρηματοδότησης για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του νέου κορονοϊού προορίζεται για δράσεις για το κλίμα. Πράγμα που σημαίνει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 150 θα διατεθούν στο πλαίσιο των αρχών του New Green Deal.

    Αν και ακόμα το σχέδιο ανάκαμψης δεν έχει πάρει την τελική του μορφή μια και θα περάσει από την κρίση όλων των κρατών μελών, η προώθηση του 25% της χρηματοδότησης σε έργα πράσινης λογικής δεν φαίνεται να απειλείται.

    Η Κομισιόν εκτιμά ότι πρέπει άμεσα από το πακέτο ανάκαμψης να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση κονδυλίων, σε συνεργασία πάντα με ιδιωτικές επενδύσεις, σε τεχνολογίες που συμβάλλουν σε τουλάχιστον έναν από τους έξι προκαθορισμένους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό σημαίνει, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί από τα κράτη μέλη, ότι θα πρέπει να αποκλειστούν σε πρώτη φάση από τις χρηματοδοτήσεις τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια, τα οποία φαίνεται ότι υπονομεύουν και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους, όπως η πρόληψη και ο έλεγχος της ρύπανσης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν, μετά την παρουσίαση της πρότασης για το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων, εξηγούσαν ότι στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας να γίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση η οποία θα είναι πράσινη, ψηφιακή και περισσότερο ανθεκτική.

    Οι αποφάσεις της ΕΕ για το κλίμα

    Η ΕΕ είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας των Παρισίων για την  κλιματική αλλαγή, που στόχο έχει τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σημαντικά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου με προοπτική να καταβληθούν προσπάθειες για να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό.

    Οι χώρες της ΕΕ έχουν εγκρίνει αυτόν το στόχο που στο τελικό του στάδιο προβλέπει την επίτευξη της λεγόμενης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην παγκόσμια σύνοδο στο Παρίσι.

    Η κλιματική ουδετερότητα ή ουδετερότητα του άνθρακα (μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) θα επιτευχθεί με μέτρα που θα λαμβάνονται σταδιακά και θα προβλέπουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα:

    Μεταξύ του 1990 και του 2018 μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 23%, ενώ η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 61%. Χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με τη συνεισφορά όλων των τομέων, καθώς οι υφιστάμενες πολιτικές αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 60% μέχρι το 2050, και άρα χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα.

    2020-2030: Το 2014 καθορίστηκε το πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030, με μια ακόμη πιο φιλόδοξη δέσμη στόχων για την περίοδο 2021-2030. Βάσει των στόχων αυτών, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτικές και στόχους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας της οικονομίας και του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ

    2030-2050: Το 2019 οι ηγέτες της ΕΕ καθόρισαν τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050.  Στόχος της ΕΕ είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

    Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

    Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (New Green Deal) έχει ως πρώτη επιδίωξη της ΕΕ να κατοχυρώσει νομοθετικά το στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 μέσα από την ψήφιση ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα. Παράλληλα,  παρέχει ένα οδικό χάρτη  με δράσεις που θα ενισχύσουν την αποδοτική χρήση των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, θα αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα και θα μειώσουν τη ρύπανση. Περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μια μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο προσανατολισμός που έχει επιλεγεί είναι ο εξής:

    -Επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες

    -Στήριξη της καινοτομίας στον βιομηχανικό τομέα

    -Ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικής και   δημόσιας μεταφοράς

    -Απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές

    -Διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

    -Συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων

    Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr