• Top Stories

    Ανάκριση για φρεγάτες: Νέα δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί υπουργίας Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    Τον ίδιο δρόμο που οδήγησε στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται πως επιλέγουν να ακολουθήσουν οι αρμόδιοι ανακριτές, ψάχνοντας ενδείξεις, στοιχεία ή ίχνη που θα ξεκαθαρίσουν εάν ο διάδοχος του πρωτόδικα καταδικασμένου υπουργού στο Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, «έβαλε το δάχτυλο στο μέλι» των εκατομμυρίων των εξοπλιστικών συμβάσεων.

    Αυτό προμηνύει το αίτημα που αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να αποστείλει στον Εισαγγελέα, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, ζητώντας την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για δύο κακουργήματα για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού: της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Οι νέες κατηγορίες θα αφορούν στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

    Είναι μία από τις «χρυσές» συμβάσεις εξοπλιστικών, που ναι μεν (πρωτο)υπεγράφη επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου αλλά ολοκληρώθηκε επί ημερών Παπαντωνίου, με την ανάθεση της εκτέλεσης της σύμβασης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (με υποκατασκευάστρια τη γαλλική εταιρεία Thales Naval Nederland) το Φλεβάρη του 2013.

    Ηδη, για αυτή τη δικογραφία, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος έντεκα μη πολιτικών προσώπων (αξιωματούχοι του ΥΕΘΑ, μεταξύ αυτών και ο τότε στενός συνεργάτης του κ. Παπαντωνίου, γενικός διευθυντής εξοπλισμών) ενώ οι φρεγάτες αποτελεί μία από τις έξι δικογραφίες που θα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

    Τι σημαίνει η νέα ποινική δίωξη

    Εδώ και χρόνια εισαγγελείς και ανακριτές «ψάχνουν» εάν ο κ. Παπαντωνίου, που μετακινήθηκε στο Πεντάγωνο το 2001, εισέπραξε μαύρο πολιτικό χρήμα για να εγκρίνει συμβάσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο αλλά συμφέρουσες για τις αναδόχους εταιρείες.

    Η κορύφωση των ερευνών ήρθε με την αποκάλυψη στη λίστα Λαγκάρντ του ονόματος της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ. Παπαντωνίου) ύψους 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων. Χρήματα που φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της από λογαριασμό του κουμπάρου του ζευγαριού. Συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από τότε που ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Γ. Μαλλής απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ζητώντας άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού για να αποκαλυφθεί η διαδρομή των χρημάτων. Το αίτημα μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

    Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η νέα ποινική δίωξη, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ανοίγει νέους δρόμους στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης:

    1. Η ανακρίτρια Ηλ. Ζαμανίκα με τον επίκουρό της ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου θα μπορούν να προχωρήσουν στον έλεγχο συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών και κυρίως περιουσιακών στοιχείων. Πώς, δηλαδή, πρόσωπα που βρίσκονται υπό διερεύνηση, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, απέκτησαν ακίνητη περιουσία. Κι αν κάποιες ενδεχόμενες αγορές ακινήτων μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
      Αυτός ο τρόπος έρευνας θυμίζει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Το περίφημο νεοκλασικό διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί –κατά τις εισαγγελικές αρχές- από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού και το «σκοτεινό» ερωτηματικό που προέκυψε οδήγησε σε ένταλμα σύλληψης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, με τις αποκαλύψεις από εκεί και πέρα να είναι καταιγιστικές.
    2. Το αδίκημα της δωροδοκίας ναι μεν, όπως λένε νομικοί, είναι πλέον παραγεγραμμένο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) θεωρείται αδίκημα διαρκές και άρα, μη παραγεγραμμένο.

    Είναι το ίδιο ακριβώς αδίκημα που οδήγησε στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο ήδη τότε, είχε αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι η δωροδοκία είχε παραγραφεί.

    Είναι αυτός ο λόγος άλλωστε που η Βουλή αποφάσισε η Προανακριτική Επιτροπή να εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Παπαντωνίου για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι μόνο για το αδίκημα της απιστίας (ακόμα και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που υπέβαλαν το αίτημα, «φωτογράφισαν» την παραγραφή του) αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η ανακρίτρια, αμέσως μετά την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης, αναμένεται να απαγγείλει τις νέες κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν αυτά τα πρόσωπα θα είναι μόνο εμπλεκόμενοι που ήδη είναι κατηγορούμενοι για απιστία.

    Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες εάν στην παρούσα φάση κριθεί ότι οι ενδείξεις είναι αρκετές για να «αγγίξουν» οι νέες κατηγορίες συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπαντωνίου ή ακόμα και τον ίδιο τον κ. Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    «Τα νέα στοιχεία»

    Δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για νέα στοιχεία που οδήγησαν στο αίτημα για νέα ποινική δίωξη στη σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξελίξεις συνέτειναν:

    • Τα έγγραφα και τα στοιχεία που πρόσφατα παρέλαβαν οι ανακριτές από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών.
    • Η μαρτυρική κατάθεση την περασμένη Τετάρτη, του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είχε πει στη Βουλή ότι «έχουν εντοπιστεί τρείς νέοι λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου στην Ελβετία, για τους οποίους ήδη είχαν ενημερώσει οι εκεί αρχές την Ελληνική Δικαιοσύνη».
    • Η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την παραιτηθείσα Ελένη Ράικου, απέστειλε αμέσως αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ζητώντας άρση απορρήτου τόσο για τους 2 τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    Ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές αναμένουν την απάντηση των Ελβετών για το λογαριασμό της συζύγου του κ. Παπαντωνίου και δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι «τα τρία χρόνια που ήδη έχουν περάσει από την αποστολή του σχετικού αιτήματος είναι ήδη πολλά».

    Αυτά τα χρήματα, πάντως, εμβάστηκαν στο λογαριασμό της κυρίας Κουράκου σε δύο δόσεις το έτος 2000. Όταν δηλαδή ο κ. Παπαντωνίου ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών. «Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το 1,3 εκατ. δολάρια είναι χρήματα από μίζες –λένε σκωπτικά άνθρωποι του περιβάλλοντός του πρώην υπουργού – αποκλείεται να είναι μίζες για τα εξοπλιστικά. Εκτός κι αν αυτοί που φέρονται να δωροδόκησαν είχαν προφητικό χάρισμα και γνώριζαν ότι ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Παπαντωνίου θα γινόταν υπουργός Εθνικής Άμυνας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οικονομικός εισαγγελέας: Στη Χάγη για τα Panama papers και αίτημα στην Εισαγγελία του Παναμά για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη παραδοχή Τσακαλώτου: «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΒΖ: Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ