• Top Stories

    Ζωντανός ο ηγέτης του ISIS Αλ-Μπαγκντάντι λένε οι Κούρδοι

    ISIS


    Ο πιο υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος των υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι είναι κατά 99% βέβαιος ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός και βρίσκεται σε μια περιοχή νότια της Ράκας στη Συρία, παρά τη φημολογία ότι έχει σκοτωθεί.

    «Ο Μπαγκντάντι είναι σίγουρα ζωντανός. Δεν είναι νεκρός. Έχουμε πληροφορίες ότι είναι ζωντανός. Πιστεύουμε ότι κατά 99% είναι ζωντανός», δήλωσε ο Λαχούρ Ταλαμπανί στο Reuters.

    «Μην ξεχνάτε ότι οι ρίζες του είναι πίσω στις ημέρες της αλ Κάιντα στο Ιράκ. Κρυβόταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Γνωρίζει τι κάνει», πρόσθεσε.

    Μετά την εμφάνισή του στη Μοσούλη το 2014 από όπου κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους και ανακήρυξε τον εαυτό του ηγέτη όλων των μουσουλμάνων, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για τον θάνατο ή τον τραυματισμό του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

    Αφού ηγήθηκε της προέλασης των μαχητών του στη βόρειο Ιράκ, ο αλ Μπαγκντάντι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αυτάρκες σύγχρονο χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ήλεγχε το ΙΚ.

    Τώρα κρύβεται, όμως εξακολουθεί να είναι ένας πανούργος εχθρός, επεσήμανε ο Ταλαμπανί. «Δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Διαθέτει εμπειρία χρόνων στο να κρύβεται και να διαφεύγει των υπηρεσιών ασφαλείας», πρόσθεσε.

    «Η περιοχή που ελέγχουν τώρα, ακόμη και αυτή την ημέρα, είναι μια πολύ σκληρή περιοχή. Ακόμη δεν έχει έρθει το τέλος του ΙΚ. Αν και έχουν χάσει σχεδόν όλη τη Μοσούλη και βρίσκονται κοντά στο να χάσουν και τη Ράκα», εκτίμησε ο Κούρδος αξιωματούχος.

    Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τερμάτισαν την τριετή κυριαρχία του ΙΚ στη Μοσούλη, ενώ η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση και στη Ράκα της Συρίας.

    Πλέον, σύμφωνα με τον Ταλαμπανί, το ΙΚ αλλάζει στρατηγική, παρά το πεσμένο ηθικό των μαχητών του, και εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να εξαλειφθεί η οργάνωση, καθώς θα κρυφτεί στα βουνά και στις ερήμους για να εξαπολύσει αντάρτικο και επιθέσεις αυτοκτονίας.

    «Πιστεύω ότι προετοιμάζονται για έναν διαφορετικό τρόπο μάχης. Οι μέρες που έρχονται θα είναι πιο σκληρές από όσο εκτιμούν οι άνθρωποι. Η αλ Κάιντα υπό την επήρεια στεροειδών», σχολίασε. «Είδαμε γιατί είναι πιο έξυπνοι. Η αλ Κάιντα δεν έλεγξε ποτέ εδάφη», εξήγησε.

    Μετά τις διάφορες αναφορές σχετικά με τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι δημιουργήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον αντικαταστάτη του. Ιρακινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας που υπηρέτησαν υπό τον Σαντάμ Χουσέιν θεωρούνται από αναλυτές καταλυτικής σημασίας για τη δημιουργία του δικτύου τρόμου του ΙΚ.

    Ο Ταλαμπανί επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοι από τους συμβούλους του αλ Μπαγκννάντι είναι ζωντανοί, όμως πιστεύει ότι τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας του ΙΚ βρίσκονται στη Συρία, νότια της Ράκας.

    Μια νεότερη γενιά πρώην συμμάχων του Σαντάμ αναμένεται τώρα να αναλάβει θέσεις κλειδιά. «Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν στη σειρά. Η νεότερη γενιά είναι πάντα πιο επικίνδυνη», σχολίασε.

    Πηγή: thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ