• Think Tanks

    Ο Michael Bloomberg και o Jerry Brown ρίχνονται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

    • NewsRoom


    Ο δισεκατομμυριούχος Michael Bloomberg και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Jerry Brown δημιούργησαν το America’s Pledge, μια νέα πρωτοβουλία που θα καταγράφει τις μεμονωμένες προσπάθειες των αμερικανικών πολιτειών, πόλεων και επιχειρήσεων να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπίου “σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού”. Η ανακοίνωσή τους είναι μια απόρριψη της απόφασης του Προέδρου Trump να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού τον Ιούνιο και αποσκοπεί στην υποστήριξη της συμφωνίας στις ΗΠΑ.

    Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, απαιτεί από τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα μαζί με άλλα μέτρα για να περιορίσουν τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή. Η μείωση, ωστόσο, ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να υπονομευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος στη προεκλογική εκστρατεία του το 2016 υποσχέθηκε να δώσει ώθηση στην ασθενή βιομηχανία άνθρακα. Μέσα από την πρωτοβουλία America’s Pledge, οι Bloomberg και Brown επιδιώκουν να αναχαιτίσουν τις πολιτικές του Trump σε συνεργασία με δεκάδες άλλες ομάδες.

    Η Συμφωνία του Παρισιού, έχει κυρωθεί από 153 χώρες και υπογραφεί από 197. Ωστόσο, δεν έχει δεσμευτική ισχύ και για αυτό μπορούν και άλλοι να ακολουθούν τα βήματα του Trump. “Μετά το βήμα που έκανε η Αμερική, υιοθετούμε μία στάση που κλίνει υπέρ του να μην στείλουμε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της G20. Οι υπόλοιπες 18 χώρες, ωστόσο, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους. Ο νέος υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Nicolas Hulot, ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου ότι η χώρα θα σταματήσει να πωλεί βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα μέχρι το 2040 για να ανταποκριθεί στα πρότυπα εκπομπών άνθρακα που προβλέπει η συμφωνία.

    Παρά την άρνηση του Trump να απομακρυνθεί από τη συμφωνία των Παρισίων, “η αμερικανική κοινωνία παραμένει δεσμευμένη σε αυτήν -και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων της”, δήλωσε ο Bloomberg την Τετάρτη. Αμέσως μετά την απόφαση του Trump να αποσυρθεί την 1η Ιουνίου, o Bloomberg ανακοίνωσε ότι δεσμεύει 15 εκατ. δολάρια στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC) για να αντισταθμίσει τυχόν ζημίες που προκλήθηκαν από την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ. O Bloomberg, του οποίου η καθαρή αξία ανέρχεται σε 50,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με τη real-time κατάταξη του Forbes, είναι ένας από τους κορυφαίους δωρητές της χώρας, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο δολάρια το 2016. Είναι επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις πόλεις και την αλλαγή του κλίματος.

    Οι Bloomberg και Brown έχουν αναθέσει επίσης στο Ινστιτούτο Rocky Mountain και στο Ινστιτούτο World Resources να ηγηθούν μιας περιεκτικής προσπάθειας υπέρ του America’s Pledge, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους. Τον Νοέμβριο, οι δύο “ενορχηστρωτές” της πρωτοβουλίας μαζί με άλλους θα παρουσιάσουν τις υφιστάμενες τοπικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ για το κλίμα στην 23η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας.

    “Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις της Αμερικής προχωρούν με τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων -με ή χωρίς την Ουάσιγκτον”, δήλωσε ο κυβερνήτης Jerry Brown, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος για τις Πολιτείες και τις Περιφέρειες ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Brown θα φιλοξενήσει επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες του κλίματος στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Σύνοδο Κορυφής για το Παγκόσμιο Κλίμα.

    Η πρωτοβουλία American’s Pledge και οι προσπάθειές της να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη διεθνή προσπάθεια κατά της αλλαγής του κλίματος έχουν ήδη τραβήξει τα βλέμματα. “Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να ποσοτικοποιηθούν οι ενέργειες των τοπικών αρχών και των μη συμβαλλομένων, στη συμφωνία, μερών στις ΗΠΑ μέσω της American’s Pledge είναι ευπρόσδεκτη”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Ελλάδα ο εκκεντρικός ατζέντης-πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο Τραμπ με τη Ρωσίδα δικηγόρο (video-pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κοπλιμέντο του Τραμπ στην Μπριζίτ μπροστά σε Μελάνια και Μακρόν (pic – video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τραμπ βάζει σε αναμονή τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και φλερτάρει ξανθιά δημοσιογράφο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ