• Top Stories

    Απορρίφθηκε και το 2ο αίτημα της Τουρκίας – Δεν εκδίδονται οι πρώτοι 3 στρατιωτικοί

    Τούρκοι


    Νέο ομόφωνο “όχι” των Ελλήνων δικαστών στο δεύτερο τουρκικό αίτημα να εκδοθούν στη γείτονα χώρα Τούρκοι αξιωματικοί που φέρονται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να απορρίψει το νέο αίτημα για τους πρώτους 3 αξιωματικούς. Η τύχη των υπολοίπων 5 θα κριθεί στις 3 και 4 Μαΐου.

    Οι δικαστές δεν ανακοίνωσαν σκεπτικό. Ανακοίνωσαν παράλληλα ότι οι Τούρκοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι εάν δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

    Ωστόσο, οι αποφάσεις για το αίτημα ασύλου ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.

    Καταπέλτης η εισαγγελέας

    Νωρίτερα, με ένα δριμύ κατηγορώ προς τις τουρκικές αρχές για νέο “προσχηματικό αίτημα” έκδοσης των 8 στρατιωτικών (ενώ ήδη ο Αρειος Πάγος, με τα ίδια στοιχεία, έχει αποφανθεί αρνητικά) και για προσπάθεια παρέμβασης στην ανεξάρτητη κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης απάντησε η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών στο δεύτερο αίτημα έκδοσης, ζητώντας την απόρριψη του.

    Σε μία διαδικασία εξπρές,  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κων.Σταμαδιάνος έδωσε από νωρίς το στίγμα, λέγοντας στην έναρξη της δίκης: “Υπάρχουν ήδη αποφάσεις του Αρείου Πάγου που είναι δεσμευτικές. Το λέω για να συντομεύουμε τη διαδικασία”.

    Οι παρόντες 3 εκζητούμενοι είπαν μόνο λίγες κουβέντες στους δικαστές ενώ δεν εξετάστηκαν ούτε μάρτυρες:

    “Πήγαμε για να προσφέρουμε βοήθεια ως διασώστες. Δεν είχαμε όπλα ούτε αλεξίσφαιρο.Αν ξέραμε ότι γινόταν πραξικόπημα δεν θα συμμετείχαμε. Είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε παραβιάσει ούτε κόκκινο φανάρι. Η ζωή μας ήταν οι νόμοι και η δημοκρατία.Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Εννέα μήνες ζούμε χώρια από την οικογένειά μας.”

    Με αναφορά στις 3 αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες απορρίφθηκαν τα πρώτα αιτήματα έκδοσης των 8, άρχισε την αγόρευσή της η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα.

    “Αυτές παράγουν οιονεί δεδικασμένο.Με τρεις αποφάσεις  ο Άρειος Πάγος είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην τύχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια  και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Μέτρησε το γεγονός ότι υπήρχε έκτακτη ανάγκη στην Τουρκία και  είχαν απομακρυνθεί από τη υπηρεσία μεγάλος  αριθμός δικαστών που είχαν συλληφθεί και οδηγήθηκαν στην αστυνομία με τις τηβέννους ανά χείρας,  ψηφίσματα  που αφορούσαν στην αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έρευνα φορέων από διεθνείς οργανισμούς για βασανιστήρια.

    Όλα αυτά οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Σήμερα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν τα στοιχεία είναι νεώτερα και αν αυτά μπορούν να υποστηρίξουν αυτοτελή αίτηση έκδοσης. Από μία σύντομη επισκόπηση των εγγράφων υπάρχει επανάληψη των πραγματικών περιστατικών για τις αξιόποινες  πράξεις. Υπάρχει και ένα έγγραφο υπό τύπον ρηματικής  διακοίνωσης παρέχοντας διαβεβαιώσεις  για τη ζωή των κρατουμένων και ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν σε βασανιστήρια οι κατηγορούμενοι . Διαβεβαιώνουν ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνούν με δημόσιους φορείς και οργανισμούς επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συμμορφώνεται.”

    Από τη μελέτη της δικογραφίας η εισαγγελέας διαπιστώνει ότι όλα τα στοιχεία που οι Τούρκοι εμφανίζουν ως νέα στο δεύτερο αίτημά τους, ήδη προυπήρχαν.

    “Προκύπτει πασιφανώς και αβίαστα πως τα στοιχεία αυτά είχαν ερευνηθεί από τα προηγούμενα συμβούλια  και ότι το μεν αδίκημα για απόπειρα δολοφονίας εξακολουθεί να μην τυποποιείται σε κανόνα δικαίου του ελληνικού ποινικού κώδικα ενώ το αδίκημα της λεηλασίας είναι στρατιωτικό αδίκημα. Για τις εγγυήσεις οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα είναι ελλειπή . Από το φωτογραφικό υλικό προέκυπταν τα σκληρά βασανιστήρια που είχαν υποστεί.

    Ακόμα και ακρωτηριασμός αυτιού. Το μόνο στοιχείο που δεν είχε τεθεί υπόψη του συμβουλίου είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που μετά το δημοψήφισμα διαβεβαίωσε  ότι το επόμενο βήμα είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής με νόμο . Τα στοιχεία που επικαλούνται οι τουρκικές αρχές είχαν τεθεί ξανά ενώπιον των ελληνικών αρχών , πρόκειται για προσχηματική ενέργεια απαξιώνοντας ότι αυτή η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί αμετάκλητα από το Άρειο Πάγο.

    Πώς οι τουρκικές αρχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ανακάλυψαν το ήσσονος σημασίας πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς; Είναι προσχηματικό το αίτημα τους. Προσπαθούν να επιτύχουν έκδοση για το πλημμέλημα χωρίς να παρέχεται καμία εγγύηση. Μοναδικό μέλημα η επιστροφή και η παράδοση των παρόντων στην Τουρκία. Επιχειρούν να καθοδηγήσουν και να παρέμβουν ουσιαστικά την κρίση των ελληνικών αρχών. Να γνωμοδοτήσετε κατά του πλημμελήματος. Το Τουρκικό κράτος προσπαθεί ανεπίτρεπτα να παρέμβει στη δικαιοδοτική κρίση.

    Η Ελλάδα είναι χώρα με ασφάλεια δικαίου , σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, είναι μία ευνομούμενη πολιτεία παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση. Και σέβεται απόλυτα την αξία της ανθρώπινης ζωής και δεν μπορεί να συναινέσει με κανέναν τρόπο στον κίνδυνο να επιβληθεί  η θανατική ποινή ή να υποβληθούν σε βασανιστήρια. Οι εν Ελλάδι δικαστές απολαμβάνουν ανεξαρτησία, δεν στέργουν σε κελεύσματα παραγόντων έξω από τη δικαιοσύνη. Υπακούν στο νόμο και τη συνείδησή τους. Θα πρέπει να μην επιτραπεί η διακινδύνευση της ζωής των Τούρκων πολιτών.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες επενδύσεις: ΟΛΘ, Αεροδρόμια, Ελληνικό – Ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, ελπίδα για ανάπτυξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόσχεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες: Έως 15 Μαΐου η ψήφιση της διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ