• Άρθρα

    The wise man: Οι νέες business Λασκαρίδη, Δασκαλαντωνάκη και Κάτσου. Tα καλά νέα για το Φυσικό Αέριο

    • The Wiseman
    Πάνος Λασκαρίδης

    Πάνος Λασκαρίδης. Εφοπλιστής


    Μπορεί το Appolo να κοντράρει Λασκαρίδη και Δασκαλαντωνάκη; 

    Μεγάλοι παίκτες της της εγχώριας και διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας όπως ο Πάνος Λασκαρίδης διεκδικούν το Capsis στη Ρόδο, από την EUROBANK, η οποία το έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για μια επένδυση που θα κινηθεί συνολικά (μαζί με το κόστος κτήσης) στα 50 εκατ. ευρώ από τους ξενοδόχους Πάνο Λασκαρίδη και Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, καθώς και από τον γνωστό Ελληνοκαναδό businessman Πίτερ Ηλιόπουλο.  Πηγές της στήλης έλεγαν χθες το βράδυ ότι ίσως και να ενδιαφερθεί και το fund Apollo Group ( ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική) αν και είναι μάλλον απίθανο.

    H Pharmathen επενδύει 15 εκ ευρώ

    Βασίλης Κάτσος. Πρόεδρος Pharmathen
    Βασίλης Κάτσος. Πρόεδρος Pharmathen

    Το 2017 φαίνεται ότι θα είναι ένα καλό έτος για τη φαρμακοβιομηχανία Pharmaten  καθώς η διοίκηση της εκτιμά ότι θα επενδύσει περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας στις Σάπες της Ροδόπης και αποτελούν συνέχεια του περσινού  πακέτου των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στο κομμάτι των ενέσιμων φαρμάκων με την τεχνολογία της παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI -Long Acting Injectable).

    Υπενθυμίζεται ότι σημαντικό ποσοστό των μετοχών της μεγάλης εταιρίας είχε πουληθεί προ ετών στην BC  Partners.  Η εταιρία των αδελφών Βασίλη και Νέλλης Κάτσου,  είναι μία από τις  ελληνικές εταιρείες που επανεπενδύουν συνεχώς τα κέρδη τους.

    the wise man
    the wise man

    Πολιτική η χθεσινή ομιλία Στουρνάρα 

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ

    H χθεσινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην παρουσίαση του βιβλίου «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» (των Π. Καζάκου, Π. Λιαργκόβα και Σ. Ρεπούση), στη Βουλή ήταν πολιτική. Και, όπως πάντα, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Απομονώσαμε ορισμένα σημεία από την ομιλία Στουρνάρα και σας τα παραθέτουμε:

    – Η συσσώρευση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς συγκυρίας, αλλά σύμπτωμα διαχρονικών προβλημάτων δημοσιονομικής διαχείρισης και χαμηλής ανταγωνιστικότητας, τα οποία η συγκυρία έφερε στο προσκήνιο.

    – Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ προσέφερε μια ιστορική ευκαιρία, προκειμένου οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπιστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά δυστυχώς παρέμεινε αναξιοποίητη. Η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού. Τη δεκαετία 2000-2009, οι ετήσιες δαπάνες τόκων ήταν κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 2,4% του ΑΕΠ σε σχέση με το 1999. Αυτό αντιπροσωπεύει δημοσιονομικό χώρο αντίστοιχο με περισσότερο από ‘ενάμιση ΕΝΦΙΑ’ κατ’ έτος.

    – Αντί όμως η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος να λειτουργήσει ως σημείο αφετηρίας για τη διασφάλιση μιας στέρεας δημοσιονομικής και μακροοικονομικής βάσης, αντιμετωπίστηκε ως νήμα τερματισμού της δημοσιονομικής προσαρμογής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενταξιακής μας πορείας.

    – Η εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες τόκων την περίοδο 2000-2009 υπερκαλύφθηκε πολλαπλάσια από σημαντική αύξηση των πρωτογενών δαπανών (κατά +9,5% του ΑΕΠ), κυρίως σε συντάξεις, μισθούς και προσλήψεις.

    Παράλληλα, επιδεινώθηκε η διαχρονική υστέρηση των φορολογικών εσόδων (κατά -1,9% του ΑΕΠ), αντανακλώντας εν μέρει το διαχρονικό φαινόμενο της παραοικονομίας και των δομικών αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

    – Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, υπήρξε ένας συνδυασμός πολύ υψηλών «διδύμων» ελλειμμάτων, δηλαδή δημοσιονομικού ελλείμματος και ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της τάξης του 15% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος πλησίαζε ήδη το 127% του ΑΕΠ.

    Η συνέχεια είναι γνωστή….μνημόνια

    Ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου από μετόχους του ΤΤ – Ποιο γνωστό δικηγορικό γραφείο έχει αναλάβει την υπόθεση

    «Χορός» ομαδικών αγωγών από μετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες μιας ζωής ξεκινά να κατατίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/02/2016. Την κατάθεση των αγωγών έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο «Kyros Law Offices» του δικηγόρου Γιάννη Κυριακόπουλου ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν με επιτυχία αρκετές υποθέσεις.

    Οι μέτοχοι στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου και της ΤτΕ καταγγέλλοντας μία σειρά από μεθοδεύσεις και παράνομες ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ΤΤ και την απορρόφησή του από τη Eurobank. Όπως υποστηρίζουν κομβικό σημείο στην όλη ιστορία ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή του ΤΤ το Φεβρουάριο του 2012 στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων μέσω του PSI ή αλλιώς το «κούρεμά» τους.

    Η συμμετοχή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί το ΤΤ να υποστεί αναγκαστική μείωση τη αξίας του χαρτοφυλακίου των  ομολόγων του. Όντας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, το ΤΤ είχε επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι μικρομέτοχοι του ΤΤ ανέρχονται σε 72.000, οι οποίοι κατείχαν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μετόχων, το ΤΤ ήταν η πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη, ενώ διέθετε και το υγιέστερο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βρισκόταν στο 65% όταν σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες κυμαινόταν από 135 – 156%, ενώ οι επισφάλειές του ανέρχονταν σε μόλις 10% όταν ο μέσος τραπεζικός δείκτης των υπολοίπων τραπεζών άγγιζε το 20%.

    Φυσικό αέριο: Πάνω από 700.000 πελάτες σε Αττική, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Και να τελικά που μέσα στην κρίση υπάρχει και κάτι ευχάριστο. Τι είναι αυτό; Οι πωλήσεις φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τόσο η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής όσο και η εταιρεία Αέριο Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας αριθμού κοντά  στους 700.000 πελάτες όλων των ειδών. Οικιακούς, επαγγελματίες, βιομηχανικούς, σχολεία, δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις κτλ.

    Όπως και να το κάνουμε το φυσικό αέριο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας τόσο σε σχέση με το πετρέλαιο όσο και σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα η εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να φτάσει ακόμη και το 40% ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και το 70%.

    Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι γενικά η πολιτεία έκανε ένα δωράκι προς το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο με αποτέλεσμα οι τιμές του να αυξηθούν αντί να μειωθούν.

    the wise man
    the wise man

    Ο Πιτσιόρλας και οι σχέσεις με τους Κινέζους

    Στέργιος Πιτσιόρλας 60 ετών -Υφυπουργός Ανάπτυξης
    Στέργιος Πιτσιόρλας 60 ετών -Υφυπουργός Ανάπτυξης

    Πολύ καλές σχέσεις με τον κινεζικό παράγοντα λέγεται ότι έχει ο Στέργιος Πιτσιόρλας από την εποχή που ήταν πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ και χειρίστηκε την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της Cosco.

    Μάλιστα άνθρωπος που γνωρίζει αρκετά καλά τα των επενδυτικών, έλεγε χαρακτηριστικά ότι ουσιαστικά ο κ. Πιστιόρλας είναι αυτός ο οποίος χειρίζεται άτυπα τα επενδυτικά θέματα των κινέζων στη χώρα μας, ενώ διατηρεί πολύ καλή φιλική σχέση και με τον κινέζο πρέσβη.

    Ο ίδιος άνθρωπος έλεγε επίσης πως ο κ. Πιτσιόρλας απολαμβάνει σε όλο αυτό την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

    Κουίζ: Ποιος εφοπλιστής με παράδοση αρκετών χρόνων στη ναυτιλία και από πολύ γνωστή οικογένεια, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αφρική και προσλαμβάνει κόσμο με σχετικά καλές απολαβές εν μέσω κρίσης;

    illustrate the wise manΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Κεχριμπάρης: Αν θέλουμε προκοπή πρέπει να δουλέψουμε. Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας τέλος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Ρέστης: Το deal των 25 εκατ. δολ. με δύο τάνκερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το κορυφαίο αυτοκίνητο σε πωλήσεις στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ