• Top Stories

    Στην εντατική δύο παιδιά από ιλαρά

    • NewsRoom


    Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε σοβαρή κατάσταση λόγω των επιπλοκών από την ιλαρά νοσηλεύονται δύο παιδιά.

    Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Το ένα από αυτά έχει εκδηλώσει μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς που είναι η εγκεφαλίτιδα και το άλλο νοσηλεύεται λόγω μίας πιο σπάνιας επιπλοκής η οποία οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού και εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο.

    Ένα ακόμα παιδί το οποίο εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα λόγω της ιλαράς, νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε και το παιδί έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

    Αναφερόμενο στις επιπλοκές το δημοσίευμα τονίζει ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών κάτω των πέντε ετών που θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω της νόσου και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε ενήλικες ηλικίας άνω των 20.

    Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσον αφορά στο πεπτικό αφορά σε διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Πιο σοβαρές επιπλοκές θεωρούνται η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%), η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%) και η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%).

    Τα 196 έφτασαν τα κρούσματα

    Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 196, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

    Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» τονίζει.

    Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες παιδιά ανεμβολίαστα

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και επισήμανε την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελπίδες για παιδιά και έφηβους με πολλαπλή σκλήρυνση
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στο πλευρό του Τράγκα ο Σύλλογος Διαβητικών: «Απαράδεκτος ο Κικίλιας»



    ΣΧΟΛΙΑ