• Top Stories

    Σκοτεινές αποκαλύψεις για το τουρκικό πλοίο που παραλίγο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο


    Νέες αποκαλύψεις από την Τουρκία έρχονται να περιπλέξουν την υπόθεση γύρω από το περιστατικό με το πλοίο ACT, το οποίο βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο της έντασης στο Αιγαίο.

    Κεντρικό ρόλο στα νέα στοιχεία παίζει ο καπετάνιος του πλοίου. Όπως αποκαλύπτει η τουρκική Cumhurriyet, ο Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν είχε συλληφθεί το 2010 στη Γάζα καθώς συμμετείχε στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza, που έγινε γνωστή από την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

    Το δημοσίευμα, που έχει τίτλο “άσχημη μυρωδιά βγαίνει από την κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο”, αποκαλύπτει πως ο  Καλκαβάν ήταν ο καπετάνιος του άλλου τουρκικού πλοίου που συνόδευε τη νηοπομπή, με την ονομασία Gazze. Ο καπετάνιος συνελήφθη και μεταφέρθηκε μαζί με τους επιβαίνοντες στο Ασντοντ όπου και κρατήθηκε για κάποιες ημέρες.

    Το ίδιο δημοσίευμα της Cumhurriyet, υπογραμμίζει πως το πλοίο ACT, για το οποίο υπήρχαν χθες οι πληροφορίες πως μετέφερε ναρκωτικά, ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουρραχίμ Ντουντάρ, ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν!

    Ακόμη τονίζει πως και άλλα πλοία της εταιρείας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ερευνηθεί από τις τουρκικές αρχές και διεθνείς δυνάμεις, για… παράνομες μεταφορές.

    Το 2013, μάλιστα, το πλοίο Zeynep Dündar, το οποίο ανήκει επίσης στην εταιρεία του ACT, ερευνήθηκε στην Αλεξανδρέττα και βρέθηκαν περίπου 3.400 σφαίρες και όλμοι, ενώ το πλοίο εκτελούσε το ταξίδι από Ουκρανία προς Υεμένη και παρουσίασε το φορτίο ως… εργαλεία κουζίνας!

    Σύμφωνα με τη Cumhurriyet ένα ακόμη πλοίο της ίδιας εταιρείας, με το όνομα BARIS, ξεκίνησε από το λιμάνι της Μερσίνας, το Νοέμβριο του 2014 και εξέπεμψε σήμα SOS καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

    Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές της Κρήτης, με το Λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και το πολεμικό ναυτικό να ακολουθεί. Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να είχε νοικιαστεί από ελληνική εταιρεία, ενώ πέντε από τους επτά Σύρους και Αφγανούς που συνελήφθησαν ως μέλη του πληρώματος καταδικάστηκαν την 27η Ιουλίου σε κάθειρξη 25 ετών. Παράλληλα, σε κάθε έναν από αυτούς επεβλήθη πρόστιμο 200.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραβά το σχοινί η Άγκυρα – Στέλνει στρατιωτικά πλοία έξω από τη Ρόδο, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάβουν τα αίματα στο Αιγαίο: Το λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον φορτηγού πλοίου με τουρκική σημαία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:
    Προκλητικός Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Θέλω στρατό στην Κύπρο και αν χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσω



    ΣΧΟΛΙΑ