• Top Stories

    Θρηνεί το Παρίσι: Ποια είναι η Notre Dame, το εμβληματικό γοτθικό μνημείο

    • NewsRoom


    Παγκόσμια θλίψη έχει σκορπίσει η μεγάλη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων, ή αλλιώς Notre Dame, από φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη και το κωδωνοστάσιο του εμβληματικού ναού στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες κατάφερε να σώσει την τοιχοποιία του ναού και να δώσει ελπίδα ότι το μνημείο θα ξαναζωντανέψει, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

    Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι του Παρισιού αντίκρισαν μια αποκαρδιωτική εικόνα πρωτοφανούς καταστροφής ενός από τα σύμβολα της πόλης τους, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονταν 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Εικόνα πριν από την καταστροφή

    Η Notre Dame είναι ο μητροπολιτικός ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού. Αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Ιιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ’ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ’ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

    Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η πύλη με τον τεράστιο ρόδακα από πάνω και τις δύο πλαϊνές πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μέτρων, καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρώ. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι από όλα αυτά έχει διασωθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

    Σπουδαία είναι και τα γκαργκόιλς που κοσμούν τον ναό, τα αρχιτεκτονικά αυτά στοιχεία που έχουν την μορφή μυθικών ζώων και αποσκοπούν στο να απομακρύνουν τα νερά των βροχών από την φέρουσα τοιχοποιία ώστε να προστατεύεται το οικοδόμημα από την υγρασία και την διάβρωση (σαν τις υδρορροές).

    Τα περίφημα γκαργκόιλς

    Στην Notre Dame στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης στις 2 Δεκεμβρίου 1804. 

    Ο ναός είναι το κέντρο δράσης στο ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα τους Βίκτορος Ουγκώ.

    Η Notre Dame προστατευμένη με σακιά άμμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το σκίτσο που έγινε viral: Tο κλάμα του Κουασιμόδου αγκαλιά με την Παναγία των Παρισίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαρισμένος ο πλανήτης από την τρομακτική καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων (εικόνες & video)

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής από τη «Notre Dame» όλης της Ευρώπης (εικόνες και video)



    ΣΧΟΛΙΑ