• Top Stories

    Η ΕΕΔΕ στον πόλεμο εναντίον των ψευδών ειδήσεων

    • NewsRoom


    Μια ακόμη προσπάθεια για την καταπολέμηση της μάστιγας των ψευδών ειδήσεων κάνει η Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων (ΤΕΥΠ) της ΕΕΔΕ, με την ειδική εσπερίδα που διοργάνωσε τον Ιούλιο, «Fake News. Ποιος θα τα σταματήσει;», σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση.

    Στο πλαίσιο αυτό συνυπογράφει και τη διακήρυξη που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση Διευθυντών Επικοινωνίας (EACD), δεσμεύοντας συνολικά τα μέλη του Τομέα ως προς τα θέματα που αναφέρει.

     Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Επάγγελμα Επικοινωνίας με Υψηλά Πρότυπα Δεοντολογίας

    Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης τάσης των ψευδών ειδήσεων και του αντίστοιχου αυστηρού ελέγχου στον κλάδο της Επικοινωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Διευθυντών Επικοινωνίας (EACD) επιθυμεί να επισημάνει τα ηθικά πρότυπα που καθοδηγούν το επάγγελμά μας συνολικά.

    Δεοντολογία

    Η δεοντολογία στη δημοσιογραφία βασίζεται στην επαγγελματική συμπεριφορά, την ηθική και την αλήθεια. Η δεοντολογία στην επικοινωνία βασίζεται σε αντίστοιχες αξίες. Αυτά τα δύο επαγγέλματα συνεργάζονται στενά και οφείλουν να μπορούν να σέβονται και να εμπιστεύονται το ένα το άλλο, ακόμη και σε περίπτωση διαφωνίας.

    Εμπιστοσύνη

    Σε έναν συνεχώς «διασυνδεδεμένο» κόσμο, η ταχύτητα μπορεί να υπερισχύσει έναντι της αλήθειας, οδηγώντας ενδεχομένως σε ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες ενισχύονται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας στοχεύουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τα κοινά τους, μέσω της διάδοσης αξιόπιστων και επαληθευμένων πληροφοριών.

    Ευθύνη

    Όλοι οι πολίτες είναι κοινωνικά υπεύθυνοι στο να επισημαίνουν τις ψευδείς πληροφορίες. Για τους επαγγελματίες της επικοινωνίας, αυτό το καθήκον είναι ουσιαστικό. Δεσμεύονται να εργάζονται κατά της εξάπλωσης ειδήσεων/πληροφοριών που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, κατά των προκατειλημμένων ειδήσεων, της προπαγάνδας και της κατάχρησης των δεδομένων.

    Κατάρτιση στη χρήση πληροφοριών

    Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να σταματήσει η διάδοση των ψευδών ειδήσεων. Η EACD υποστηρίζει και προωθεί μέτρα για την ενίσχυση της κατάρτισης στη χρήση πληροφοριών, την επαλήθευση των πηγών και των εικόνων, καθώς και του άμεσου ελέγχου των πληροφοριών των sites

    Επαγγελματισμός

    Η ένταξη στην EACD συνεπάγεται την υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας που δεσμεύει τα μέλη στην υπευθυνότητα, τη διαφάνεια και την ακεραιότητα.

    European Association of Communication Directors».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αχτσιόγλου: Υποσχέσεις για συλλογικές διαπραγματεύσεις και προστασία από την αδήλωτη εργασία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφοδρές αντιδράσεις σε Αθήνα και Λονδίνο για το νομοσχέδιο: Στα χνάρια της Uber η Beat

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί νέα επένδυση της Coca-Cola HBC στην Ελλάδα, ύψους €7 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ