• What's happening

    Μεταναστευτικό: Νέα διορία για την Ελλάδα από Κομισιόν

    • Contributor


    Πρόταση που αφορά το μεταναστευτικό και το χειρισμό του από την Ελλάδα κατέθεσε η Κομισιόν, τονίζοντας την ανάγκη να λήξει η εξαετής απαλλαγή της χώρας μας από τους «κανόνες του Δουβλίνου» και να συνεχιστεί κανονικά η υποδοχή αιτούντων ασύλου από το Μάρτιο του επόμενου έτους.

    Βάσει συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, τα κράτη-μέλη που αποτελούν πρώτο σημείο εισόδου για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διπλή υποχρέωση: να επεξεργαστούν την αίτησή τους, αλλά και να τους δεχτούν πίσω, σε περίπτωση που βρεθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς ειδική άδεια. Το 2011, όμως, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στις Ελληνικές εγκαταστάσεις για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες, οπότε και οι μεταφορές από άλλες χώρες της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ανεστάλησαν.

    Αυτό το ζήτημα ανοίγει πάλι, λοιπόν, στις Βρυξέλλες, με 17σέλιδη πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία “πρέπει να συνεχιστεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα”.

    Η προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης για το μεταναστευτικό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση των ελέγχων σε πολλά από τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. που αυξήθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης, προκαλώντας την προσωρινή αναστολή της ζώνης Σένγκεν. Οι χώρες που επέβαλαν εκ νέου συνοριακούς ελέγχους, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία, είναι πιθανό να τους αφαιρέσουν μόνο αν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τους αιτούντες άσυλο πίσω στη χώρα εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η κίνηση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά μιας και στο έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται πως “όσον αφορά την ποιότητα, πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων”. Τονίζεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου, όπου τα κέντρα υποδοχής “δεν είναι μόνο υπερπλήρη, αλλά έχουν και κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής”.

    Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ
    Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ

    Τουλάχιστον, αναγνωρίζεται πως ο γενικός συντονισμός και η οργάνωση της υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής, οπότε η εξαίρεση στην περίπτωση των «ευάλωτων αιτούντων», όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι,  δεν θα επηρεαστεί από την πρόταση της Κομισιόν και θα εξακολουθεί να υφίσταται.

    Σύγχρονο "Νταχάου" είχε χαρακτηρίσει ο ΈλΛηνας Υπ. Εσωτερικών το camp της Ειδομένης.
    Σύγχρονο “Νταχάου” είχε χαρακτηρίσει ο Έλληνας Υπ. Εσωτερικών το camp της Ειδομένης.

    Παράλληλα, στις Βρυξέλλες παρουσιάζονται σχέδια βοήθειας της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, ώστε να αποσυμφορυθούν τα νησιά. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και αίτημα προς τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης και να λάβουν τουλάχιστον 2.000 μετανάστες από την Ελλάδα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Εάν πράγματι συμβεί αυτό, θα επιτευχθεί ο διπλάσιος αριθμός μετεγκαταστάσεων από το Νοέμβριο.

    Τέλος, έχει συμφωνηθεί σχέδιο δράσης για να επιταχυνθούν οι ήδη πολύ αργοί ρυθμοί των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και Τουρκίας.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πιο προκλητικοί από ποτέ: «Θα υψώσω στα νησιά την τουρκική σημαία και θα στείλω την ελληνική πίσω με κούριερ» 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να τι κάνουν Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Προσφέρουν φορολογικούς παραδείσους σε πολυεθνικές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Brexit: Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50



    ΣΧΟΛΙΑ