• Top Stories

    ΚΕΔΕ: «Ο Μουζάλας υπεύθυνος για τους θανάτους στη Μόρια – Μονόδρομος η παραίτησή του»

    Μουζάλας

    Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής


    Την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έπειτα από όσα δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

    Η ΚΕΔΕ θεωρεί πλέον «μονόδρομο» την παραίτηση του κ. Μουζάλα, «για να μην θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς πρόσφυγες», προσθέτοντας ότι «μόνον αγανάκτηση προκαλεί η δήλωση ότι για τους θανάτους των προσφύγων στη Μόρια ευθύνονται στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξενοδόχοι».

    Επίσης, η ΚΕΔΕ κατηγορεί τον κ. Μουζάλα ότι «δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η χώρα μας έκθετη. Δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος, παρέδωσε κρίσιμες αρμοδιότητες και ευθύνες του Κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού στις Μ.Κ.Ο., τις οποίες μετέτρεψε σε μηχανισμούς πρόσληψης προσωπικού στην κομματική του πελατεία, επέτρεψε να στηθεί με αφορμή την ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού ένα πάρτυ συμφερόντων (από τη σίτιση των προσφύγων μέχρι και τη στέγαση τους) με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως κατήγγειλαν στη Βουλή ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεδίωξε να υπάρξει μια ειλικρινής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.»

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουζάλας παρουσίασε ως αποκλειστικού υπεύθυνους σε στελέχη των ΟΤΑ και τους ξενοδόχους -οι οποίοι, όπως είπε, «ανήκουν σε άλλο κόμμα»– για τους τρεις θανάτους στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη «βαθιά θλίψη» του.

    «Αυτά τα τρία περιστατικά οφείλονται στις κακές συνθήκες που από τον περασμένο Σεπτέμβριο προσπαθούμε να διορθώσουμε αλλά σημαντικοί παράγοντες των ΟΤΑ, μέλη της ΝΔ, δεν μας άφησαν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου.

    Ο ίδιος επέμεινε στη δήλωση ότι οι θάνατοι «μας έκαναν σοφότερους» καθώς όπως είπε «λύγισαν οι ξενοδόχοι και παραχώρησαν δωμάτια» και πως «υποχώρησαν οι ξενοδόχοι που ανήκουν σε άλλο κόμμα. Γίναμε σοφότεροι γιατί άνθρωποι υποχώρησαν σε καλύτερες θέσεις».

    Αναφορικά με τα κονδύλια είπε πως υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Επισήμανε ωστόσο ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει ή να ελέγξει τα ποσά που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραδοχή Μουζάλα: «Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα αποφάσισαν οι 28 για το μεταναστευτικό – Το τελικό κείμενο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόσφυγες: Η Τασία έλεγε κάπου λιάζονται. Τώρα με Μουζάλα ξεπαγιάζουν



    ΣΧΟΛΙΑ