• Top Stories

    Ποινικές διώξεις για Μιχάλη Σάλλα και Γιώργο Προβόπουλο. Τι απαντά ο Μ. Σάλλας

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Για κακουργηματική απιστία που επισύρει ποινή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης κατηγορούνται οι επί σειρά ετών επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (Ττε) και της Πειραιώς. Σε βάρος του πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου, του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη και ακόμα 11 στελέχη των δύο Τραπεζών ασκήθηκε ποινική δίωξη με παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα, καθώς, μετά από πολύμηνη έρευνα, προέκυψαν σε βάρος τους ενδείξεις ότι με ενέργειες τους το 2009, ζημίωσαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον κατά 45 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο τέως πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς σε ανακοίνωση του διευκρινίζει: 

    Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου, ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το έτος 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα, ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης.

    Την υπόθεση αναλαμβάνει ανακριτής 

    Ανακριτής αναλαμβάνει πλέον την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, με τους συνολικά 6 κατηγορουμένους από την Τράπεζα της Ελλάδος να διώκονται για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου χρήματος και τους υπόλοιπους 8 κατηγορουμένους από την Τράπεζα Πειραιώς να διώκονται για ηθική αυτουργία στην απιστία, πάλι με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου.

    Ποιοι είναι οι 14 κατηγορούμενοι

    Εκτός από τους πρώην ηγέτες των δύο Τραπεζών η κατηγορία στρέφεται σε βάρος εκτελεστικών μελών των δύο διοικητικών συμβουλίων αλλά και του επικεφαλής Διαχείρισης Διαθεσίμων της Πειραιώς.

    Από την Τράπεζα της Ελλάδος κατηγορούμενοι, εκτός από τον πρώην διοικητή της Γιώργο Προβόπουλο, είναι οι:

    • Ιωάννης Παπαδάκης
    • Παναγιώτης – Αριστείδης Θωμόπουλος
    • Βασίλης Αλεξανδράκης
    • Μαρία Μαυρίδου
    • Μιχάλης Μιχαλόπουλος

    Από την Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από τον πρώην πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα και τον πρώην αντιπρόεδρο της Θεόδωρο Πανταλάκη, διώκονται οι:

    • Σπύρος Παπασπύρου
    • Αλέξανδρος Μάνος
    • Ηλίας Μίλης
    • Χριστόδουλος Αντωνιάδης
    • Σταύρος Λεκκάκος
    • Αθανάσιος Αρβανίτης, γ.δ. Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας Πειραιώς

    Την έρευνα διενήργησε η επίκουρη οικονομική εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου μετά από μηνυτήρια αναφορά περίπου 13 ασφαλιστικών φορέων και νομικών προσώπων, μεταξύ αυτών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Ταμείο Αρωγής Θυμάτων Πολέμου.

    «Στοχευμένη κακοδιαχείριση για να ωφεληθεί η Τράπεζα Πειραιώς»

    Το εισαγγελικό πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση των βαρύτατων ποινικών διώξεων κατέληξε σε «στοχευμένη κακοδιαχείριση από τους επικεφαλής της ΤτΕ των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς που την επίμαχη περίοδο είχε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ρευσότητας».

    Η εισαγγελέας, έχοντας στα χέρια της και τη διενεργηθείσα πραγματογνωμοσύνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΤτΕ δεν προστάτευσε, ως όφειλε, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και τον ΝΠΔΔ, καθώς διέθετε για λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου (το οποίο διαχειριζόταν) ομόλογα σύντομης λήξης προς την Τράπεζα Πειραιώς και αγόραζε ομόλογα από την Τράπεζα Πειραιώς μακροχρόνιας λήξης.

    Φέρεται δε να προέβη στις επίμαχες αγοραπωλησίες μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς αλλά ταυτόχρονα να ζημιώσει τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ.

    Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η Τράπεζα της Ελλάδος:

    • Επένδυσε χωρίς να ακολουθήσει την προτεραιότητα που θέτει ο νόμος, να απευθύνεται πρώτα στην πρωτογενή αγορά.
    • Κατά τις διαχειριστικές πράξεις που διενήργησε στη δευτερογενή αγορά δεν ακολούθησε την αρχή της βέλτιστης εκτέλεσης των εντολών, δεν διαπραγματεύτηκε στο σύνολο της αγοράς ούτε με όλους τους διαμεσολαβητές, αλλά ούτε και τις τιμές των τίτλων.
    • Δεν ενημέρωσε τους φορείς για τη διαχείριση του ΚΚ με αποτέλεσμα να τους στερήσει το δικαίωμα της ενημέρωσης του αλλά και το δικαίωμα να ζητήσουν από την ΤτΕ συγκεκριμένα ποσά και να προβούν σε εκταμίευση ποσού από τη μερίδα συμμετοχής τους.
    • Δεν συνάδουν με την επενδυτική πολιτική της ΤτΕ να διακρατούνται τα ομόλογα του ΚΚ μέχρι τη λήξη.

    Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας, οι υπεύθυνοι της Τράπεζας της Ελλάδος, ως διαχειριστές της περιουσίας του Κ.Κ. με τις πράξεις τους προκάλεσαν ζημία:

    • τουλάχιστον 135.000 ευρώ από τις αγορές των αποθεματικών του Κ.Κ. και
    • τουλάχιστον 44.837.237 ευρώ από τις πράξεις ρευστοποίησης (πωλήσεις) των χαρτοφυλακίων του Κ.Κ. με το ίδιο ποσό να θεωρείται ως όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παγκόσμια Τράπεζα: «Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρός της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας, δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση στην Ευρώπη – O ESM να γίνει ευρωπαϊκό ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ