• Top Stories

    Π. Βουρλούμης στη δίκη Siemens: «Δεν ερεύνησα δωροδοκίες στον ΟΤΕ… Είχα σοβαρότερα θέματα!»

    Παναγής Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος ΟΤΕ

    Παναγής Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος ΟΤΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Μια… παρωνυχίδα ήταν για τον πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη οι δωροδοκίες στον Οργανισμό που διοικούσε γι’ αυτό και δεν τις ερεύνησε αφού είχε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί!

    Αυτό υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ, καταθέτοντας ως πρώτος μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη για μίζες της Siemens στη σύμβαση προμήθειας ψηφιακών κέντρων του Οργανισμού.

    Ο κ.Βουρλούμης υποστήριξε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, πως την εποχή που ήταν στη διοίκηση του ΟΤΕ, υπήρχαν δωροδοκίες από τη γερμανική εταιρεία, εκείνος όμως, δεν θεώρησε το θέμα και πολύ σοβαρό και αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλα, πιο σημαντικά θέματα.

    Είναι ενδεικτικές οι ερωτήσεις που δέχθηκε από την έδρα:

    Εισαγγελέας : Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;

    Μάρτυρας : Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα απο έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό.

    Εισαγγελέας : Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.

    Μάρτυρας : Ναι, εικάζω.

    Εισαγγελέας : Πώς το εννοείτε;

    Μάρτυρας : Το εννοώ όταν μια εταιρεία θέλει να πουλήσει, πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.

    Σύνεδρος : Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;

    Μάρτυρας : Δεν έκανα καμία έρευνα

    Σύνεδρος : Για ποιο λόγο; Δε θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε τη σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.

    Μάρτυρας : Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω. Αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.

    Εκεί, στη Γερμανία, ο κ. Βουρλούμης υποστήριξε πως έμαθε για τους χρηματισμούς της Siemens:

    “Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει οτι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σίκατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens, τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε ότι εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί.”.

    Πρόεδρος : Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;

    Μάρτυρας : Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο οτι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.

    Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζονται 61 κατηγορούμενοι, οι οποίοι στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, αρνήθηκαν (οι περισσότεροι δια των συνηγόρων τους καθώς απουσίαζαν από το δικαστήριο) τις κατηγορίες για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του Θόδωρου Τσουκάτου ανέφερε για το 1 εκ μάρκα που κατηγορείται ότι πήρε από το γερμανικό κολοσσό : “Το πραγματικό γεγονός το έχει δεχθεί ο κ.Τσουκάτος. Δεν δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, δεν γνώριζε τίποτα για την προέλευση των χρημάτων”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου – Άγνωστο πότε θα βγει από τη φυλακή!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ! Ολόκληρη η κυνική ομολογία του παιδοκτόνου: Σκότωσε την κόρη του, την πέταξε στα σκουπίδια και πήγε για ύπνο!



    ΣΧΟΛΙΑ