• Top Stories

    Κίνδυνος να χάσει το 20% του MEGA ο Σαββίδης – Επιστροφή του ποσοστού στον Μπόμπολα

    Ιβάν Σαββίδης

    Ιβάν Σαββίδης


    Σε περιπέτειες μπαίνει το θέμα της αγοράς του 20% της “Τηλέτυπος” από τον Φ. Μπόμπολα στον Ιβάν Σαββίδη, αφού τίθεται σοβαρά θέμα αναστροφής πωλήσεως του ποσοστού.

    Όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο κ. Μπόμπολας έχει παραβιάσει συμφωνίες με μετόχους του MEGA αλλά και με τράπεζες, τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης θεωρείται συνεργός σε «καταδολιευτική μεταβίβαση», χωρίς καν να έχει αναφέρει το πώς προέκυψαν τα 5 εκατ. ευρώ της αγοράς.

    Σύμφωνα με τραπεζικές και νομικές πηγές, ο ειδικός εκκαθαριστής του ΔΟΛ γνώριζε εξ’ αρχής την κατάσταση, αλλά ακόμα δεν έχει δραστηριοποιηθεί.

    Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η πλευρά του κ. Φ. Μπόμπολα, με την πώληση του ποσοστού της “Τηλέτυπος” έχει διαπράξει:

    α) το αδίκημα της «καταδολιευτικής μεταβίβασης» αφού μεταβίβασε το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών δίχως να ενημερώσει τις πιστώτριες τράπεζες, ως όφειλε.

    β) παραβίαση της συμφωνίας μετόχων με τους υπόλοιπους μετόχους του Τηλέτυπου (κ. Β. Βαρδινογιάννη, Δ. Κοπελούζο, Β. Ρέστη) καθώς δεν τους ενημέρωσε. Η συμφωνία (Shareholders agreement) αγνοήθηκε και, κυρίως, δεν απευθύνθηκε σ’ αυτούς αφού σ αυτές τις συμφωνίες συνήθως οι μέτοχοι κατέχουν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

    γ) παραβίαση του negative pledge με τις τράπεζες καθώς τροποποιήθηκε η περιουσία της εταιρείας δίχως να ενημερωθούν οι πιστωτές. Εδώ ισχύει το negative pledge clause, όπως στις εκδόσεις ομολόγων.

    δ) Πραγματοποιήθηκε μια «συγγνωστή συναλλαγή», δηλαδή ο πωλητής (κ. Φ. Μπόμπολας) γνώριζε, εκ των προτέρων, ότι πρέπει να ενημερώσει τις τράπεζες, αλλά και ότι, πρέπει να γνωστοποιήσει τον τρόπο προέλευσης των χρημάτων.

    ε) αυθαίρετη αποτίμηση Η πώληση πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετη αποτίμηση η οποία αξιολόγησε το 20% σε 5 εκατ. ευρώ, άρα το 100% της εταιρείας σε 25 εκατ. ευρώ. Μ αυτόν τον τρόπο αποτιμά και την περιουσία των υπόλοιπων μετόχων του Τηλέτυπου.

    Η συμμετοχή του Σαββίδη

    Όμως, ούτε ο Ιβάν Σαββίδης είναι άμοιρος ευθυνών. Θεωρείται συνεργός στην «καταδολιευτική μεταβίβαση» ενώ δεν φρόντισε να ενημερώσει και για την προέλευση των χρημάτων. Αυτό, περιπλέκει και την κυβέρνηση, καθώς μεταβιβάστηκε ένα περιουσιακό στοιχείο, με αντίτιμο χρήματα αγνώστου προέλευσης. Μάλιστα, ενώ ο ίδιος ο Σαββίδης γνώριζε καλά για την «συγγνωστή συναλλαγή», το γεγονός δηλαδή πως έπρεπε να ενημερωθούν οι τράπεζες, τόσο για τα περιουσιακά στοιχεία όσο και για την προέλευση των χρημάτων, εκείνος δεν πραγματοποίησε τίποτα από αυτά.

    Πάντως, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να καταλάβουν το πως γίνεται να υπάρχει τέτοια εξέλιξη στο θέμα, από την στιγμή που υπάρχει η καλύτερη νομική υποστήριξη που θα μπορούσε.

    Όμως, πώς γίνεται η κυβέρνηση να μην έχει προνοήσει και να μην έχει οδηγηθεί σε έλεγχο όλων των στοιχείων, δίνοντας μετά ουσιαστικά την άδεια αγοραπωλησίας του ποσοστού της “Τηλέτυπος”; Το θέμα είναι, ότι τα πάντα σχετικά με το θέμα του MEGA, είναι ακόμη ρευστά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιβάν Σαββίδης: Αιχμές κατά τραπεζών για την αποτυχία του να πάρει τον ΔΟΛ (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφαγή στο Mega: Μπαίνει με 22,1% ο Μαρινάκης. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες



    ΣΧΟΛΙΑ