• Top Stories

    Κοντονής: Ανακαλεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταδίκη της Μανωλάδας

    φράουλες


    Η Ελλάδα αποδέχεται την καταδίκη της για τις «ματωμένες» φράουλες της Μανωλάδας και ανακαλεί την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για επανεξέταση της υπόθεσης.

    Η ανάκληση της αίτησης έγινε σήμερα με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Πώς ελήφθη ξαφνικά αυτή η απόφαση;», ρώτησε το Mono News αρμόδιες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η απάντηση; «Ο υπουργός δεν γνώριζε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, είχε καταθέσει προσφυγή ζητώντας την επανεξέταση της καταδίκης. Ο κ.Κοντονής το έμαθε μόλις σήμερα και έδωσε την εντολή της ανάκλησης από τη Βιέννη όπου βρίσκεται προσκεκλημένος του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας».
    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον περασμένο Μάρτιο, καταδίκασε την Ελλάδα μετά από προσφυγή 42 υπηκόων του Μπαγκλαντές.

    Οι αλλοδαποί εργάστηκαν για ένα χρόνο σε αγρόκτημα της Μανωλάδας. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας.
    Όπως κατήγγειλαν, δούλευαν καθημερινά από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

    Το ΕΔΑΔ ομόφωνα αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου περί απαγόρευσης των καταναγκαστικών έργων και επέρριψε ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία που παρέβη τις υποχρεώσεις της προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

    Σε καθένα από τους αλλοδαπούς εργάτες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ή 12.000 ευρώ και επιπλέον 4.363,64 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζίτες: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «ίσως είναι πολύ κοντά»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρίτσης για υπόθεση Noor1: Να κληθεί ο Καμμένος από τον εισαγγελέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα ΕΥ: Πώς η Ελλάδα θα γίνει διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και θα σταματήσει τη φυγή ναυτιλιακών



    ΣΧΟΛΙΑ