• City Stories

    Μένια Κούλη: Η τέχνη είναι ένα παράθυρο στον κόσμο του πνεύματος

    Μένια Κούλη, διευθύντρια της Mamush Gallery

    Μένια Κούλη, διευθύντρια της Mamush Gallery


    Η Μένια Κούλη υπηρετεί 16 χρόνια την τέχνη στην Ελλάδα, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της ως η δυναμική συνεργάτιδα του Σταύρου Μιχαλαριά, ο οποίος ήταν εκείνος -όπως η ίδια αποκαλύπτει- ο άνθρωπος που τη μύησε στον δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις αυτό χώρο και διαμόρφωσε ριζικά την αισθητική της αντίληψη.

    Παρά τις σπουδές Marketing και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο La Verne των ΗΠΑ, η τέχνη ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε και την οδήγησε στην επιτυχία, χαρίζοντάς της συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Takis, o Angelos αλλά και η Chryssa, μεταξύ πολλών άλλων.

    Η διευθύντρια της Mamush Gallery, Μένια Κούλη, με φόντο τον εμβληματικό έργο του Takis, "Magnetic Wall, The Fourth Dimension (2009) τέχνη
    Η διευθύντρια της Mamush Gallery, Μένια Κούλη, με φόντο τον εμβληματικό έργο του Takis, “Magnetic Wall, The Fourth Dimension (2009)

    Έτσι, έφτασε σήμερα να διευθύνει με ζήλο τη Mamush Gallery στην Κηφισιά, έναν σύγχρονο και διεθνών προδιαγραφών χώρο που η ίδια δημιούργησε από το μηδέν, μέσα από τον οποίο εκπροσωπεί τόσο διακεκριμένους Έλληνες όσο και διεθνείς καλλιτέχνες, με σημαντική και αξιόλογη πορεία στη διεθνή σκηνή.

    Δεν παραλείπει βέβαια να στείλει και το δικό της μήνυμα στους νέους καλλιτέχνες, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να προσπαθούν με πειθαρχία και πίστη στο ταλέντο τους, όσες δυσκολίες κι αν παρουσιαστούν.

    Συνέντευξη: Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Robert Indiana, "Love (2009)" τέχνη
    Robert Indiana, “Love (2009)”

    Πώς από τις σπουδές Marketing βρέθηκες στο χώρο της τέχνης; Τι μεσολάβησε;

    Επέλεξα να σπουδάσω Βusiness και Marketing στο Πανεπιστήμιο La Verne των ΗΠΑ, επηρεασμένη από το γεγονός ότι προέρχομαι από επιχειρηματική οικογένεια. Έτρεφα όμως πάντα μεγάλη αγάπη για την τέχνη από μικρή ηλικία, γιατί θεωρώ πως είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο του πνεύματος, των ιδεών και του συναισθήματος. Γι’ αυτό άλλωστε παρακολουθούσα ανέκαθεν τις σημαντικές εκθέσεις, διάβαζα για τη ζωή και το έργο μεγάλων καλλιτεχνών και μελετούσα την τέχνη και την ιστορία της.

    Stathis Alexopoulos, "Venus de Milo (2016)" τέχνη
    Stathis Alexopoulos, “Venus de Milo (2016)”

    Mίλησέ μου για το κεφάλαιο «Μιχαλαριάς». Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και πώς εξελίχθηκε με τα χρόνια;

    Μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου είχα την ευτυχή συγκυρία να γνωρίσω έναν από τους μεγαλύτερους γκαλερίστες της Ελλάδας, τον Σταύρο Μιχαλαριά, ο οποίος τη δεδομένη εκείνη στιγμή ετοίμαζε τον καινούργιο του εκθεσιακό χώρο, το “Art City”, και μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και να δουλέψω δίπλα του. Η συνεργασία μας διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και μεγάλων επιτυχιών. Μου μετέδωσε τις γνώσεις και το πάθος του για την σύγχρονη τέχνη και με μύησε στον μαγικό και συναρπαστικό της κόσμο. Οργανώσαμε, μεταξύ άλλων, με τεράστια επιτυχία σημαντικές εκθέσεις μεγάλων αγαπημένων μου καλλιτεχνών όπως του Angelos, Takis, Pavlos, της Chryssa και άλλων.

    Vassiliki, "Sphere (2004)" τέχνη
    Vassiliki, “Sphere (2004)”

    Mamush Gallery: Ήταν ένα όνειρο ζωής για σένα;

    H Mamush Gallery εκπληρώνει το μεγαλύτερό μου όνειρο! Μια σύγχρονη και δυναμική διεθνής γκαλερί μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και την οποία έχω την απροσμέτρητη χαρά και τιμή να διευθύνω. Έχοντας αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες, ήρθε η στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσω έναν εκλεπτυσμένο χώρο τέχνης όπως ακριβώς τον ονειρευόμουν, με έργα καταξιωμένων διεθνών καλλιτεχνών αλλά και με έντονο ενδιαφέρον για παρουσίαση και στήριξη νέων καλλιτεχνών.

    Η Mamush Gallery διαθέτει μια πλούσια συλλογή με περισσότερα από επτακόσια έργα, των Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring, Victor Vasarely, Robert Indiana, Jeff Koons, Pablo Picasso, Alexander Calder, Joan Miro, Ελλήνων διεθνών καλλιτεχνών, όπως Takis, Pavlos, Gaitis, Vassiliki, Chryssa, Antonakos, Brigitte Polemis αλλά και νεότερων όπως Marcelo Ricardo Zeballos, Stathis Alexopoulos, Albertin Trichon, Michael Abrams, και Dimitri Likissas. Ο εκθεσιακός μας χώρος βρίσκεται στο Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο στη Κηφισιά αλλά συνεργαζόμαστε και με άλλες γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

    Takis, "Antigravity (2000)" τέχνη
    Takis, “Antigravity (2000)”

    Ποιους καλλιτέχνες έχεις ξεχωρίσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου; Υπήρξε κάποιος από αυτούς που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία σου;

    Έχω δουλέψει και συνεργαστεί στενά με πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ο καθένας ήταν ξεχωριστός και είχε τη δική του ιδιαίτερη οπτική και αντίληψη για την τέχνη και την αποστολή της. Θα σταθώ όμως σε δυο γυναίκες εικαστικούς που ξεχώρισα, αγάπησα και ομολογώ πως άλλαξαν τη ζωή μου.

    Από τη μία η Chryssa, η διεθνής εικαστικός – γλύπτρια, που είχα την τιμή να δουλεύω μαζί της μέχρι τον θάνατό της και από την άλλη η Vassiliki, επίσης διεθνής εικαστικός – γλύπτρια, με την οποία συνεργάζομαι στενά μέχρι και σήμερα. Αυτές οι δύο γυναίκες αποτελούν το πρότυπό μου, διότι με την λαμπερή τους προσωπικότητα, το ανεξάντλητο ταλέντο τους, το σπάνιο αισθητικό τους κριτήριο και την αγωνιστική δυναμική τους, κατάφεραν να διαπρέψουν διεθνώς μέσα σε έναν ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο χώρο.

    Μένια Κούλη, διευθύντρια της Mamush Gallery τέχνη
    Μένια Κούλη, διευθύντρια της Mamush Gallery

    Πώς βλέπεις τον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα; Υπάρχουν προοπτικές για ένα νέο καλλιτέχνη να κερδίσει την αναγνώριση που του αναλογεί και η δυνατότητα να ξεπεράσει τα εμπόδια που τον κρατάνε μακριά από την επιτυχία; Τι εφόδια και χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει από το πλήθος;

    Η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές και υπάρχουν καλλιτέχνες που φαίνεται πως θα έχουν λαμπρό μέλλον. Είναι σίγουρα δύσκολο ένας καλλιτέχνης να ξεχωρίσει και ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρει να διακριθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς. Αυτός ο δρόμος είναι δύσβατος και γεμάτος εμπόδια. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο.

    Ένας καλλιτέχνης για να τα καταφέρει και να κερδίσει την αναγνώριση πρέπει να έχει πειθαρχία, δύναμη, πίστη στον εαυτό του και όραμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην εγκαταλείπει και να μην απογοητεύεται. Μην ξεχνάτε πως η πρώτη έκθεση του René Magritte απέτυχε παταγωδώς…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ ζωγράφισε το προσκλητήριο της Πίπα Μίντλετον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα από τα πιο περιζήτητα διαμερίσματα στο Μανχάταν αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το καλύτερο βρετανικό εμπορικό σήμα είναι αυτό της βασιλικής οικογένειας



    ΣΧΟΛΙΑ