• Business

    BlackRock Blog: Οι τρεις ρόλοι που παίζουν τα ομόλογα σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

    Χρηματιστήριο


    Όπως γνωρίζουν πολλοί επενδυτές, η επένδυση στην αγορά ομολόγων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να τοθετούνται στην αγορά ομολόγων , η οποία  όπως  γνωρίζουμε προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις απ΄ότι οι μετοχές;

    Παρακάτω και σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου θα αναλύσουμε κάποιες από τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όσοι επενδύουν στην αγορά ομολόγων:

    1. Διαφοροποιήστε τo χαρτοφυλάκιο σας αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο

    Η λογική πίσω από τη διαφοροποίηση είναι ότι οι περισσότερες επενδύσεις δεν κινούνται μαζί προς την ίδια κατεύθυνση ταυτόχρονα. Εάν ένας επενδυτής κατέχει διαφορετικούς τύπους επενδύσεων, τα κέρδη και οι ζημίες του μπορούν δυνητικά να αντισταθμίσουν το ισοζύγιο και να καταστήσουν την επενδυτική εμπειρία ομαλότερη.

    2. Δημιουργήστε έσοδα

    Η αποκόμιση κερδών είναι ελαφρώς πιο εύκολη. Τα περισσότερα ομόλογα και τα funds ομολόγων καταβάλλουν αποδόσεις σε τακτική βάση και πολλοί επενδυτές αναζητούν σταθερό έσοδο από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους. Κατά κανόνα, τα ομόλογα υψηλού κινδύνου έχουν και υψηλότερη απόδοση. Οι δύο πιο συνήθεις μορφές κινδύνου στις αγορές σταθερού εισοδήματος είναι εκείνος του επιτοκίου και ο πιστωτικός κίνδυνος, ενώ κατά κανόνα οι περισσότερες επενδύσεις σε ομόλογα φέρουν έναν ή και τους δύο αυτούς  παράγοντες κινδύνους. Για πρα΄δειγμα τα έντοκα γραμμάτια έχουν πολύ μικρό πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο επιτοκίου και ως εκ τούτου πληρώνουν μικρές αποδόσεις.  Ένα ενδιάμεσο ομόλογο με μέσο επιτόκιο πιστωτικού κινδύνου και μεσαίο κουπόνι πληρώνει γενικά υψηλότερο εισόδημα. Ένα μακροπρόθεσμο bond που ενσωματώνει  υψηλό πιστωτικό κίνδυνο μπορεί να σημαίνει και υψηλές αποδόσεις.

    3. Διατηρήστε το κεφάλαιο

    Οι επενδυτές που επιθυμούν να διατηρήσουν το κεφάλαιο τους, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσουν μια υποχώρηση τιμών στην αγορά ομολόγων.  Οι τιμές των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, όπως τα T-bills, είναι ιστορικά πιο σταθερές από πολλές άλλες επενδύσεις σε μετοχές και άλλου είδους ομόλογα, με αποτέλεσμα να είναι μια δημοφιλής επιλογή για τη διατήρηση του κεφαλαίου. Τα χρεόγραφα έχουν χαμηλά επίπεδα τόσο αναφορικά με τον κίνδυνο επιτοκίου όσο και πιστωτικού κινδύνου. Στην πραγματικότητα, όταν σκεφτόμαστε την διαφύλαξη κεφαλαίου, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου και τα δύο είδη κινδύνων.

    Το κείμενο είναι του Matthew Tucker, CFA Head of iShares Americas Fixed Income Strategy

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ