• Top Stories

    Την παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητά και ο Ματέο Ρέντσι: «Αντί να σιωπά, λέει ηλίθια αστεία»

    Ματέο Ρέντσι


    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θεωρεί πως οι χώρες της νότιας Ευρώπης ξόδεψαν σε «ποτά και γυναίκες» τα Ευρωπαϊκά χρήματα. Μετά τις αντιδράσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, σειρά πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ζήτα την παραίτηση του Ολλανδού πολιτικού.

    «Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει.  Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να πει ηλίθια αστεία – δεν βρίσκω καλύτερες λέξεις να χρησιμοποιήσω – ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι σαν Dijsselbloem, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζουν τον ρόλο που έχουν. Καλύτερα να παραιτηθεί, για το καλό του ίδιου αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», ανέφερε μέσω του Facebook ο Ματέο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Ο Γερούν είδε το κόμμα τους στις τελευταίες εκλογές να πέφτει από το 25% στο 5%.  Εμείς ως ηγέτες της Ευρώπης που αγωνίζονται για να πάρουμε ακόμα και την ψήφο των στενών συγγενών μας είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού».

    Νωρίτερα, την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

    «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

    «Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup”, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

    Ε.Ε: Λάθος οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

    Επικρίσεις και από την Επίτροπο της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δέχθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

    «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ.

    «Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν η απάντηση του Μ. Σχοινά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ντάισελμπουμ δεν κάνει πίσω: Καμία συγνώμη, ο Νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρασύτατος ο Ντάισελμπλουμ: «Οι νότιες χώρες ξόδεψαν τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»



    ΣΧΟΛΙΑ